De Georgische keuken? Ja zeker!

Laat je verrassen door de veelzijdige Georgische keuken! Helaas voor veel mensen totaal onbekend, maar mijns inziens is dat volkomen onterecht. De Georgische keuken is één van de meest unieke keukens en stond in het Sovjettijdperk bekend als haute cuisine vanwege zijn kwaliteit en diversiteit. Georgië kent een grote variëteit aan ingrediënten omdat het doorkruist werd door diverse handelsroutes, zowel van noord naar zuid als van oost naar west (Zijderoute). Logisch dat dit zijn sporen achterliet. De gerechten zijn heerlijk voedzaam en altijd geserveerd in grote porties.

De Georgische keuken is een verborgen juweel in de wereld van gastronomie. Dit kleine land in de Kaukasus, gelegen tussen Europa en Azië, is al eeuwenlang een kruispunt van culturen. Dat weerspiegelt zich in de rijke en gevarieerde gerechten. Met een unieke mix van verse ingrediënten, traditionele technieken en eeuwenoude recepten, biedt de Georgische keuken een authentieke en onweerstaanbare ervaring! Ben jij een echte foodie? De Georgische keuken gaat je verrassen met zijn iconische gerechten!

Reishongers favoriet: Khinkali in Telavi

Onze favoriet van de Georgische keuken is de khinkali. Dit is een overheerlijke sappige dumpling in de vorm van een buideltje, die gevuld kan worden met diverse ingrediënten en met een bouillon. Zij zijn veel deegachtiger dan de Aziatische dumplings en voller van smaak dan de Poolse variant, de Pierogi. Je kunt de khinkali in vele varianten eten. Zo kan deze worden gevuld worden met lamsvlees, met rundvlees en uien of met groenten. Ze worden traditioneel met de hand gegeten, waarbij het belangrijk is om de smaakvolle bouillon binnenin niet te morsen. De kunst van het goed eten van de khinkali is dat je er eerst de bouillon uit slurpt voor je de rest eet.

In de echte goede restaurants, die wij natuurlijk voor je kennen, worden deze ter plaatse met de hand gemaakt als je deze bestelt. Omdat khinkali’s maken zeer arbeidsintensief werk is, betekent het dat je wel even geduld moet hebben voor deze dampende dumplings op tafel staan. Een khinkali kost ongeveer 50 cent en je bestelt ze meestal per of vanaf 5. Wachten op je khinkali’s doe je het best met een heerlijke lokale wijn of bier.

Khinkali - Georgische dumpling

Een iconisch Georgisch gerecht, de khinkali, is in feite de Georgische versie van de dumpling

Khachapuri

Khachapuri is misschien wel het beroemdste gerecht van Georgië. Ook bekend als de “kaasboot” en is dat letterlijk: een boot gemaakt van brood met het midden vol met kaas, boter en andere toppings. Er zijn weinig gerechten die beter geschikt zijn om jezelf te belonen na een lange dag genieten in Georgië. Dit is een van de voedzaamste en vullende gerechten. De bekendste versie van khachapuri is zonder twijfel Adjaruli Khachapuri, waarbij het brood aan tafel wordt gevuld met kaas, boter en een rauw ei.

Adjaruli Khachapuri

Churchkhela

Je vindt deze snack die op een kaars lijkt bij bijna elke streetfood kraam. Niet een echte maaltijd, maar eerder een zoete, snelle hap. Dat kan een tussendoortje zijn, maar het wordt ook gegeten als nagerecht. Churchkhela wordt ook wel de “Georgische Snickers” genoemd en is erg populair onder Georgiërs. Het is een van de belangrijkste voorbeelden van traditioneel Georgisch eten. Churchkhela bestaat uit gecondenseerd druivensap, noten en bloem. Ook leuk: boek een masterclass churchkhela’s maken!

churchkhela

Wijn: de ziel van Georgië

Georgië claimt de bakermat van de wijnbouw te zijn, met een geschiedenis die meer dan 8000 jaar teruggaat. De traditionele qvevri-wijnbouwtechniek, waarbij wijn wordt gefermenteerd en gerijpt in grote aardewerken kruiken, is door Unesco erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Om je onder te dompelen in zowel de smaak als de traditie van de Georgische wijncultuur ga je op bezoek bij een van de wijnboeren in de Kakheti regio in het oosten van het land. Doe een wijnproeverij in Tsinandali of ga voor een Qvevri making masterclass in de buurt van Telavi.

Georgische wijnen zoals de rode Saperavi en de amberkleurige Rkatsiteli zijn wereldwijd geliefd en vormen de perfecte aanvulling op de rijke gerechten.

Georgische wijn

De Georgische wijnen zijn net even anders, maar overheerlijk!

Vegetariërs in Georgië

De Georgische keuken is over het algemeen erg koolhydraatrijk en gebruikt veel brood, kaas, ei en boter. En hoewel vlees een prominente rol speelt, kun je ook als vegetariër prima terecht in Georgië. Naast de typische vleesgerechten is er ook een verscheidenheid aan vegetarische schotels dankzij het veelvuldige gebruik van bonen, aubergines en walnoten. Denk aan traditioneel vegetarische gerechten als Nigvziani Badrijani (aubergine-rolletjes met walnoten), Adzjapsandali (groentenstoofpotje), ook wel “Georgische ratatouille” genoemd, Pkhali (kleurrijke groentepasta’s) en Lobio (bonen stoofpot), maar ook aan vegetarische varianten van traditionele vleesschotels als khinkali’s met een vulling van aardappel, kaas of champignon. Voor veganisten is het, zeker buiten Tbilisi, een heel stuk lastiger.

Georgische keuken: ongelooflijk smaakvol maar nooit pittig

georgie aubergine

Reishonger tips voor culinair Georgië

De Georgische keuken gaat je verrassen met zijn iconische gerechten. Geniet van een hartige khachapuri, een glas amberkleurige wijn en misschien wel de warmte van een Georgische supra. Wij van Reishonger zijn op diverse locaties geweest om te genieten van de Georgische keuken. Zo hebben we een mooie plek ontdekt in Kutaisi waar je eet wat er die ochtend op de lokale markt te koop is, gecombineerd met eigen gemaakte lokale wijn. Bij Toma’s Wine Cellar kun je je heerlijk laten verrassen!

En om het maximale uit je culinaire reis door smaak en traditie te halen, willen we nog een laatste Georgisch adresje tippen: overnacht in de buurt van Vardzia in een ecolodge aan de Koera rivier waar je vers uit de moestuin eet en waar ze heerlijke forellen kweken in de rivier die op de barbecue bereid worden. Waar je ook heen gaat, jouw reis door Georgië belooft een ontdekkingstocht te worden waar elke foodie blij van wordt. Een reis vol avontuur, prachtige landschappen, iconische gerechten en herinneringen om te koesteren.

forel bbq georgie

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>