Çanakkale: de onbekende parel van Turkije

Ik denk dat we het er allemaal over eens kunnen zijn dat Turkije veel te bieden heeft. Heel veel. Maar omdat de hele wereld dat wel weet, zijn er nauwelijks plekken waar je het echte Turkije kunt zien zonder dat je drie dagen tussen de geiten in een versleten bus over het platteland hoeft te reizen. Gelukkig is er ook nog de provincie Çanakkale. Deze regio is goed bereikbaar en bomvol geschiedenis en authenticiteit!

Waar is het echte Turkije?

Als ik aan het echte, onontdekte Turkije denk, zie ik een stoffig dorpje voor me. Lokale mannen nemen in een deuropening de dag door terwijl er wat kippen over een afgesleten weggetje slenteren. Een paar kilometer verderop liggen de resten van een eeuwenoude stad, maar deze is nauwelijks in reisgidsen terug te vinden. Ik dook de noordelijke provincie Çanakkale in, op zoek naar dit beeld van het onontdekte Turkije.

En in Çanakkale vond ik een onbekende parel met een heerlijke variatie tussen bekende en onbekende archeologische bezienswaardigheden en meer stoffige dorpjes dan ik ooit had kunnen wensen.


Adatepe in Çanakkale

Het gezellige dorpje Adatepe.

De stad Çanakkale

De hoofdstad van de provincie Çanakkale is een stad met dezelfde naam. Deze middelgrote havenstad ligt op zo’n vijf uur rijden vanaf de luchthaven van Istanbul, maar mijn chauffeur reed er met twee vingers in zijn neus krap vier uur op. En bekeek al rijdende zijn complete Instagram feed. Het was alles behalve een saaie rit, ik denk dat de afdrukken van mijn vingernagels nog steeds in de autobekleding staan.

Çanakkale zelf heeft een leuke haven met moderne boulevard, maar verder valt er in de stad zelf niet ontzettend veel te doen. Het gaat om de omgeving en die liegt er niet om: zo’n 35 kilometer zuidelijker ligt namelijk de legendarische stad Troje. En nu zou je denken dat je daar over de hoofden van toeristen kunt lopen, maar niets is minder waar. Buiten het hoogseizoen kom je daar amper mensen tegen.

De berg Ida

Niet ver van Troje ligt de berg Ida, volgens Homerus hoedde Paris hier zijn schapen totdat duidelijk werd dat hij de verstoten koningszoon van de stad Troje was. Op deze berg werd hem gevraagd om te kiezen welke godin de mooiste was: Hera, Athena of Aphrodite. Alle drie de godinnen wilden deze titel graag, dus probeerden ze Paris allemaal over te halen met een belofte.

Hera beloofde hem rijkdom en heerschappij; Athena garandeerde Paris grote krijgsroem en de diepste wijsheid. Maar uiteindelijk koos Paris voor Aphrodite, want zij verzekerde hem dat zij ervoor zou zorgen dat hij de mooiste vrouw van de wereld zou krijgen. Die allermooiste vrouw bleek later Helena te zijn, die met een Griekse koning was getrouwd. En voor de liefde tussen Paris en Helena moest heel Troje het ontgelden met een acht jaar durende oorlog, die zij uiteindelijk verloren.

De plaats waar Paris op de berg Ida voor Aphrodite als mooiste godin koos, was de bron van Ayazma. Op deze prachtige plek stroomt verscholen tussen de bomen een idyllisch beekje met helder bergwater, die uitmondt in een smalle waterval. Op zomerse dagen is het hier heerlijk koel, maar ook druk. De lokale bevolking komt hier graag om te picknicken en te barbecueën. In het voor- en naseizoen is hier niemand en kun je ongestoord bij een van de marktkraampjes Golden Delicious appels kopen. Die zijn in de omringende appelboomgaarden geplukt, en ze zijn heerlijk.

De bron van Ayazma op de berg Ida in Çanakkale

De bron van Ayazma op de berg Ida.

Stoffige dorpjes in overvloed

Op de berg Ida struikel je over de stoffige dorpjes waar je het echte Turkije kunt zien. Toeristen kom je hier niet tegen. Er zijn wel genoeg lokale mensen die verbaasd gaan staan kijken als je met je grote camera een foto van een paar rondscharrelende kippen op straat wilt nemen.

Een van die (grotere) dorpjes is Bayramiç. Het is een dorpje als ieder ander, ware het niet dat hier een klein museum staat. Dit museum is gewijd aan de beroemde Turkse dichter Mehmet Akif. Hij schreef onder andere het Turkse volkslied. Het museum is in het huis waarin Mehmet Akif opgroeide, en met mooie wassen beelden, oude meubels en traditionele kleding wordt zijn leven uitgebeeld. Het is niet groot, maar wel leuk om even sfeer te proeven.

Museum over de Turkse dichter Mehmet Akif in Bayramiç

Het museum over de Turkse dichter Mehmet Akif in Bayramiç.

Assos

Behalve Troje heeft de provincie Çanakkale nog veel meer archeologische bezienswaardigheden, ze zijn alleen een stuk minder bekend. Zo zijn er de ruïnes van het Apollon Smitheon en Alexandria Troas, maar het mooiste zijn de overblijfselen van de oude Griekse stad Assos.

De stad werd rond het jaar 1000 voor Christus gesticht door kolonisten van het vlakbij gelegen Griekse eiland Lesbos, en het is heel aardig bewaard gebleven. Verdeeld over vier niveaus zijn er heel herkenbare resten van de Tempel van Athena, de agora, het theater en de haven te zien. De belangrijkste inwoner van Assos was de beroemde Griekse filosoof Aristoteles, hij woonde hier in de derde eeuw voor Christus. Hij trouwde met prinses Pythias van Assos en richtte hier zijn eigen academie op.

Vanaf het hoogste punt, bij de tempel van Athena, heb je een prachtig uitzicht over het hele omringende gebied en de kust. Bij de lager gelegen haven zijn veel restaurantjes en gezelligheid te vinden. En spectaculair lekkere ijsjes!

Tempel van Athena in de oude ruïnestad Assos

De tempel van Athena in de oude ruïnestad Assos.

Netten boeten in de haven van Assos in Çanakkale

Een vrouw is netten aan het boeten in de haven van Assos.

De provincie Çanakkale

De provincie Çanakkale is een aaneenschakeling van mooie verrassingen en onbedorvenheid. Al datgene wat je aan de platgetreden Turkse kust niet vindt, is hier in overvloed.

Ik wil alleen wel iets met jou, als lezer van dit artikel, afspreken. Het mooiste van deze regio is namelijk dat het redelijk onbekend en onaangetast is door massatoerisme. Kunnen we dus overeenkomen dat mijn tips voor deze Turkse provincie tussen ons blijven? 😉

Adatepe in Çanakkale

Het gezellige dorpje Adatepe.

Vlog

Liselore
  1. Hi Liselore,

    Kan je een reis in Canakkale met een gids adviseren? Dit te combineren met een verblijf in Istanbul.

    Mvg

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>