In 3 minuten Tuvalu oversteken

De Nederlandse fotograaf Jeroen Swolfs reist in 5 jaar de hele wereld rond om in hoofdsteden het straatleven vast te leggen.

Runway 1

In het eilandstaatje Tuvalu, in de Stille Oceaan, verbaast Jeroen zich erover hoe smal het hoofdeiland eigenlijk is.

‘Crazy whitenose’
In het onderstaande filmpje zet Jeroen het, na een introductie in onvervalst Dunglish, op een rennen. Uit het gepuf en het geschud van de camera blijkt dat Jeroen niet echt in vorm is. Onderweg komt hij wat locals tegen die in de schaduw hun wereld voorbij zien trekken. “Wazzup?” en “Hello” hijgt Swolfs naar de verbaasde eilandbewoners. En ook: “Crazy whitenose,” zijn letterlijke vertaling van gekke blankneus.


Drie minuten
In welgeteld drie minuten lukt het de fotograaf om het breedste gedeelte van het eiland Fongafale, waar ook de internationale vliegstrip ligt, over te steken. Hij begint op het strand aan de oceaankant en eindigt op een steiger aan de lagunekant van het atol. Kunnen we Tuvalu hiermee als het smalste land ter wereld bestempelen?

Tuvalu
Tuvalu ligt ten noorden van Fiji en ten oosten van de Salomonseilanden in de Stille Oceaan. Het land bestaat uit negen eilanden, waarvan er vijf eigenlijk atollen zijn. Met haar 12.000 inwoners en een totaal landoppervlak van 26 vierkante kilometer, zijn maar drie landen kleiner: Vaticaanstad, Monaco en Nauru, dat een stukje ten noorwesten van Tuvalu ligt. De economie van Tuvalu draait vrijwel uitsluitend op buitenlandse donaties en de verkoop van postzegels.

Streets of the World

Het project van Jeroen Swolfs, Streets of the World, is er één waar jij en ik jaloers op mogen zijn. De fotograaf probeert in 5 jaar het leven in het centrum van iedere hoofdstad ter wereld vast te leggen. Bij voorkeur in de hoofdstraat, wat in Tuvalu eigenlijk de landingsbaan is. Op zijn website kun je zien waar Jeroen op dit moment is en foto’s van al bezochte plaatsen bekijken. Reishonger zal in een later stadium een interview met de fotograaf plaatsen.

Foto: Jeroen Swolfs

Latest posts by Martijn (see all)
  1. Diederik zegt:

    Nutteloos? Misschien… Maar moet alles dan persé nut hebben. Vooral tijdens het reizen niet lijkt me.

    Leuke manier om de kleinschaligheid van zo’n eiland in beeld te brengen!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>