Na het ontdekken van de regio Auvergne-Rhône-Alpes snap ik dat Frankrijk een geliefd land is om 's zomers, maar ook 's winters heen te gaan. En ook in de lente en de herfst. Houd je van diversiteit? Dan is deze bestemming geschikt voor jou! Wil je cultuur snuiven in de gezellige plaats Chambéry, e-biken door de wijngaarden, de beroemde Bressekippen ontmoeten (proeven?), wijnproeverijen 2.0 ontdekken, culinair koken in het restaurant 'La Martine' met Michelinster, echte chocolade proeven bij Cedrik Pernot of yogasuppen op het meer van Bourget. Dat kan dus allemaal! In dit artikel neem ik je mee naar de leukste plekken en mijn fijnste ervaringen van de regio Auvergne-Rhône-Alpes. Enjoy!

Auvergne-Rhône-Alpes. Een ‘nieuwe’ regio in Frankrijk die ik, in samenwerking met Atout France en Explore France, heb mogen ontdekken. In 2016 is het aantal Franse regio’s teruggebracht van 27 naar 18, en daarbij fuseerden de twee voorheen afzonderlijke regio’s Auvergne en Rhône-Alpes.

Samen met vier andere vrouwen ben ik op pad geweest en zijn we in vier volle dagen op veel verschillende locaties geweest. Graag neem ik je even mee in dit artikel en laat ik je de diversiteit van Auvergne-Rhône-Alpes zien. Onze reis stond ik teken van culinair genieten (van vegetarische gerechten), sportief bezig zijn, de echte Bressekippen ontmoeten, in contact komen met lokale bedrijven (van wijn tot de beste fruit- en groenten prijswinnaars) en ons verbazen tijdens een bezoek aan de beroemde ‘Marché des Halles’. Hier kom ik nog op terug! In vier dagen hebben we véél gedaan, dus ga er voor zitten!


Auvergne-Rhône-Alpes, chambéry, Bourg-en-Bresse

Auvergne-Rhône-Alpes. Wat een mooie regio!

Bourg-en-Bresse

Let’s start from the begin. Onze trip begon in de plaats Bourg-en-Bresse. In Bourg-en-Bresse wonen zo’n 40.000 mensen. Bourg ligt aan de voet van het Juragebergte en ligt op zo’n 60 kilometer van Lyon. Het centrum is knus, gezellig en er hangt een goede vibe.

Het klooster van Brou

Het koninklijke klooster van Brou is een bezienswaardigheid die je niet mag missen. Brou Royal Monastery bestaat uit kloostergebouwen, gebaseerd op een kerk en drie kloosters. Het is een meesterwerk van gotische architectuur en de enige van zijn soort in Frankrijk. Het klooster valt op door zijn dak met geglazuurde tegels in Bourgondische stijl. Binnen zie je een goed bewaard decor, een scala aan sculpturen en indrukwekkende glas-in-loodramen.

Verder zijn de tuinen van dit prachtige klooster ook de moeite waard. En vergeet vooral ‘s avonds niet om even door Park Brou langs het klooster te wandelen. Het is prachtig verlicht, waardoor het sprookjesachtig oogt.

Bourg-en-Bresse, klooster van Brou

Brou Royal Monastery (by annetravelfoodie.com).

Poulets de Bresse

Als je een bezoek aan Bourg-en-Bresse brengt, dan mag een uitstapje naar de boerderij, met de beroemde Bressekippen, niet ontbreken! Wij hadden dan ook het geluk dat we waren uitgenodigd op boerderij Sougey en een rondleiding kregen. De boerderij wordt door vrijwilligers van de vereniging ‘Les Amis du Sougey et de la Bresse’ onderhouden en zij weten je veel te vertellen over de geschiedenis van deze boerderij in Montrevel. Het bestaat uit een gemeubileerd hoofdgebouw, een bedrijfsgebouw met een schuur en kleine stallen, een oven met varkensstallen en een grote stal.

Verder fokken ze hier de Bressekippen die minstens 10 vierkante meter per kip krijgen. Er heersen strikte regels voor de kippen en ze lopen vrij rond. Toen er werd verteld dat ze de kleuren van de Franse vlag dragen dacht ik dat een grap werd gemaakt. Maar zonder dollen; Bressekippen zijn echt rood, wit en blauw. Hoe vet is dat!

Boerderij Sougey, Montrevel, Bourg-en-Bresse, Bressekip, Auvergne-Rhône-Alpes

Ferme du Sougey in Montrevel. Een kennismaking met de Bressekippen.

Bourg-en-Bresse, Bresse kippen

De beroemde rood-wit-blauwe Bressekippen.

