Ontdek Zanzibar als een local!

Zanzibar! Alleen al de naam klinkt paradijselijk! En dat is het ook. Een eiland met zoveel culturele invloeden kan alleen maar machtig interessant zijn en als de natuur dan ook nog eens prachtig is, dan heb je natuurlijk een geweldige combinatie te pakken.

Dralen door Stone Town

Hoofdstad van Zanzibar is Stone Town, een stad die het meest doet denken aan een kruising tussen een Portugees dorpje en een Arabische souk. Het zijn dan ook precies deze invloeden die sterk zichtbaar zijn. Maar ook de Afrikaanse en Indiase cultuur is duidelijk aanwezig in deze levendige plaats.

Door Stone Town kun je heerlijk dralen door de smalle steegjes. Wij waren er ten tijde van de ramadan, waardoor dit overwegend Islamitische stadje wat rustiger was qua etenstentjes, maar desalniettemin hing er een gemoedelijke sfeer en was er veel te doen.

Ontelbare winkeltjes met nog meer snuisterijen luisteren de smalle steegjes op. Prachtige, rijk versierde deuren wisselen de verschillende religieuze gebouwen af. Stone Town is een stad waar je eindeloos kunt blijven ontdekken, op eigen houtje of met hulp van een stadsgids.

De smalle straatjes van Stone Town Zanzibar

Koken op ‘Spice Island’ Zanzibar

Op uitnodiging van lokale touroperator Zama Tours werden wij verwelkomd in een van de twee locaties van restaurant Luukmaan. Dit succesvolle restaurant voor zowel toeristen als locals kent twee vestigingen in de hoofdstad en bereidt uitsluitend lokale gerechten voor de gasten. Gerechten die invloeden kennen van over de hele wereld: Afrika, India, Europa en Arabië, geen kruidencombinatie is te gek in deze keuken. Samen met lokale topchef Anuar zullen wij deze middag enkele Zanzibariaanse gerechten bereiden.

Stone Town Markt Zanzibar kookles in Stone Town

Omdat het ramadan is, is een van de Luukmaan vestigingen gesloten en kunnen wij deze keuken gebruiken voor onze kookkunsten. Met Anuar gaan we op stap op de lokale markt om boodschappen te doen. Met kilo’s uien, aardappels, rijst en bananen keren we terug, terwijl het zweet over onze ruggen en voorhoofden klotst van het slepen met al dit gewicht. Leuk om zo lokaal boodschappen te doen, maar voor dertig man koken in de verzengende hitte is toch iets wat wij muzungu’s niet gewend zijn.

Kok Anuar pakt het grondig aan. De gerechten die we gaan maken omvatten onder meer: birjani, pilav, gestoofde bananen en een bananenkokos-dessert. Niet de meest simpele gerechten, maar, zoals na lange tijd zou blijken, wel erg lekker. De kookcursus blijkt echt een authentieke ervaring te zijn, iets wat je zeker niet snel meemaakt als toerist op Zanzibar. Onze kok blijkt een lokale held en wij zijn een bezienswaardigheid in de keuken. Rob Geus was gelukkig niet in de buurt en onze koksmutsen voorkomen dat ons zweet ook daadwerkelijk in de gerechten terecht komt als niet-lokale toevoeging. De activiteit is zowel arbeids- als tijdsintensief, maar wanneer je geïnteresseerd bent in het écht ervaren van Afrika en het eten van Zanzibar, een goede methode. Goed opletten en thuis namaken!

Zanzibar kookles

Paradijselijke rots

Hoe hard we de dag ervoor hebben moeten werken voor ons eten, zo lui zijn we de volgende dag. Voor de lunch laten we ons afzetten bij het idyllische restaurant ‘the Rock’. Als je een plaatje van Zanzibar kent, dan is het wel deze. Dit restaurant bevindt zich letterlijk op een rots in een azuurblauwe zee. Heerlijk eten en prachtig uitzicht gegarandeerd. Met onze voetjes in het hagelwitte zand lopen we naar de trap die ons richting het restaurant brengt. Enkele uren later, wanneer we weer weggaan, blijkt het vloed geworden en bevindt het restaurant zich daadwerkelijk temidden van het nog steeds azuurblauwe water. Gelukkig komt een bootje ons al snel tegemoet spoeden om ons aan wal te brengen.

The Rock Restaurant Zanzibar

Suppen door de mangroves

Om al die etenskilo’s – die er in Zanzibar zeker aan zullen komen – een beetje teniet te doen, gaan we suppen door de mangroves met Surf Zanzibar. Een bijzonder leuke manier om dit stukje natuur van Zanzibar te zien. Hoewel de mangroves soms zo dicht begroeid zijn dat het nauwelijks doorkomen is, is het zeker belonend.

Na meer dan een half uur eindigen we op een mooi strandeiland waar vele vogelsoorten zich ophouden. Tijd voor een kleine pauze, die ook wel nodig blijkt te zijn als we later over de kolkende zee met fikse tegenwind moeten terug peddelen. Dan pas merk je hoe bijzonder het mangrovelandschap echt is, wat slechts luttele meters van de woest zee een ware oase van rust brengt.

Suppen Mangrove SURF Zanzibar

Foto van: Surf Zanzibar

Rustig paradijs

Dat paradijselijke is iets wat het hele eiland wel uitstraalt. Blauwe zee, hagelwitte stranden, wuivende palmbomen en een goedlachse bevolking. Zanzibar heet je als eiland direct welkom. We eindigen onze reis aan de oostkant van het eiland, waar we hartelijk worden ontvangen in het Sunshine Hotel. Dit prachtige hotel kent slecht twaalf kamers en is daardoor enorm kleinschalig. De bouwstijl is prachtig authentiek en valt zo weg midden in de rijk begroeide natuur.

Vanuit het heerlijk relaxte restaurant loop je zo het strand op. Eventuele strandschoenen – vanwege mogelijke zee-egels – kun je gewoon lenen aan de balie. Mocht je de omgeving willen verkennen, dan kun je ook gewoon wat fietsen lenen en zelf op pad gaan. Heerlijk ontspannen; bij Sunshine moet niets en kan alles. Dit is de perfecte plek om heerlijk bij te komen van een prachtige reis over Tanzania en Zanzibar.

Fietsen over het Zanzibar strand

Praktische tips voor je reis naar Zanzibar

Vanaf het vasteland is Zanzibar makkelijk aan te vliegen. Het kleine vliegveld van Arusha Airport is ideaal en kent dagelijks meerdere vluchten naar Zanzibar. Dit vliegveld ligt aan de safarikant van Arusha en is daardoor, wanneer je op rondreis bent, vaak geschikter dan het verder gelegen, internationale vliegveld Kilimanjaro.

Op Zanzibar verbleven wij in Stone Town in het statige Maru Maru Hotel, een hotel met veel culturele invloeden en fijne, ruime kamers. Het Sunshine hotel aan de andere kant van het eiland was gewoonweg paradijselijk en een heerlijk warm bad om je reis te eindigen. Bovendien is het eten daar onovertroffen.

Wij waren hier op uitnodiging van het lokale Zama Tours en Safaris, een touroperator gevestigd op Zanzibar maar actief in heel Tanzania. Zij kunnen bijvoorbeeld ook de lokale, en écht authentieke, kookcursussen organiseren.

Sunshine Hotel Zanzibar

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>