De Culinaire Jacobsweg 2021 – Ischgl Oostenrijk

Ieder jaar, als alle sneeuw gesmolten is en de wintersporters al lang en breed thuis zijn, stroomt Ischgl vol voor een bourgondisch evenement: de Culinaire Jacobsweg. Dit evenement is ook dit jaar weer te ervaren in de bergen van het Paznaun-dal. Met Ischgl als centraal punt en de dorpen Kappl, Galtür en See als schitterende aanvullingen. 

Om niet alleen in de winter te voorzien in de behoefte van toeristen is twaalf jaar geleden de Culinaire Jacobsweg in het leven geroepen. Tijdens de zomermaanden worden (inter)nationale chef-koks gevraagd om een bijzonder lunchgerecht te ontwikkelen. Deze speciale, en culinaire, gerechten zijn dan voor wandelaars te bestellen in de regionale alpenhutten die meedoen aan het evenement.

Het gerecht van Topchef Martin Sieberen, op de menukaart van deAlmstüberl in Kappl

Ischgl in de zomer

Ischgl is het grootste dorp in het Paznaun-dal en staat normaal bekend als een van de meest uitbundige skidorpen van Tirol. De luxe hotels, moderne liften en schitterende, goed onderhouden pistes zorgen voor op en top wintersport.

De bekendste après ski bar van de stad; de champagnerhütte in Ischgl

In de zomer draait alles hier om de groene alpenweides en fietsen, heel veel fietsen. Voor mountainbikers die flink hard downhill willen vlammen, maar ook voor beginnende avonturiers die hun eerste rondjes over trails gaan rijden, of juist kiezen voor e-bikes.

Daarnaast zijn ook hikers van harte welkom om de honderden kilometer aan wandelpaden te ontdekken. Helemaal in stijl met het winterseizoen zijn de hike-routes in Ischgl aangegeven met de kleuren van skipistes. Voor de vrijetijdslopers zijn er blauwe routes met een maximale lengte van 13 kilometer en tot 400 meter hoogteverschil. Gevolgd door rode routes (max. 25 kilometer) en als laatst, zwarte routes voor de ervaren bergwandelaars die de pieken van het Paznaun-dal willen beklimmen.

Voor alle actieve natuurliefhebbers is een energierijke en stevige lunch van groot belang. En juist daar is de jaarlijkse Culinaire Jacobsweg op ingericht.

Ultiem wandelplezier in de Oostenrijkse alpen

De Alpenhutten van Paznaun

Omdat je natuurlijk wel moet weten waar je moet zijn heb ik hier even op een rijtje gezet welke hutten meedoen aan de route. Tot het einde van het zomerseizoen zal bij ieder van deze hutten een uniek gerecht van een van de chefs op de menukaart staan. Op geselecteerde dagen (zie hier) lopen de chef-koks tijdens een georganiseerde wandeling mee naar ‘hun’ Alpenhut.

  • Topchef Martin Sieberer, Almstüberl in Kappl
  • Chef Benjamin Parth, Friedrichshafener Hütte in Galtür
  • Chef Patrick Raass, Heidelberger Hütte in Ischgl
  • De jonge chef-koks van Paznaun, Jamtalhütte in Galtür
  • Chef Andreas Spitzer, Ascherhütte in See
  • Chef Hermann Huber, Faulbrunnalm in Galt

De Almstüberl in Kappl

Een hele leuke bijkomstigheid is dat ook in de zomer de grote gondels van het Paznaun-dal gewoon gaan. Zo is het dus niet noodzakelijk om helemaal vanaf onderaan het dal te beginnen met de tocht naar hutten (al heb je dan natuurlijk wel je lunch iets meer verdiend). Hierdoor past een wandeling bij ieder niveau. Je koopt een ‘skipas’ voor het hele dal en kunt daarmee dus zowel in Galtür, Ischgl, Kappl als See de berg op.

Mocht je willen gaan voor de full pull, vraag dan om een strippenkaart. Laat je vervolgens alle zes de hutten afstempelen op deze kaart, dan maak je bij het toerismebureau van Ischgl kans op toffe prijzen!

Proost op de opening van de Culinaire Jacobsweg 2021

Hoe reis je af naar Ischgl?

Ischgl ligt in het zuiden van Tirol, tegen de Zwitserse grens en is relatief makkelijk te bereiken. Met de auto is het een kleine 10 uur rijden (+/- 900 km) vanaf Utrecht, waarmee dit gelijk de snelste optie is. De meest duurzame optie is de trein naar Landeck-Zams Bahnhof. Dit ligt aan het begin van het Paznaun-dal waarna je eenvoudig de bus naar Ischgl kunt pakken. Dit duurt wel het langst met ongeveer 15 uur. Vliegen kan vanaf Amsterdam naar zowel München, Innsbruck of Zurich. Vanaf daar moet je dan nog wel een transfer regelen waarbij Innsbruck met 1,5 uur het dichtstbij is (ten opzichte van de 2,5 uur van de beide andere luchthavens).

Ben jij al eens bij een van de hutten op de Culinaire Jacobsweg geweest?

Sander
Volg me!
Laatste berichten van Sander (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>