Een leuk weetje is dat de vrijwilligers van ‘Les Amis du Sougey et de la Bresse’ iedere drie jaar een groot theaterstuk organiseren, met de grootste geluids- en lichtshow van Auvergne-Rhône-Alpes. Hiermee delen ze de geschiedenis met bezoekers. Het theaterstuk wordt voor de boerderij opgevoerd en er wordt dan ook groots uitgepakt. Zo doen er meer dan 350 acteurs mee en komen er bezoekers vanuit heel Frankrijk dit spektakel bewonderen. De volgende zal plaatsvinden in het jaar 2022.

Chambéry

Onze volgende stop was in de plaats Chambéry. Een stad die sinds 1862 bij Frankrijk hoort en op palen is gebouwd. De rivier ‘La Leysse’ stroomt door heel Chambéry en de stad werd gesticht op een kruispunt van enkele belangrijke handelsroutes die de Dauphiné, Bourgondië, Zwitserland en Italië met elkaar verbonden. Met name haar prachtige oude binnenstad is meer dan de moeite waard om te bezoeken. De meest beroemde bezienswaardigheid van de stad is de Olifantenfontein.

Olifantenfontein, Fontaine des éléphants, Chambéry, Auvergne-Rhône-Alpes

Fontaine des éléphants, Chambéry.

Voor ons gezelschap (vijf vrouwen) was het goed te horen dat de chocoladetruffel in Chambéry is bedacht en onze gids wist te vertellen dat de hoogste opleiding voor chef-koks hier te vinden is. Ze komen dan ook uit heel Frankrijk om deze opleiding te mogen volgen. Wij brachten hier uiteraard een bezoek aan de beste banketbakker en aan de overdekte markthallen. Een ervaring om nooit te vergeten!

Cedrik Pernot; pâtissier chocolatier

Geluksvogels zijn we! We mochten tijdens deze reis op bezoek bij Cedrik Pernot, ook wel de chocoladetaart chef-kok genoemd. Discreet en gepassioneerd begon Cedrik Pernot, zoon van de bakker, al vroeg aan het patisserie-avontuur en creëerde in 2003 zijn eerste winkel in Chambéry. Sinds 2011 heeft hij geïnvesteerd in Le Fidèle Berger, een boetiek (historisch monument) uit 1832, altijd een patisserie geweest.

Als je de boetiek binnenstapt krijg je al snel een grote glimlach op je gezicht. Door de geuren, kleuren en het precisiewerk voel je een golf van blijdschap door je heengaan en waardeer je het werk van meneer Pernot en zijn team. Hij is dan ook niet voor niets opgenomen in de prestigieuze vereniging Relais Desserts. ‘Relais Desserts International’ werd opgericht in 1981 en is een professionele organisatie die de wereldwijde elite van de patisserie samenbrengt.

Cedric Pernot, Chambéry, Patisserie

De prachtige kunstwerken van meneer Pernot.

Kunstwerken

Tijdens ons bezoek bleef ik foto’s maken. Het maakt niet uit welke kunstwerken je fotografeert, het is allemaal mooi en ziet er zo smakelijk uit dat je eigenlijk niet meer weg wil. Cedrik Pernot geniet ervan om tradities en moderniteit samen te brengen. De beheersing tussen ontdekken, ruiken en proeven worden hier uitgeprobeerd. En dit gebeurt verdomd goed!

Kleuren, texturen, glans zijn belangrijk, maar het allerbelangrijkste is smaak! EN dat hebben we mogen proeven. Met een goede kop koffie en verschillende soorten chocoladeverrassingen hebben we nog even met meneer Pernot zelf kunnen praten. Hij voelde zich trots, op zijn team van 17 man, op zijn winkel en op zichzelf. Hard werken is het wel en hij vertelde dan ook dat hij iedere dag van 04.00 uur ‘s nachts tot 20.00 uur in de avond werkt. Respect!

Zijn specialiteit is de ‘Framboise Macarone’. Niet de kleine macarons zoals we die kennen, maar de grote variant! En ja, hij is zeker de moeite waard. Gun jezelf een bezoek aan deze prachtige winkel!

'Framboise Macarone', Chambéry, patisserie Cedric Pernot

‘Framboise Macarone’.

Pernot’s motto: “Maak me gelukkig door me gelukkig te maken, want de een kan niet zonder de ander …”

Le Marché des Halles

Een bezoek aan Marché des Halles mag je tijdens je verblijf in Chambéry niet overslaan. Om 08.00 uur ‘s ochtends stonden we voor de grote deuren en hadden veel zin om naar binnen te gaan. Rond dit tijdstip had ik het erg stil op straat verwacht, maar het tegendeel bleek. Mensen staan vroeg op om de verse en kwalitatief goede producten in te slaan.

