Top 10 absolute highlights van Egypte

Op rondreis door Egypte? Egypte is indrukwekkend, intrigerend en enerverend. Het land van farao's, piramides en mummies, van uitgestrekte woestijnen, fantastische duiklocaties en de langste rivier ter wereld. Wij zetten de top 10 van de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Egypte op een rij!

Top 10 absolute highlights van Egypte

Highlights van Egypte

Egypte heeft roerige jaren achter de rug, maar het toerisme begint langzaam maar zeker weer aan te trekken. Gelukkig maar, want het land is een prachtige vakantiebestemming vol historische schatten, mooie kustplaatsen en fraaie duiklocaties. In deze reisblog lees je de 10 mooiste highlights van Egypte? En we geven handige informatie en reistips voor een rondreis in Egypte.

#10 Caïro

Caïro is dé aankomstplaats voor een rondreis door Egypte. De meeste toeristen die Caïro bezoeken komen voor het Egyptisch Nationaal Museum en vooral voor de piramides van Giza, die aan de rand van de stad liggen. Met haar chaotische mensenmassa’s (er wonen ongeveer 20 miljoen mensen in Caïro) maakt de Egyptische hoofdstad misschien niet de beste eerste indruk, maar wie door de drukte heenkijkt ziet een stad die rijk is aan cultuur en bezienswaardigheden. Breng bijvoorbeeld zeker een bezoek aan de Khan-el Khalili, de grootste soek ter wereld. Of ga naar het Museum of Islamic Art en het Egyptisch Nationaal Museum (zie #9) om de mooiste historische schatten van het land te bewonderen.


Caïro Egypte

Er zijn maar weinig steden in de wereld zo rijk aan oude gebouwen als Caïro: het historische centrum aan de oostelijke oever van de Nijl telt niet minder dan 600 monumenten die dateren uit de 7e tot de 20e eeuw, verdeeld over verschillende delen van de goed intact gebleven stad.

#9 Egyptisch Nationaal Museum

Eenmaal in Caïro moet je naar het Egyptisch museum dat de schatten van Toetanchamon herbergt. Het is een omvangrijk museum waar je dagenlang doorheen zou kunnen dwalen. Je leert hier meer over de achtergronden van de Egyptenaren, hun leven, hun passie en hun cultuur. Hoogtepunten zijn het gouden masker van Toetanchamon en de mummiezaal.

Toetanchamon

Het Egyptisch Nationaal Museum heeft met meer dan 125.000 objecten de grootste collectie Egyptische kunst ter wereld.

#8 Luxor

Luxor ligt in het midden van Egypte, in de Nijlvallei. De rivier de Nijl deelt de stad in tweeën. Luxor was – onder de naam Thebe – de hoofdstad van het Egyptische rijk. Vanuit hier werd het land bestuurd door legendarische farao’s. Tegenwoordig is deze stad een gigantisch openluchtmuseum met tal van eeuwenoude tempels, graftombes en standbeelden. De bekendste highlights van Luxor zijn de Tempel van Amon, de Tempel van Ramses III, de Luxortempel en de Kolossen van Memnon.

Luxor

Luxor is niet alleen ‘s werelds grootste openluchtmuseum, het is met zijn woestijnklimaat ook één van de heetste, droogste en zonnigste steden op aarde.

#7 Vallei der Koningen

De Vallei der Koningen, net buiten de stad Luxor, is de collectieve begraafplaats van de farao’s uit het ‘Nieuwe Rijk’ (1550 – 1070 v.Chr.). De vallei, die volledig uit steen en rotswanden is gehakt, herbergt 63 graven van farao’s uit deze periode. Ondanks de desolate ligging van het dal en de goed verstopte graftombes is een groot deel van de graven leeggeroofd. Slechts enkele, waaronder die van de beroemde farao Toetanchamon, zijn ongeschonden teruggevonden.

Vallei der Koningen Egypte

De Vallei der Koningen was de plek waar de oude Egyptische koningen werden begraven. Vroeger gebeurde dat in pyramides, maar ten tijde van het Nieuwe Rijk lieten ze zich hier in rijkelijk versierde tombes onder de grond begraven.

#6 Abu Simbel

De Abu Simbel tempels zijn gebouwd in opdracht van de grootste Egyptische farao aller tijden, Ramses II. Deze werelderfgoedlocatie is – op de piramiden van Gizeh na – de meest bezochte plaats van Egypte. De Abu Simbel tempels hebben eeuwenlang onder het zand gelegen. In 1813 ontdekte de Zwitser Johan Burckhardt de tempel, maar de enorme hoeveelheden zand maakte het onmogelijk om binnen te treden. In het jaar 1817 lukte het de Italiaanse ontdekkingsreiziger Giovanni Belzoni de tempel uit het zand te bevrijden en weer toegankelijk te maken.

Abu Simbel

De tempels liggen op het oosten en twee keer per jaar valt het zonlicht op dusdanige wijze de tempel van Ramses binnen dat het precies de vier godenbeelden in de tempel verlicht. Dit gebeurt rond 21 februari en 21 oktober. Het verhaal gaat dat Ramses II dit precies zo liet bouwen, om twee van zijn grootste militaire overwinningen te vieren.

