Wist je dat Breda twee prachtige kastelen heeft? Dat in de bossen bij Apeldoorn een gebouw staat in de vorm van de Sfinx, waar het eerste overzeese telefoongesprek gevoerd werd? En dat Nijmegen de oudste winkelstraat van Nederland heeft? Lekker dichtbij, veel te ontdekken én voordelig: we nemen je mee op stedentrip naar drie verrassende steden... in Nederland!

Breda

“Twee kastelen!?” Yep, Breda, de parel van het zuiden, heeft een prachtig kasteel midden in de stad en eentje aan de rand. Op een paar minuutjes lopen van het moderne nieuwe station van de stad vind je het Kasteel van Breda. Het gebouw heeft een zeer rijke geschiedenis. Voordat het in 1828 door de Koninklijke Militaire Academie in gebruik werd genomen was het een residentie van de Nassaus. Het Park Valkenberg ligt niet toevallig pal naast het kasteel. Het was de kasteeltuin, die onder andere door de bewoners gebruikt werd voor de valkenjacht.

Aan de rand van de stad vind je Kasteel Bouvigne. Tot 1775 eigendom van de Oranjes. Bijzonder aan dit kasteel zijn de tuinen in Engelse, Franse én Duitse stijl.

De Grote Kerk (of Onze Lieve Vrouwe Kerk) in Breda

De Grote Kerk (of Onze Lieve Vrouwe Kerk)

Liefhebbers van cultuur en historie zullen tijdens hun ontdekkingstocht wel vaker de naam van de Nassaus tegenkomen. De indrukwekkende Onze-Lieve-Vrouwenkerk (alias: de Grote Kerk) bijvoorbeeld, in hartje centrum, is door hen gebouwd. En nog een must-see, het Begijnhof, heeft eeuwenlang onder bescherming gestaan van het huis Oranje-Nassau.

Aan één dag Breda heb je echt niet genoeg. Dus boek een arrangement en ervaar de Brabantse gastvrijheid. De gezellige winkelstraten, café’s en restaurants dompelen je onder in het bourgondische leven. Op de Grote Markt geniet je van de talloze terrasjes, omgeven met monumentale gebouwen. En neem vooral ook een kijkje bij de haven. Deze is een aantal jaar geleden in ere hersteld en herbergt erg leuke restaurantjes.

Nijmegen

Een stad met karakter! Het meer dan 2000 jaar oude Nijmegen heeft alles in zich voor een complete stedentrip. Fan van shoppen? Waar in veel binnensteden de grote ketens domineren, vind je in Nijmegen gelukkig ook nog leuke winkelstraatjes met speciaalzaken van kleine ondernemers. Loop vooral even door de Stikke Hezelstraat en de Lange Hezelstraat. Die laatste mag zich zelfs de oudste winkelstraat van Nederland noemen!

Gek op geschiedenis? Bewonder De Waag (zie foto bovenaan dit artikel) uit 1613, de Kronenburgtoren uit 1425 en de St. Nicolaaskapel uit 1030! Door de bombardementen in de tweede wereldoorlog, vind je vooral in de binnenstad een bijzondere mix van nieuw en oud. Als grootste Romeinse stad van Nederland was het een belangrijk commandocentrum van de Romeinen. Museum Het Valkhof (aan de rand van het prachtige Valkhofpark) vertelt je daar alles over. Zelfs het hotel waar wij verbleven heeft een bijzondere geschiedenis. Hotel Courage Waalkade (juist, aan de Waalkade dus) is gevestigd in drie prachtige voormalige pakhuizen. In de zomer is de Waalkade één langgerekt gezellig terras. Maar je vindt er ook de voormalige Honig fabriek, die nu dienst doet als trendy hotspot met eigentijdse (koffie)bars, restaurants en op veel plekjes live muziek.

