Hoe zijn jullie in Denemarken terecht gekomen?
“Ton wilde al jaren iets met toeristen doen, net als Kim, die graag een hotel of restaurant wilde beginnen. Stefan wist nog niet precies wat hij wilde, maar Lies werkt in de verpleging en dat kan in principe overal. We gooiden al onze plannen bij elkaar en besloten om naar Denemarken te vertrekken. Want dat we in Nederland niet konden vinden en doen wat we wilden, dat was voor ons zeker.”
Waarom hebben jullie uiteindelijk voor Møn gekozen?
“We hebben acht maanden lang Denemarken doorkruist om een geschikte woning en woonplaats te vinden. Het huis moest bewoonbaar zijn en de gebouwen moesten mogelijkheden bieden voor de bouw van een restaurant en kamers voor onze bed and breakfast. Ook wilden we in de buurt van veilig water wonen. Een werkschuur en stalling voor de boten was voor ons een pre. Zo viel de uiteindelijke keuze op een huis op Møn.”
Speelde jullie passie voor zeilen mee in de beslissing om naar ‘eilandenland’ Denemarken te verhuizen?
“Ton wilde in eerste instantie een sleepboot om met toeristen in de Deense wateren te varen en van daaruit allerlei watersportactiviteiten aan te bieden. Door de hoge kosten die dit met zich meebracht, zijn we gaan brainstormen. Toen hebben we de ideeën voor de watersport en een hotel (Kim’s droom) bij elkaar gebracht. Natuurlijk moest er water in de buurt zijn, vandaar de keuze voor Denemarken. Het voordeel van Denemarken was daarnaast dat we het land en de taal al kenden, doordat we hier menig vakantie hebben doorgebracht en doordat Lies en Kim al eerder in Denemarken hadden gewoond. Ton en Stefan woonden zo goed als hun hele leven in Nederland, maar Lies en Kim pas twintig jaar. Daarvoor woonden zij in Denemarken.”
Wat zijn de grootste verschillen tussen Nederland en Denemarken?
“De grootste verschillen tussen Nederland en Denemarken betreffen het aantal inwoners, de ruimte, het tempo en de tevredenheid van de Denen. Waren we in Nederland van de Randstad naar buiten verhuisd, dan waren we zeker ook het verlaagde tempo tegengekomen. De tevredenheid zou echter wat lastiger zijn. Denemarken is nummer één op de lijst van landen met tevreden mensen. Aan bureaucreatie doet Denemarken overigens niet onder voor Nederland, alleen op een andere manier.
De cultuurverschillen tussen Denemarken en Nederland zijn zo groot als tussen Haarlem en Ameland; er zijn meer overeenkomsten dan verschillen. Humor is belangrijk en plagen is oké. Wat betreft huisbezoeken aan elkaar zijn Denen meer gesloten dan Nederlanders. Statistieken vertellen daarnaast dat slechts één op de vijf Denen regelmatig uit eten gaat en daarbij gemiddeld twintig euro uitgeeft. Denen gaan veel eerder thuis met familie en vrienden feest(dagen) vieren dan buiten de deur. Dat maakt het niet makkelijk om een restaurant draaiende te houden.”
Wat zijn volgens jullie de do’s en dont’s in de Deense cultuur?
“Do’s: de Denen (in ieder geval hier op het eiland) wennen langzaam aan veranderingen. Neem dus de tijd voor veranderingen. Pak je kritiek daarnaast heel netjes in. Begin altijd met een compliment en geef nooit alleen kritiek.
Dont’s: wanneer je als nieuweling ergens binnen komt, stel jezelf dan niet op alsof je alles al weet. Respect verdien je door hard te werken en te laten zien wat je wilt. En wanneer je bedrijf maar langzaam op gang komt, kun je dat maar beter niet vertellen. Dan blijven de mensen namelijk weg. Je kunt beter zeggen dat het wel loopt. Wees bij voorkeur altijd positief in je opmerkingen.”
Wat bieden jullie met StaySail aan en waarom hebben jullie voor dit concept gekozen?
“Kort samengevat biedt StaySail accommodatie voor maximaal twaalf plus drie slapers, lekker eten voor maximaal 30 gasten en watersport Ons concept is gebaseerd op het oorspronkelijke idee met de boot als platform. Dit hebben we aan land getrokken. Het huidige concept is vanzelf zo gegroeid. Sinds we zijn begonnen, hebben onze activiteiten als het ware een magnetisch effect gehad. Doordat we nooit nee zeggen, is het alleen maar groter en groter gegroeid.”
Hoe zijn jullie begonnen en hoe hebben jullie StaySail gemaakt tot wat het nu is?
“Het idee was een aantal boten, zeilinstructie en een bed and breakfast. Al snel kwamen we erachter dat mensen mee wilden eten (we wonen zeven kilometer van het dorp), dus was het idee voor een restaurant snel geboren. Voor de boten hadden we daarnaast reparatiespullen nodig. Die moesten van ver komen, dus besloten we een grotere voorraad aan te leggen om ook anderen te kunnen voorzien. Zo ontstond de winkel en gingen we zeilreparaties uitvoeren. Nog steeds worden we regelmatig voor allerlei projecten gevraagd. Vanwege onze brede interesses en waarschijnlijk vanwege onze enorme energie komen er vele zaken op ons pad.”
