Carcassonne herbergt een van de boeiendste plekken die je in je leven kunt zien. Zeker voor liefhebbers van historie. Wie het naar het 50.000 inwoners tellende stadje vernoemde bordspel kent of het Suske en Wiske-verhaal De krakende carcas heeft gelezen, zal meteen weten wat ik bedoel.

Midden in een oneindig laagland in Frankrijk tussen Montpellier, Perpignan en Toulouse en niet ver van de Pyreneeën, ligt een van de indrukwekkendste plaatsen die ik ooit heb bezocht: het wereldberoemde stadje Carcassonne.

Het treinstation van Carcassonne ligt direct aan het Canal du Midi, een kanaal dat door de Romeinen is aangelegd als verbinding tussen de Atlantische Oceaan en Middellandse Zee, onderdeel van de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Vanaf het treinstation, waar de hogesnelheidstreinen tussen Toulouse en Montpellier stoppen, is het ongeveer een halfuur wandelen door het centrum naar het hoogtepunt van de stad.

Het treinstation van Carcassonne ligt direct aan het Canal du Midi

Carcassonne - Canal du Midi

Zicht over het Canal du Midi vanaf het bruggetje voor het station

Carcassonne – La Ville Basse

Een drukke voetgangersstraat leidt langs fraaie huizen en pleinen. Volg de toeristenstromen en je komt waar je moet zijn. Of sla soms even een zijstraat in, dan ben je meteen buiten de gebaande paden en ontloop je de massa. Voor dat laatste koos ik. Bewust ben ik soms afgeweken van de standaardroute. Op deze manier zag ik meer van het stadje dan de doorsnee toerist zou zien. Allereerst kom je uit in de benedenstad, het eigenlijke stadscentrum van Carcassonne. De benedenstad is in de 13e eeuw als toevluchtsoord voor bewoners gebouwd van de buurten die vroeger rond de Cité waren gebouwd en die volledig werden gesloopt.

De benedenstad van Carcassonne, la Ville Basse

De benedenstad, de Ville Basse, ook wel Bastide Saint Louis genoemd

Het centrale marktplein van Carcassonne

Het centrale marktplein

In straten zoals deze, waar alle luiken dicht zijn en nagenoeg geen levende ziel op straat is te vinden, waan je je in een slapend dorpje

Dwalend door de Ville Basse kom je Typische Franse straatjes tegen met houten luiken in allerlei kleuren. Al snel zie je dat er veel kerken zijn te vinden:

Op een gegeven moment moet je weer even de drukte opzoeken. Volg de mensen met hoeden, is een goede tip die ik je kan meegeven, en je bent weer terug op de route. Zonder twijfel kom je uit bij de rivier de Aude, bij een oude Romeinse brug, waar je weer stuit op een kerkje.

De Pont Neuf aan de rivier de Aude

De Pont Neuf, de ‘oude brug’, aan de rivier de Aude, loopt vanaf dit oude kerkje

Zicht op de Pont Neuf in Carcassonne

Zicht op de Pont Neuf

Vanaf de Pont Neuf heb je mooie uitzichten. Loop hierover en je ziet aan weerszijden groenvlaktes waar je even kunt bijkomen.

Relaxen in Carcassonne

Het is goed toeven op een van de bankjes of in de parken langs de Aude

De Cité van Carcassonne

Na dit allemaal gezien te hebben was ik al erg onder de indruk. Van het feit dat hier veel meer moois is te zien dan ik van tevoren had verwacht, was ik me niet bewust. Dat was leuk meegenomen. Uiteindelijk kwam ik door de bordjes met daarop ´Cité´ te volgen dan aan waar ik voor kwam:

De Cité van Carcassonne

De Cité van Carcassonne

De Cité, ook wel Ville fortifiée historique de Carcassonne, staat sinds 1997 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Dit ommuurde deel van Carcassonne, de bovenstad, is werkelijk een stad in een stad.

De ingang van de Cité van Carcassonne

De ingang van de Cité

Binnen de stadsmuren vind je naast een typisch Frans dorpje, enorm veel toeristenwinkels en toeristen. Kun je daar niet zo goed tegen, kun je Carcassonne beter mijden. Maar wil je het mooiste voorbeeld van een middeleeuwse stad van ons continent zien, die bijna volledig is bewaard, met de grootste behouden vesting uit de middeleeuwen, neem de drukte dan zeker voor lief! Een bezoek aan deze plek zal je je leven lang bijblijven. Bezoek in de Cité minstens het luisterrijke kasteel (Château Comptal) en de Gotische basiliek (Basilique St.-Nazaire).

et Château Comptal, het kasteel binnen de muren van de Cité is enorm

Het Château Comptal, het kasteel binnen de muren van de Cité is enorm

Blik op de basiliek St. Nazaire

Blik vanaf Château Comptal op de Basilique Saint-Nazaire

Basilique Saint-Nazaire de Carcassonne

De basiliek van dichtbij

Daarna is het leuk om even te genieten op een van de terrassen in de Cité en te slenteren door de straatjes. Je hebt het idee dat je in een ander stadje terechtgekomen bent. Wijk je af van de toeristenstromen kom je verlaten straatjes en pleintjes tegen waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Middeleeuwser kan het bijna niet. En zo voelde het voor mij ook, ik had het idee terug te gaan in de tijd. Hieronder zie je wat ik bedoel.

Terrasjes in de cité van Carcassonne

De middeleeuwse stad in Carcassonne

De bovenstad van Carcassonne

Middeleeuws Carcassonne

Carcassonne heeft me echt overweldigd. De drukbezochte Cité is het absolute hoogtepunt, maar vergeet niet ook gewoon door de benedenstad te slenteren. In het stadje overnachten is dan ook zeer aan te bevelen om het stadje op een andere manier te leren kennen dan de meeste mensen. Uiteindelijk draait het om de Cité, maar het is zonde om de rest links te laten liggen. De grootste vesting ter wereld kun je zoals gezegd zien als een stad in een stad, en dat feit dringt pas door wanneer je zowel de beneden- als de bovenstad goed hebt gezien. Eerder mag je Carcassonne eigenlijk niet verlaten.

Wanneer je dit allemaal rustig hebt bekeken, wandel dan terug naar het treinstation over de Pont Marengo. Het panorama dat zich vanhier ontvouwt zal je nog lang bijblijven.

Tekst en foto’s: Oscar Pauwels

Team Reishonger
Follow us
Laatste berichten van Team Reishonger (alles zien)
  1. Midas zegt:

    Leuk geschreven en erg mooie foto’s erbij geplaatst! Ik heb zo een goed beeld gekregen van wat Carcasonne allemaal te bieden heeft!

    P.s. is de vesting vesting mooier dan de Burcht in Leiden? 😉

  2. Vandaag geboekt. Ik kijk er naar uit al dit moois te zien sinds ik Het verloren labyrint van Kate Mosse heb gelezen. Fictie, maar gebaseerd op ware feiten.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>