Ik heb mijn ogen uitgekeken en al snel werd duidelijk dat wij de ‘vreemde vogels’ hier op de markt waren. Het sfeertje ons kent ons is op Marché des Halles van toepassing en het is, naast het kopen van verse producten, een sociaal gebeuren. Wij waren de gelukkigen dat we bij een aantal bedrijven een korte pitstop kregen, het verhaal achter de persoon kregen te horen en uiteraard héél véél mochten proeven. Ik had niet gedacht dat ik om 09.00 uur ‘s ochtends vis, fruit, kaas, brood, verse sappen, koffie en wijn naar binnen kreeg. Het is me gelukt en heb ik tijden niet zo lekker ontbeten!

Marche des Halles, Chambéry

Je kijkt je ogen uit. Marché des Halles.

Botti Fruits

Om je een beeld te geven zijn we begonnen bij Botti Fruits. De twee eigenaren van Botti Fruits mogen zéér trots zijn op hun kwaliteit en de kunstwerken die ze van fruit en groenten serveren. Hun buitengewone vakbekwaamheid is dan ook bekroond met een felbegeerde blauwe, witte en rode kraag die ze met trots dragen! Deze kraag krijg je niet gemakkelijk en is een prijs voor het leven, toegekend door de zogenaamde Meilleur Ouvrier France (MOF). Ze mogen zich dus ‘meesterkok’ noemen op het gebied van groenten en fruit. En dat proef je terug!

Botti di Fruits, Marche des Halles, Chambéry

Een meesterkok in groenten en fruit! Botti Fruits.

Marche des Halles, Chambéry

Op de foto met prijswinnares Botti Fruits.

Verder hebben we kaas uit de streek mogen proeven, verse vis mogen nuttigen en dit allemaal met een goed glas Franse wijn!

Marche des Halles. Chambéry, Laiterie des marches

Lokale kaas van Laiterie des Marches (sinds 1880).

De prijzen zijn niet goedkoper dan in een supermarkt, maar het overduidelijk dat de inwoners voor kwaliteit komen! En ik snap ze na dit bezoek aan Marché des Halles volledig! ‘The taste’ van verse producten en het rond mogen lopen tussen de locals is goud waard.

La Forge des Halles

En als we het nu toch over eten hebben? Zin in een vegetarische lunch op een bruisende plek in Chambéry? Ga dan naar La Forge des Halles. In het hart van het historische centrum van Chambéry, vind je La Forge des Halles, waar gebruik gemaakt wordt van recycling en verantwoorde consumptie. Zo serveren ze borden met een perfecte hoeveelheid met het idee dat gasten het op zullen krijgen en dat ze zo min mogelijk weg hoeven te gooien. Verder is La Forge des Halles tegelijkertijd een rommelmarkt, een boetiek van creatieve recyclers, een knusse plek om thee met elkaar te drinken. De huidige eigenaar heeft de oude smederij weten om te toveren tot een warme ruimte die je verbeelding laat prikkelen en je zal verrassen!

La Forge des Halles, Chambéry

La Forge des Halles, Chambéry

La Forge des Halles. Met haar trotse eigenares.

La Forge des Halles, Chambéry

Gerecyclede producten die ook nog eens te koop zijn.

Aix-les-Bains: sportief in de Auvergne-Rhône-Alpes

Naast de verschillende wijnproeverijen en de vele gerechten hebben we veel mogen sporten. Deze regio is daar zéér geschikt voor! Zo kun je gemakkelijke E-bikes huren en kun je prachtig rondom Lac du Bourget fietsen. Verder is het een geliefde plek voor roeiers, hardlopers en mensen die graag met een prachtig uitzicht willen wandelen.

Lac du Bourget, Auvergne-Rhône-Alpes

Lac du Bourget. Een geliefd meer voor wandelaars, fietsers en roeiers.

Wijnproeven in de Savoie

Savoie Mont Blanc, een prachtig departement in de regio Auvergne-Rhône-Alpes. In de regio Auvergne-Rhône-Alpes kun je genoeg ‘goede’ wijnen proeven. Je kunt de Franse wijnen bestellen bij de lunch/diner of in het zonnetje op het terras, maar nog leuker vind ik zelf om tijdens een wijnproeverij het verhaal achter de verschillende smaken te horen. Zo zijn we tijdens deze trip op onze E-bikes door de wijnvelden gaan crossen en werden bovenop een berg (met waanzinnig uitzicht!!) ontvangen door echte wijnkenners.