Wat maakt jullie aanbod bijzonder?
“De aandacht voor de mensen die ons bezoeken. Wij willen niets grootschaligs en onpersoonlijks. Juist het individuele contact maakt het voor ons leuk. Daar putten we energie uit, die we daardoor kunnen teruggeven aan onze klanten. Daarnaast vond je in Denemarken voorheen maar één plek waar kleine zeilboten verhuurd werden (in Noord Jutland). Om in kleinere boten te kunnen zeilen, moet je meestal lid zijn van een club. Bij StaySail is iedereen welkom: voor zelfstandig zeilen (voor zowel kinderen als volwassenen), kajakvaren, catamarans huren, noem het maar op. Het is ook mogelijk om instructie te krijgen. Verder kunnen we pakketten aanbieden: overnachten, eten, picknick pakketten of een avondtocht met een rib. We zeggen geen nee voordat we het geprobeerd hebben. Natuurlijk blijft de veiligheid van onze klanten altijd de hoogste prioriteit.”
StaySail bestaat uit een B&B, restaurant, watersportcentrum en espressobar. Welke van deze onderdelen vinden jullie zelf het leukst om mee bezig te zijn?
“Wat wij het leukst vinden, is de klanttevredenheid in alle delen van ons bedrijf. Niet alleen omdat een tevreden klant terug komt, maar omdat het gewoon het leukst is als een klant tevreden is geworden door iets wat wij hebben gedaan. Dit kan de lekkerste koffie zijn, een diner of het overwinnen van een drempel als angst voor varen. Zolang het maar met mensen te maken heeft en het een beetje druk is, is het leuk. Het is niet makkelijk om op een druilerige zondag twee gasten in ‘The Coffee Connection’ te krijgen.”
Wat is volgens jullie typisch Deens?
“Dat is lastig te zeggen, want wat is typisch Nederlands? Kaas, klompen, zoetbeleg? Ons rijtje: boerderijen in typisch Noordse kleuren (geel, rood of blauw), witte kerken met trapgevels, typisch blauwe vissersboten (van wel twintig meter!) op het strand trekken, autorijden op het strand, windmolens, bladerdeeg gebak, vlees dat anders wordt geslacht/gesneden en in elke kerk een modelschip dat aan het plafond hangt.”
Is watersport populair in Denemarken? En wat is hiervoor de beste reistijd?
“Zeker. Kinderen zeilen voornamelijk in clubverband, volwassenen hebben grote zeiljachten. De jachthavens van Denemarken vallen onder de best geoutilleerde ter wereld. Ook voor beginnende zeezeilers zijn er voldoende gelegenheden om veilig van het zeewater te genieten. Van mei tot en met september lijkt het weer in Denemarken op dat van Nederland. Op Møn hebben wij de meeste zonuren van het land, net zoals Zeeland dat in Nederland heeft. Het watersportseizoen bij StaySail loopt van begin april tot half oktober.”
Het eiland Møn staat vooral bekend om haar mooie krijtrotsen. Wat is er voor bezoekers zoal te doen in de omgeving van StaySail?
“Stege is een leuk dorp. De hele zomer is er markt op dinsdag; een gezellige drukte als afwisseling op een rustige vakantie. Er is veel natuur: veel strand, water en natuurlijk de krijtrotsen. Ook de fietsroutes zijn mooi en Kopenhagen ligt binnen handbereik. Verder is er zwemparadijs Lalandia, safaripark Knuthenborg, een reptielenzoo, motormuseum, tractormuseum en meer.”
Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?
“Genieten, uitbreiden en uiteindelijk de zaak aan de jongens overdoen.”
Tot slot geeft het team van StaySail nog tips voor lezers met vertrekplannen:
- “Zorg dat je de taal spreekt; in ieder geval de basiskennis.
- Pak alles aan wat er op je weg komt. Sorteer pas later wat niet bij je past.
- Pas je ten dele aan, maar blijf vooral jezelf.
- Weet dat je, ondanks alle voorbereidingen, toch fouten gaat maken. Neem dat met een lach en wees niet bang om blunders te maken.
- Of regels nou minder streng of juist strenger zijn in het land van jouw keuze, weet dat de bureaucreatie waarschijnlijk je grootste frustratie zal zijn.
- Houd een dagboek bij. Net als bij kinderen moet je alles opschrijven en vastleggen met foto’s omdat je het anders vergeet.
- Door allerlei omstandigheden (zoals vergunningen, de verkoop van je huis in Nederland en dergelijke) zul je waarschijnlijk moeten wachten met het realiseren van je plannen. Besteed die tijd zinvol: ga je omgeving verkennen, neem deel in de plaatselijke verenigingen en start met netwerken. Plan je tijd vol en wordt dan (achteraf pas hoor!) aangenaam verrast. Het zal je voor een groot deel helpen met de acceptatie door anderen, maar ook om je eigen tekortkomingen om te buigen in je voordeel.”
Meer weten over StaySail?
Website: www.staysail.eu
Facebook: www.facebook.com/pages/StaySailDanmark/228209047190326
Blog: www.staysail-eu.blogspot.dk
- Be Irish for a day – vier St. Patrick’s Day in Dublin - 11 maart 2024
- Stedentrip Eindhoven: 15x Doen in de Lichtstad - 7 april 2022
- 6x ‘Van het strand af’ op Curaçao - 14 september 2021