Alles klopt in Heidelberg

Er zijn steden waar je even aan moet wennen of waar je even moet zoeken naar de leuke plekken. De oude stad van Heidelberg is niet zo’n plaats. Vanaf de eerste aanblik is het eigenlijk een schoolvoorbeeld van een aangename stad. De rode kasteelruïne die stoer tegen een heuvel ligt, de oude stenen brug met de karakteristieke torens. De statige villa’s en appartementsgebouwen aan de overkant van de Neckar. De klinkerstraatjes, met daarin huizen met luiken voor de ramen en karakteristieke gevelbeschildering. Het ontbreken van moderniteiten.

Het is dus niet voor niets dat Johann Wolfgang von Goethe meer dan 200 jaar geleden in zijn dagboek schreef: “Er is iets ideaal aan de stad en alles eromheen, als ik het mag zeggen.”

Heidelberg Altstad

Het historisch centrum van Heidelberg ligt tussen de oude stenen brug en het op een heuvel gelegen kasteel. Ingeklemd tussen heuvels vormt het het meest oostelijke deel van de stad en wordt het niet omgeven door nieuwe stadsdelen. Als gevolg hiervan vormt het een authentiek geheel dat zo uit het verleden lijkt overgeplant.

Het huis Ritter is wel een van de fraaiste huizen in Heidelberg

Het huis Ritter is wel een van de fraaiste huizen in Heidelberg

Kromme straatjes met gekleurde huizen

Kromme straatjes met gekleurde huizen

Met gids Christina loop ik naar de Hauptstrasse, die, zoals de naam al aangeeft, het centrum van de stad doorsnijdt en waaraan een aantal pittoreske historische pleinen zijn gelegen met de bijbehorende statige gebouwen. Vergeet vooral ook niet door de smalle zijstraatjes te lopen. Veel sfeer en geen toeristen. De Universitätsplatz en de Hexenturm, een toren behorende bij de van rood steen gebouwde bibliotheek, leggen een ietwat voornaam academisch stempel op deze oudste universiteitsstad van Duitsland.

De Hexenturm

De Hexenturm

De barokke gevel van de bibliotheek

De barokke gevel van de bibliotheek

Typerende gevels in Heidelberg

Typerende gevels in de zijsstraten

Stedentrip Heidelberg

Luiken en kelders

We bezoeken de woning waar Friedrich Ebert, de eerste president van Duitsland geboren is. Gelukkig is het rustig, want de woning is krap. Zeker als je bedenkt dat zijn vader, die schoenmaker was in de grootste kamer met zijn gezellen werkte. Christina wijst op de lage plafonds; de huurprijs ging per kubieke meter. Een mooi gerestaureerde werkmanswoning.

Het geboortehuis van Friedrich Ebert

Het geboortehuis van Friedrich Ebert

De oude brug van Heidelberg

De ‘Alte Brücke’, met zijn karakteristieke poort en torens is één van de karakteristieke attracties van Heidelberg. Nadat er eeuwenlang houten bruggen lagen die bij hoog water wegspoelden (je kunt de waterstanden nog steeds op de poort zien) werd in de 18e eeuw de huidige stenen brug gebouwd. Vanaf de overkant van de brug heb je een schitterend uitzicht over de oude stad. Aan de kant van de oude stad staat een bijzonder bronzen beeld van een aap, een magneet voor selfies.

De Alte Brücke met zijn karakteristieke poort en torens

De ‘Alte Brücke’, met zijn karakteristieke poort en torens

De bronzen aap bij de brug

De bronzen aap bij de brug

De studentengevangenis

Een bijzondere bezienswaardigheid is de studentengevangenis. Je had niet echt aan de universiteit gestudeerd als je niet ook in de gevangenis had gezeten, zo werd er gezegd. Het ging zelfs zover dat studenten in de krant aankondigden wanneer ze moesten zitten. De eerste twee dagen was het water en brood en daarna feest. De muren van het gebouw zitten vol graffiti uit de 19e en begin 20e eeuw. Met hoofden in een merkwaardig eenvormige stijl en leuzen die ervan getuigden dat veel van de studenten niet bepaald sociaal en links denkende lieden waren.

Graffiti in de studentengevangenis eenvormige stijl in de hoofden

eenvormige stijl in de hoofden

Graffiti in de studentengevangenis in Heidelberg

Graffiti in de studentengevangenis

De Schlangenweg naar de Philosofenweg

Aan de overkant van de Neckar woonden de professoren en de filosofen. Ik steek tegen de avond de brug over en begeef me op een meanderend pad met steile trappetjes dat tussen muren ligt. Hoewel het pad genoemd wordt in de brochures ontbreken hier de toeristen. Het pad loopt vrij steil omhoog en komt uiteindelijk uit op de Philosofenweg, tijdens de Romantiek een populair pad onder de bewoners van die kant van de rivier. Ze genoten van de rust en de ruimte. Dit voetpad loopt parallel aan de Neckar en levert fraaie uitzichten op de stad en het kasteel.