E-biken, wijngaarden Savoie

E-biken tussen de wijngaarden van Savoie.

Romantischer kun je het eigenlijk niet krijgen. Adembenemend uitzicht over de Savoie, heerlijke versnaperingen (lokale kaas en olijven) en de wijnmakers die vol passie over wijn vertellen. Gelukkiger kon je mij op dat moment niet maken!

Savoie, wijngaarden, wijnproeverij

Wijnproeverij met waanzinnig uitzicht!

wijnproeverij Savoie, regio Auvergne-Rhône-Alpes

Savoie wijn! Gelukkiger kun je mij niet maken.

Het is leuk om te weten dat de Savoie-wijnen hun typiciteit te danken hebben aan hun druivensoorten. De druivensoorten in dit gebied zijn geschikt voor het klimaat en de ondergrond van kalksteen. Naast de kaasproductie is de wijn hier de belangrijkste agrarische activiteit en hebben ze maar liefst 23 druivenrassen. We hebben de witte wijnen, rosé en rode wijnen mogen proeven. Genoeg redenen om terug te keren.

Domaine Xavier Jacqueline vineyard

De wijngaarden van Domaine Xavier Jacqueline zijn niet alléén voor de goede wijnen de moeite waard, maar ook voor het verhaal achter dit familiebedrijf. Xavier is in 1985 een ongelooflijk wijnavontuur aangegaan. Zo heeft hij een heropleving gegeven aan de familiekelder in Aix-les-Bains en is vanaf nul gestart met een wijngaard (inmiddels 6 hectare) in Brison-Saint-Innocent. Zijn dochters zijn in de startfase van hun vader beide naar het buitenland vertrokken. Zo zat één dochter een lange tijd in Canada en de andere in Argentinië.

Na een tijd van studeren hebben ze allebei besloten om terug te keren naar hun oude woonplaats en zijn ze hun vader gaan helpen met het maken van wijn. Inmiddels runnen de twee zusjes het unieke bedrijf en vertellen met véél liefde en passie over de elegante en authentieke Savoie-wijnen. Het zijn nauwkeurige terroirwijnen, met een grote aromatische complexiteit, die gecreëerd worden tussen het meer en de bergen. Zuiver en karakteristiek. Direct van de wijnboer.

Wijngaarden, Domaine Xavier Jacqueline, Aix Les Bains

De wijngaarden van Domaine Xavier Jacqueline. Prachtig!

Wijnproeverijen 2.0

We werden gastvrij ontvangen, kregen informatie over de verschillende druifsoorten en boven op een helling (met uitzicht over de wijngaard) mochten we de eerste wijnen proeven. De zussen moeten hard werken, maar ze zien er ontspannen, gelukkig en trots uit! Bezoek ontvangen vinden ze dan ook fijn en mij is tijdens deze reis weer één ding duidelijk geworden. Als je iets met passie doet, dan kun je het ver schoppen. Ik kan dan ook oprecht trots zijn op deze twee lieve zussen die voor hun familiebedrijf en dit prachtige landgoed hebben gekozen. Ze moeten hard werken, maar de ‘rijkdom’ straalt er vanaf.

Wijn uit Frankrijk

De twee zussen. Het geluk straalt ervan af!

Domaine Xavier Jacqueline, Aix les Bains, wijnproeverij, wijngaard

Gelukkiger krijg je mij niet! Proost!

Wijngaarden Domaine Xavier Jacqueline Auvergne-Rhône-Alpes

Achter elkaar afdalen door de wijngaarden.

We eindigen de wijnproeverij onder een boom met alweer uitzicht op de wijngaard. Op twee wijntonnen stonden eigengemaakte hapjes klaar en als ik hier mijn tent op had mogen zetten? Was ik even de gelukkigste vrouw van Frankrijk geweest! Méér heb je toch niet nodig?

Domaine Xavier Jacqueline, Aix les Bains

Meer heb je niet nodig toch?

Domaine Xavier Jacqueline, Aix les Bains, wijnproeverij,

De kleine dingen maken ons gelukkig!

Yogasuppen in Aix-les-Bains

Yogasuppen in Aix-les-Bains, in de Riviera van de Alpen. Had jij er al eens van gehoord? Nou ik niet en het was dan ook een nieuwe ervaring voor mij.

We gingen op Lac du Bourget yogasuppen met Soren Misse. Héél eerlijk was ik een beetje gespannen. Ik ben géén waterheld en met mijn balans zit het al helemaal niet lekker. Maar eenmaal op de surfplank voelde ik me stoer, vrij en wilde ik eigenlijk dat de uren heel langzaam zouden gaan. In eigen tempo mochten we, onder begeleiding van Soren, suppen en troffen we elkaar een stuk verder op het meer. Hier moesten we ‘aanleggen’ en begonnen we met de yoga oefeningen.