#5 De Nijl

De rivier de Nijl is met haar ruim 6000 kilometer één van de langste rivieren ter wereld. In het Noorden van Egypte mondt de Nijl uit in de Middellandse Zee en vormt daar de Nijldelta, het meest vruchtbare stuk grond van heel Egypte. Omdat de Nijl al eeuwen lang de levensader van Egypte is, bevinden alle grote steden, historische bouwwerken en tempels zich langs de oevers van de Nijl en is de rivier een enorm populair gebied voor een boottocht of meerdaagse Nijlcruise.

highlights van Egypte nijl

De Nijl wordt ook wel ‘de vader der Afrikaanse rivieren’ genoemd.

#4 De Rode Zee

De Rode Zee staat bekend als één van de mooiste plekken ter wereld om te duiken of te snorkelen. Het water is hier extreem helder en dit maakt het mogelijk om het prachtige koraalrif en de tropische vissen goed te bekijken. Verschillende natuurreservaten zijn aangewezen om dit leefgebied van een aantal bedreigde diersoorten te beschermen. De kans is dan ook aanzienlijk dat je zeeschildpadden, dolfijnen en zelfs walvishaaien tegenkomt in de prachtige onderwaterwereld van Egypte.

highlights van Egypte duiken zeeschildpad

#3 Marsa Alam

Nog meer plezier voor duikers en snorkelaars in het pas recentelijk door toerisme ontdekte Marsa Alam. Een aantal jaar geleden was het nog een gehucht, maar op het moment is de plaats aan het uitgroeien tot een van de populairste badplaatsen van het land. Maar nog altijd is het hier een stuk minder toeristisch en druk dan bijvoorbeeld Hurghada en Sharm el Sheikh. Je loopt zo vanaf het strand de zee in en binnen no time sta je oog in oog met reusachtige mantaroggen, zeeschilpadden, roggen en zelfs kleine haaien.

duiken in Egypte

De plaats Marsa Alam, zo’n 270 km ten zuiden van Hurghada, is dé plek om dolfijnen in het wild te zien. Het Samadai rif, ook wel bekend als Dolphin House, is van de grootste natuurlijke woongebieden van dolfijnen in de wereld.

#2 De Sahara

Tijdens een rondreis door Egypte kan een bezoek aan de Sahara niet ontbreken. De uitgestrekte Sahara woestijn met niets anders dan zand, zover het oog reikt. Vanuit diverse plaatsen zoals Caïro en Luxor kun je te voet, per kameel, quad of met een auto deze bijzondere dorre zandzee bewonderen.

Sahara highlights van Egypte

In het zuidwestelijke deel van Egypte in de Sahara zijn temperaturen van meer dan 40 graden Celsius in de zomermaanden eerder de regel dan de uitzondering.

#1 De Piramides van Gizeh

Weinig monumenten spreken zo tot de verbeelding als de drie Piramides van Gizeh. De grootste is de Piramide van Cheops en dit is met recht één van de zeven klassieke wereldwonderen. Hun goddelijke bewaker – de majestueuze Sfinx – houdt nog altijd een oogje in het zeil, wanneer je een bezoekje brengt aan deze bijzondere plek. De Piramide staat bij het stadje Giza of Gizeh, vlak bij de Egyptische hoofdstad Cairo.

Piramide van CheopsPiramide van Gizeh

De piramide van Cheops is gebouwd rond 2550 v.C. en is een van de grootste, en meest complexe monumenten in de geschiedenis van de architectuur.

Praktische informatie voor reizen naar Egypte

We hebben de belangrijkste informatie en wat handige tips verzameld, voor als je binnenkort op vakantie gaat naar Egypte.

  • Om naar Egypte te kunnen reizen heb je een toeristenvisum nodig. Een toeristenvisum met een geldigheid van dertig dagen kun je bij aankomst in Egypte aanvragen.
  • Toeristische plaatsen zoals Caïro, Luxor en Aswan worden allemaal als veilig beschouwd voor reizigers, maar het is gebruikelijk om lastiggevallen te worden door bazaars die jou hun souveniers proberen te verkopen. Gewoon glimlachen, bedanken en wegstappen.
  • Het fotograferen van militairen, politie, militaire gebouwen en strategische bouwwerken zoals bruggen, sluizen en vliegvelden is ten strengste verbonden in Egypte.
  • Vaccinaties zijn voor een reis naar Egypte niet verplicht, maar vaccinaties voor DTP (Difterie-Tetanus-Polio) en Hepatitis A worden wel aangeraden.
  • De beste reistijd om Egypte te bezoeken is tussen oktober en mei. Vanaf juni tot en met september is het in de regel te heet.
  • De netspanning in Egypte is 220 Volt. Er zijn geen wereldstekkers nodig.
  • Omdat de dag- en nachttemperaturen in Egypte nogal kunnen verschillen, is het handig om steeds een vestje, trui of jasje bij de hand te hebben.
  • Egypte is een islamitisch land: het is gepast om rekening te houden met, en respect te tonen voor de lokale cultuur. Schaarse kleding is dus ongepast.

highlights van rondreis Egypte

Zelf de highlights van Egypte ontdekken?

Check deze speciaal geselecteerde Nijlcruise met alle hoogtepunten van Egypte als je zelf alle highlights van dit prachtige land wilt ontdekken. Meer reisverslagen over Egypte zijn hier te lezen.

En heb jij nog leuke highlights van Egypte die je wilt delen? Geef ze door via een reactie onderaan deze blog!

Wil jij ook op reis naar Egypte?

Check onze speciaal geselecteerde reizen naar Egypte in de reisshop.

Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>