Leuk in eigen land: dineren en logeren op het SS Rotterdam

Of je nu een unieke date wilt plannen, of er gewoon even tussenuit wilt: op het SS Rotterdam, hét grootse vlaggenschip uit 1959, heb je ongetwijfeld een onvergetelijke verblijf.

Hoe graag ik ook de Nederlandse grenzen overga, zoals tijdens mijn reizen naar Tanzania en Wales, vergeet ik tegelijkertijd soms hoeveel leuke experiences je in eigen land kan beleven. Zo besloten mijn vriend en ik voor ons jubileum een nachtje te logeren op het SS Rotterdam – dat schip dat ik geregeld op prachtige beelden voorbij zie komen, en dat ik dolgraag eens van binnen wilde bekijken.

Het SS Rotterdam: wie, wat, waar?

Ruim 228 meter lang, 28 meter breed en 51 meter hoog: de historische SS Rotterdam oogt bij aankomst al enorm majestueus. Op 3 september 1959 maakte het luxe, en voor die tijd zeer moderne, schip zijn eerste oversteek. In acht dagen, over de Atlantische Oceaan, vaarde de SS Rotterdam naar New York. Zo’n 1200 passagiers stapten vol spanning op, en ook kroonprinses Beatrix vaarde mee. Het is vervolgens voor lange tijd hét vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn geweest, en behoorde tot de top tien van grote passagiersschepen. Tussen 1959 en 1971 maakte de SS Rotterdam overigens niet alleen overtochten, maar ook cruises.

ss rotterdam

Exotische cruises en laatste ligplek

Van 1971 tot begin jaren negentig waren dit zelfs voornamelijk luxe vijfsterren cruises naar exotische oorden. Na een onzekere periode, omdat het SS Rotterdam niet meer voldeed aan bepaalde internationale veiligheidseisen, wordt het oude stoomschip in 2005 ‘gered’ en gerenoveerd. Drie jaar later, in 2008, wordt de haven van Rotterdam de definitieve, vaste ligplaats van het iconische schip. Benieuwd naar meer geschiedenis van het SS Rotterdam? Dat lees je hier.

Driegangendiner op het water

Vandaag de dag kun je dus dineren en logeren op het SS Rotterdam. Leuk voor tijdens een citytrip Rotterdam? Wat mij direct opvalt, is dat de authentieke sfeer van het schip nog altijd erg voelbaar is. Vrijwel alles – van ruimtes tot meubilair – is nog in originele staat, wat maakt dat je écht even terug in de tijd gaat. Na het inchecken in onze mooie ‘superior room’, wandelen we door het schip naar restaurant Lido Grill, waar we genieten van een driegangendiner. Nóg iets chiquer dineren kan bij restaurant Club Room. Vervolgens doen we, voor het slapengaan, nog een drankje aan de klassieke bar van de Captains Lounge. Enorm goede wijn kun je drinken bij de Ocean Wine Bar, en ‘s zomers geniet je in het zonnetje op het Lido Terras op het dek. Hier heb je uitzicht over de skyline van Rotterdam, én kun je vertoeven bij het zwembad.

schip ss rotterdam

SS Rotterdam 'superior room'

SS Rotterdam 'superior room'

Escape rooms en muurschilderingen

Hoewel je je ogen al uitkijkt bij enkel het flaneren over het schip, en je je niet snel verveelt, bezit het SS Rotterdam óók spannende escape rooms. Na een nachtje heerlijk te hebben geslapen (de bedden zijn top!), krijgen we na het lekkere ontbijt een tour over het schip. Al wandelend door alle bijzondere en indrukwekkende ruimtes, ontdekken we de rijke historie. We lopen over de winderige buitendekken, waaronder het ‘sports deck’, waar ze vroeger potjes volleybal en voetbal speelden. Ook mogen we even kijken in de brug, oftewel ‘communicatieruimte’ van het schip, met alle originele tools. Vervolgens leidt een vrijwilliger ons rond in de grootse balzaal, met originele muurschilderingen, het theater en proeven de we sfeer van de 50’s parties destijds in dé originele feestruimte. Ze vertelt dat de stoelen speciale inkepingen hadden, zodat de dames er met hun petticoats in konden zitten.

ss rotterdam

De feestruimte

ss rotterdam

brug ss rotterdam

De brug (communicatieruimte) van het schip

Smoking room en Beatrix’ vaste plek

Ook betreden we de ‘smoking room’, waar naar verluidt prinses Beatrix een vaste spot had (hier was zelfs een extra lampje geïnstalleerd, dat nog altijd zichtbaar is in het plafond). Tot slot bekijken we de, voor die tijd luxe, slaapplaats van de kapitein, en ook staan de originele stapelbedden van zijn stuurlui er nog. Leuk om te weten: tegenwoordig kun je, naast dineren en logeren, óók verschillende ruimtes op het SS Rotterdam huren voor feestjes of zelfs huwelijken. Al met al was dit nachtje op het SS Rotterdam een bijzondere en interessante belevenis: absoluut een aanrader! Zelf een nachtje slapen op het SS Rotterdam? Kijk hier voor leuke aanbiedingen en arrangementen.

ss rotterdam smoking room

De smoking room

slaapkamer kapitein ss rotterdam

De slaapkamer van de kapitein destijds

Emma

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>