De Waag aan de Grote Markt in Nijmegen

De Waag aan de Grote Markt

In ons “Ontdek Nijmegen arrangement” was de entree tot Nationaal Fietsmuseum Velorama inbegrepen. Na een bezoek aan dit museum, met de belangrijkste collectie fietsen ter wereld, kregen we zelf ook zin in een fietstochtje. De gratis door het hotel verstrekte fietsroute voerde ons onder andere over de beroemde Waalbrug, langs het Romeinse aquaduct van Groesbeek en Berg en Dal met de vele monumenten en prachtige natuur.

We kunnen de Vierdaagse van Nijmegen natuurlijk niet onbenoemd laten. Tijdens dit grootse evenement in juli, waar jaarlijks meer dan 45.000 wandelaars aan meedoen, wordt de stad ook nog eens bezocht door meer dan 1,5 miljoen mensen die op de Vierdaagsefeesten afkomen. De hele stad verandert in één groot festivalterrein, met optredens van bekende en minder bekende artiesten.

Apeldoorn

Dat deze prachtige stad wordt omgeven door de groene longen van Nederland, de Veluwe, wisten we wel. Maar dat de stad zelf ook heel groen is (10 stadsparken) en 580 (!) monumentale objecten heeft, was bij ons niet bekend. Omdat de stad weinig hoogbouw heeft, ademt het rust en ruimte uit. De prachtige natuur in en om de stad, de gemoedelijke sfeer, de mooie mix tussen oude en nieuwe gebouwen en de gezellige winkelstraten zorgen voor een instant vakantiegevoel!

We zijn stiekem een beetje jaloers geworden op de Apeldoorners. Want zij kunnen met volle overtuiging zeggen dat ze vanuit de stad zo het bos inlopen! Onze eerste dag bestond dan ook voor het grootste deel uit het verkennen van juist die prachtige natuur. Een bezoek aan “de Sfinx” mocht dan ook niet ontbreken. Midden in een prachtig bos- en heidegebied in het dorp Radio Kootwijk vind je dit bijzondere gebouw uit 1923. Waarom “de Sfinx”? Het gebouw is helemaal van beton, omdat de architect geen ijzer en hout mocht gebruiken. En omdat hij bij het ontwerp de Sfinx in Egypte in gedachten had, kreeg het gebouw zijn opmerkelijke vorm. Het is gebouwd als zendstation om overzeese verbindingen op te kunnen zetten. De gekozen locatie was dan ook logisch: onbewoond en afgelegen, dus weinig verstorende invloeden op de signalen. Tegenwoordig is het gebouw een rijksmonument en eigendom van Staatsbosbeheer. Je hebt het gebouw ongetwijfeld een keer voorbij zien komen in films of muziekvideo’s.

Zendstation Radio Kootwijk in de bossen bij Apeldoorn

Zendstation Radio Kootwijk: “de Sfinx”

We sloten onze eerste dag in (of eigenlijk vooral in de omgeving van) Apeldoorn af met een heerlijk diner in het hotel. De tweede dag gingen we op ontdekkingstocht in de stad. De vele monumenten, marktjes, restaurants, theaters, musea en bioscopen zorgen ervoor dat je je geen moment verveelt. Een paar tips: theater Orpheus (bijzondere bouwstijl), Proef-Locaal Het Achterom (met “Veluwse Schavuyt” op de tap) en de biologische boerenmarkt (elke donderdag op het Leienplein).

Apeldoorn is ook met de kids heel leuk om te bezoeken. Dierentuin Apenheul, attractiepark Koningin Julianatoren en Natuurpark Berg en Bos (met o.a. klimbos en speeltuin) vind je allemaal direct aan de rand van de stad.

Ontdek je eigen land!

Na een stedentrip in eigen land besef je pas hoe afwisselend Nederland is. We hebben telkens bewust gekozen voor een voordelig twee- of driedaags hotelarrangement met nét die fijne extra’s die je verblijf compleet maken. Zoals een welkomstdrankje, wandel- en fietsroutes, ontbijt en diner en informatie over de stad. Heerlijk verzorgd op ontdekkingsreis in eigen land!

John

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>