Reizen maakt je sexy

Eerder deze maand deelden wij al de leukste redenen op op vakantie te gaan. Columbus magazine heeft ook een aantal wetenschappelijk onderbouwde redenen om te gaan reizen: je wordt er zelf ook rijker van!

1. Reizen maakt je jonger

Uit recent onderzoek van de Baylor College of Medicine in Houston USA is aangetoond dat reizen je jonger maakt. Onderzoeker David Eagleman houdt zich bezig met het onderzoek naar hoe levensbedreigende momenten je het gevoel kunnen geven dat je leven vertraagd wordt. Hetzelfde is het geval met reizen; zo kan een reis van een week naar Costa Rica hetzelfde voelen als drie weken aan de Nederlandse kust – in de positieve zin van het woord. Volgens Eagleman komt dat doordat volwassen tijd compacter ervaren dan kinderen; je zegt niet voor niets dat de tijd vliegt. Voor kinderen zijn veel dingen nog nieuw, daarom hebben zij sterker dan volwassenen het gevoel dat de tijd langzamer gaat. Reizen naar nieuwe plaatsen – hoe exotischer, hoe beter – heeft hetzelfde effect. Dat betekent dus dat het je neutraal in dezelfde positie zet als toen je een kind was en de tijd gaat dus voor je gevoel langzamer op vakantie. In veel gevallen geldt: hoe groter de afstand, hoe groter het contrast en daarmee ook de nieuwigheid. Hoe nieuwer iets aanvoelt, des te langzamer gaat de tijd.

2. Reizen maakt je slimmer

Een recent psychologisch onderzoek aan de Universiteit van Indiana heeft aangetoond dat reizen, of zelfs alleen al een reis plannen en je verbeelden dat je op een onbekende en afgelegen locatie bent, je niet alleen creatiever, maar ook zelfbewuster maakt. Volgens William Maddux, een Amerikaanse sociaal-psycholoog, kom je bovendien creatiever thuis als je een tijd in het buitenland hebt gewoond. Eén van de redenen daarvoor is dat je jezelf helemaal verdiept in die plaats en in aanraking komt met een andere cultuur en daarmee soms ook andere normen en waarden, die je bewuster maken van je eigen achtergrond. Daar moet je dan wel open voor staan; het hangt immers helemaal af van iemands manier van reizen. Als je alleen maar op het strand ligt en niets van de lokale cultuur opsnuift, dan zal de reis je waarschijnlijk niet creatiever maken.


3. Reizen maakt je productiever

Bedrijven in landen waar werknemers minder vakantie-uren te besteden hebben, hoeven niet productiever te zijn dan bedrijven in landen waar de werknemers meer vakantie krijgen; het tegendeel is zelfs bewezen. Uit cijfers van het consultatiebureau Mercer, samen met de nationale statistieken van de Organisatie voor Economie Coöperatie & Ontwikkeling, de Internationale Arbeid Organisatie en het Wereld Economie Forum zijn verrassende resultaten gekomen: landen met langere vakanties hebben niet per se last van een lagere productiviteit. Zo staat een land als Amerika op nummer 1 in de lijst van meest competitieve landen, maar lopen ze qua bruto binnenlands product per gewerkt uur achter op landen met een veel ruimer vakantiebeleid, zoals Frankrijk.

4. Reizen maakt je sexier

Niet alleen je bruine kleurtje zorgt ervoor dat je sexier gevonden wordt als je terug komt, maar ook je verhalen. Volgens een recent onderzoek van de website ItsJustLunch.com zijn de beste gespreksonderwerpen op een eerste date ten eerste hobbies, en komen verhalen over reizen op de tweede plaats. Als je deze twee weet te combineren tot een passend geheel ben je pas een echte Romeo. Als je dus jonger, slimmer, productiever en sexier wilt zijn; wacht dan niet langer, maar pak je koffers en ga de wijde wereld in!

Latest posts by Martijn (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>