Het gekluts van het water maakte me ontspannen, maar tegelijkertijd is het moeilijker om je balans te vinden. Zo heb ik ook meerdere keren in mijzelf moeten lachen en durfde ik soms mijn ogen niet te sluiten. Héél eerlijk kan ik geen betere plek bedenken voor yoga. Het is zo goed om af en toe eens echt stil te staan, om te genieten van de geluiden die je om je heen hoort en om te lachen om je medereizigers die van een sup af vallen.

Yogasuppen, Lac du Bourget, Aix les Bains, Soren, Auvergne-Rhône-Alpes

Yogasuppen. Nooit geweten dat het zo leuk en ontspannend is.

Tijdens de ondergaande zon vond je ons nog op het water. Ook hier heb je niet meer nodig dan een surfplank, de verschillende schitteringen op het water en het prachtige meer zelf. Ik heb dan ook een tijdje alleen op het water gedobberd en puur mogen genieten van deze omgeving. Je wordt een gelukkig mens van yogasuppen en ik was best een beetje trots op mijzelf dat ik niet van mijn plank ben gevallen. Bien joué!

Aix les Bains, Lac du Bourget

De ondergaande zon op Lac du Bourget.

‘Lamartine’ – afsluiten in een Michelin restaurant

We eindigen onze reis bij Michelin restaurant Lamartine. Alsof we nog niet genoeg culinair gegeten hebben. Gelukkig werden we door eigenaar Pierre Marin aan het werk gezet en mochten we samen met hem ons eigen gerecht maken. Na een paar seconden hadden we al door dat wij een stel amateurs waren naast een geliefde chef-kok die al 30 jaar de Michelinster bij zich draagt. Ik voelde me dan ook wat zenuwachtig toen ik naast hem de groenten mocht snijden voor ons gerecht. Gelukkig vroeg hij al snel of we nog verder wilden helpen of lekker alvast aan tafel buiten wilden zitten. Ons antwoord was snel gegeven. Alsof hij door had dat wij er niks bakten…

restaurant La Martine, Pierre Marin, Michelinster

Eigenaar Pierre Marin in eigen keuken.

restaurant La Martine, Pierre Marin, Auvergne-Rhône-Alpes

Mee mogen koken met Michelinster kok Pierre Marin.

Het restaurant was een fantastische afsluiting van onze reis. Naast de heerlijke gastronomische keuken biedt dit restaurant ook de mogelijkheid om te genieten van een adembenemend uitzicht over het meer van Bourget. Het bevindt zich in Le Bourget-du-Lac tussen de twee steden Aix-les-Bains en Chambéry, waardoor het makkelijk te bereiken is.

Ik heb een zwak voor mensen met een grote passie die het ook kunnen waarmaken. Zo dus ook voor Pierre Marin, samen met zijn vrouw. Al 30 jaar een Michelinster in je bezit hebben is niet niks en dan ook nog eens op deze locatie. Ik ben héél blij dat ik deze man heb mogen ontmoeten en zijn ‘kunstwerken’ heb mogen proeven. Respect!

restaurant La Martine, Pierre Marin, Michelinster, Auvergne-Rhône-Alpes

Een betere afsluiting van de reis hadden we niet kunnen wensen!

De ontdekking van Auvergne-Rhône-Alpes

Kortom het was een zéér geslaagde reis met diversiteit op nummer één. Een regio waar ik nog veel meer van wil weten, veel meer van wil zien, veel meer van wil proeven en veel meer van wil genieten! Dus Auvergne-Rhône-Alpes, à bientôt, tot ziens!

Auvergne-Rhône-Alpes

Een geliefde regio onder wijnproevers, de sportievelingen en culinaire eters.

Wil je nou ook eens deze regio ontdekken en tegelijkertijd duurzaam reizen? Denk dan eens aan de Thalys! Vanuit Amsterdam kun je via Parijs naar Bourg-en-Bresse. Je bent wel even onderweg, maar je vakantiegevoel begint direct!

Meer lezen over de Auvergne-Rhône-Alpes?
Genieten van de natuur en de eetbare planten in de Auvergne
Een roadtrip over de ‘Route Thermale’
Le Puy en Velay, een geliefde plaats in het hart van Frankrijk
Top 5 bijzondere overnachtingen in Savoie Mont Blanc/

Mirte
Latest posts by Mirte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>