Aan de overkant van de Neckar woonden de professoren en de filosofen

Aan de overkant van de Neckar woonden de professoren en de filosofen

Uitzicht over de oude stad vanaf de Philosofenweg

Uitzicht over de oude stad vanaf de Philosofenweg

Het Heidelberger Schloss

Een kabeltreintje voert omhoog naar dit romantische slot. De hertogen van Beieren bouwden het op de restanten van een middeleeuwse burcht. Het werd het thuis van de keurvorsten van Palts, een van de zeven keurvorstendommen in het Heilige Roomse rijk. Deze keurvorsten kozen uit hun midden de Rooms-Duitse koning die heerste over een groot deel van Europa. Het slot is steeds uitgebreid met bouwwerken in verschillende stijlen. De Fransen verwoestten het kasteel grotendeels in 1693, waarna blikseminslagen de rest deden. De resterende ruïne werd nooit hersteld, maar bleef bewaard als symbool van de Duitse Romantiek.

Het Heidelberger Schloss

Het Heidelberger Schloss

En er is een link met Nederland. Frederik IV trouwde met Louise Juliana van Nassau, dochter van Willem van Oranje. Hun zoon Frederick V regeerde slechts één winter voor hij na een veldslag met de Katholieken naar Den Haag vluchtte waar hij aan de Kneuterdijk ging wonen. Een van de hofdames van zijn echtgenote trouwde met prins Frederik Hendrik van Oranje. Maar zo hangen waarschijnlijk meer vorstenhuizen aan elkaar.

Friedrichsbau

Friedrichsbau

Parel van de Duitse renaissance de 'Ottheinrichsbau'

Parel van de Duitse renaissance de ‘Ottheinrichsbau’

Neem vooral ook een kijkje in de wijnkelder, waar je een wijnvat van ruim 220.000 liter aantreft, met een dansvloer erbovenop. En bezoek het farmaciemuseum.

Een wijnvat van 220.000 liter

Een wijnvat van 220.000 liter

De Koningsstuhl

Ik neem nog een keer de kabeltrein omhoog. Maar deze keer stap ik over op het oudste kabeltreintje. De houten wagonnetjes voeren je naar de Koningsstuhl, een bijna 600 meter hoge top. Heidelberg ligt tussen de Neckar en de uitlopers van het Odenwald, waarvan de Koningsstuhl één van de toppen is. Je kunt hier eindeloos wandelen. Het gros van de toeristen komt hier niet. De bossen zijn dicht en de stad lijkt veel verder weg dan ze eigenlijk is. Terug neem ik de Himmelsleiter, een ruwe natuurstenen trap met behoorlijk steile stukken. In het totaal zijn er 1335 treden. Dit pad vormt het begin van een meerdaagse 125 kilometer lange wandelroute over toppen en dalen van die naar Bad Wimpfen voert.

Het oude kabeltreintje

Het oude kabeltreintje

Dichte bossen bij de Koningsstuhl

Dichte bossen bij de Koningsstuhl

De Himmelsleiter

De Himmelsleiter

Meer in Heidelberg

Geniet van het uitzicht op Heidelberg vanaf de Neckar door een tour te doen met de Neckarsonne, het grootste door zonne-energie aangedreven schip ter wereld.

Ga eten in de studentenmensa. Je schept op, het bord wordt gewogen en voor een bescheiden bedrag heb je een goede maaltijd. Natuurlijk is deze kantine bijzonder vega vriendelijk.

De studentenmensa

De studentenmensa

Ontdek de stad met de Heidelberg CARD. Gratis publiek transport en gereduceerde entreeprijzen voor museums.

Bezoek een craftbier-brouwerij, bijvoorbeeld de Kulturbrauerei of Vetters Alt Heidelberger Brauhaus, vlak bij de oude brug, voor een vers ongepasteuriseerd biertje.

Het sfeervolle hotel Hollander Hof, dat zijn naam ontleent aan de Nederlandse gasten die in Heidelberg de masten van hun schepen kochten heeft een ongeëvenaard uitzicht op de oude brug.

Meer over het slot: www.schloss-heidelberg.de
Meer over Heidelberg: www.heidelberg-marketing.de

 

Theo

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>