Wellness in IJsland

IJsland kent een lange traditie van wellness. Wanneer het buiten koud is, zoeken de bewoners de warmte op in een van de natuurlijke bronnen. Reishonger bezocht de Blue Lagoon en de Mývatn Nature Baths, de twee bekendste warmwaterbaden en wellnesscentra van IJsland.

De Mývatn Nature Baths

IJsland kent een lange traditie van wellness. Wanneer het buiten koud is, zoeken de bewoners de warmte op in een van de natuurlijke bronnen. Reishonger bezocht de Blue Lagoon en de Mývatn Nature Baths, de twee bekendste warmwaterbaden en wellnesscentra van IJsland.

Een bezoek aan een warmwaterbad is één van de leukste dingen die je in IJsland kunt doen. Na een dag vol activiteiten in de buitenlucht, vaak in de kou en in de wind, is het heerlijk om te ontspannen in het warme water. Er zijn twee bekende wellnesscentra in IJsland: de Blue Lagoon in het zuiden en de Mývatn Nature Baths in het noorden. Daarnaast heeft vrijwel elk dorp van formaat een verwarmd zwembad. Ook zijn er warmwaterbronnen in de buitenlucht te vinden, zoals bij Landmannalaugar in het binnenland.

Impressie van de Blue Lagoon

Blue Lagoon
Een van de grootste toeristische trekpleisters van IJsland is de Bláa Lónið, beter bekend onder de Engelse naam Blue Lagoon. Deze ‘blauwe lagune’ ligt in de buurt van Grindavík, op twintig minuten rijden van de luchthaven Keflavík en op veertig minuten van Reykjavik. Daardoor is het een ideale plek om een reis door IJsland te beginnen of te eindigen. Een bezoek aan het bad begint al met de locatie; middenin een veld met zwarte lavarotsen. Hier ligt de geothermische centrale van Svartsengi. Deze centrale levert een groot deel van de elektriciteit voor Keflavík en Reykjavík. Het water in de Blue Lagoon is eigenlijk het afvalwater van deze centrale. Zodra werd ontdekt dat dit water een gunstig effect op de huid heeft, werd vlakbij de centrale een kunstmatig meer aangelegd.

Het water van de Blue Lagoon bevat mineralen, silicaten en blauwwieren. Deze wieren geven het water een lichtblauwe, bijna witte kleur. Hieraan dankt de Blue Lagoon haar naam. De aparte kleur van het water is mooi om te zien, zeker in combinatie met de zwarte lavarotsen en de stoomwolken die van de centrale en van het water zelf afkomen. Het water is met een temperatuur van 39 graden Celsius heerlijk warm. Op de plek waar vers water de lagune in stroomt, is de temperatuur zelfs nog hoger. Het is dan ook heel ontspannend om in het water rond te dobberen. Naast het zwembad zijn er stoombaden en een sauna. Een deel van het bad is afgezet voor wellnessbehandelingen. Hier kun je een massage of gezichtsbehandeling krijgen terwijl je op een bed in het water drijft. Langs de randen van het bad staan ook bakken met Silicaklei. Met deze dikke, witte modder kun je je lichaam en gezicht een masker geven. Je ziet dan ook veel mensen met witte lichamen of gezichten rondlopen of drijven.

Het op één na bekendste warmwaterbad van IJsland ligt in Mývatn, in het noorden van het land

Mývatn Nature Baths
Het op één na bekendste warmwaterbad van IJsland ligt in Mývatn, in het noorden van het land. Het concept is eigenlijk hetzelfde als bij de Blue Lagoon. Wel heeft het water hier een iets andere tint blauw door een andere samenstelling van mineralen. Vanuit de baden kijk je uit over de omgeving van Mývatn, wat zeker in de avondzon een mooi gezicht is.

De Mývatn Nature Baths worden vaak genoemd als alternatief voor de Blue Lagoon. Het is er namelijk goedkoper (ca. 2.800 ISK per volwassene tegenover ca. 5.250 ISK bij de Blue Lagoon), en minder massaal. Waar je in de Blue Lagoon nooit de enige bent, is het in de Mývatn Nature Baths heerlijk rustig. Je hebt vaak grote delen van het bad voor jou alleen, wat zeker bijdraagt aan de ontspannende ervaring. Nadeel is wel dat de baden van Mývatn in het noorden liggen, waardoor ze niet voor iedereen makkelijk te bezoeken zijn. Wie een rondreis door IJsland maakt, kan beide baden uitproberen en zelf oordelen welke de voorkeur heeft. In beide baden is het in elk geval heerlijk ontspannen.

Tot slot een aantal tips voor een bezoek aan de Blue Lagoon of de Mývatn Nature Baths:

 • Neem je eigen zwemkleding, handdoeken en slippers mee. Je kunt dit alles ter plaatse ook huren, maar dat is vaak prijzig.
 • Doe je sieraden af, want deze kunnen door het water zwart kleuren.
 • Ga niet met je haar onder water, daar wordt het heel droog van. Wil je dit toch graag, doe dan van tevoren conditioner in je haar en spoel dit niet uit.

Wat is jouw favoriete wellness bestemming?

[poll id=”9″]

 1. Ik dacht dat je alleen de Blue Lagoon had in IJsland. Beetje gecommercialiseerd, maar uniek om zoiets mee te maken. Onmisbaar natuurlijk tijdens een bezoek aan IJsland. Daarom ben ik zo blij dat je vertelt over de Myvatn Nature Baths. Nu ik wat verder gezocht heb, blijkt dat je zelfs veel meer van zulke plaatsen hebt!

  Bijvoorbeeld de natuurbaden en hotsprings bij Hengill of het prachtige geothermische zwembad bij Hveravellir. En in het oosten heb je meerdere natuurlijke hotpools bij Laugarfell, in Laugarvalladalur en in Selárdalur. We gaan op zoek… Super!!!

  • Sascha van Zonsbeek zegt:

   De beste reistijd voor IJsland is van mei tot en met september. Juli en augustus zijn de relatief warmste maanden. Het is dan wel hoogseizoen, waardoor de prijzen ook hoger liggen. Echter kan IJsland juist ook in de winter (ondanks de kou) heel mooi zijn!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>