Porer Island

Als reisverslaggever logeer je op de meest interessante plaatsen. Een houten hut in het bos. Een hotel op een eiland, enkel bereikbaar per Vikingboot. Een resort zo groot dat ik verloren liep. Een B&B in een 17e-eeuws huis. Ik maakte het allemaal mee. Niets kon me dus nog verrassen, dacht ik. Toch wel, zo bleek.

Porer Lighthouse

Porer Island
Voor ik naar Istrië, Kroatië, vertrok, wist ik dat ik in een vuurtorenhuis zou logeren. Ik had de vuurtoren, op Porer Island, al wel opgezocht, maar ik had nog steeds geen idee hoe het zou gaan of hoe het er uit zou zien. Spannend.

Porer Lighthouse

Moeder Natuur Is De Baas
Al snel bleek dat overnachten in de vuurtoren afhankelijk was van het weer. Met veel wind, slechte zichtbaarheid of hoge golven kan er geen boot aanmeren op het eiland. En ik had pech. Die heerlijke, koele bries die op het vasteland de warmte draaglijk maakte, maakte het tegelijk onmogelijk om Porer Island te betreden. Jammer.

Het duurde uiteindelijk drie dagen voor de zee kalm genoeg was. Ik kreeg groen licht, werd naar de pier gereden en stapte, bagage en al, in een bootje. Op naar Porer Island.

Zonsondergang
Terwijl de boot op ’t gemak naar Porer Island voer, volgde ik de zonsondergang. Om ons heen zwommen mensen in het warme water en voeren bootjes voorbij. Gids Goran haalde zijn accordeon boven en speelde. Er is weinig dat je meer ontspant dan zo op de zee dobberen.

_DSC0589

Er was geen haast. En dus voer de boot eens om het eiland heen voor hij aanmeerde. Ik kon de vuurtoren op het piepkleine, rotsige eilandje van alle kanten bewonderen. En toen werd ik aan land gezet.

De Vuurtorenwachter
De vuurtoren op Porer Island is nog steeds in gebruik. Elke vijftien dagen wisselen twee vuurtorenwachters elkaar af voor het leven in de vuurtoren. De vuurtorenwachters hebben er een klein appartement en kunnen per bootje naar het vasteland voor boodschappen. Hun vrouw houdt hen vaak gezelschap en soms komen hun kinderen zelfs langs.

Toen ik aan land stapte, kwam de vuurtorenwachter me begroeten. Hij leidde me de vuurtoren in naar een karig appartementje in een bijgebouw. Er was een kleine keuken, een paar simpele bedden en een piepkleine badkamer. Niet meteen een luxe verblijf, maar o zo sfeervol.

Steiger

Tegen de avond klom de vuurtorenwachten naar de top van zijn toren en ontstak de lampen. Zijn wacht begon. Ik daarentegen was doodmoe en kroop na een simpele maaltijd mijn bed in. De ramen liet ik wijd openstaan, zodat de zeelucht door mijn kamer kon stuiven. En bovendien, je slaapt het allerbeste met het geluid van de zee op de achtergrond.

Sterrenpracht
Midden in de nacht werd ik wakker. Het was doodstil, op het geruis van de golven na. Ik ging bij het raam zitten en keek naar ontelbare sterren. Zo nu en dan zwaaide het licht van de vuurtoren voorbij. Een perfecte nacht.

En jij?
Wie wel eens op Porer Island wil logeren, kan zijn verblijf boeken op verschillende bookingssites. Hou er echter rekening mee dat logeren in deze aparte locatie afhankelijk is van het weer. Een goed gevoel voor humor en de nodige flexibiliteit zijn onontbeerlijk.

Sunset

Lotte
 1. Evita zegt:

  Hoi Lotte,

  Ik wil eind april ook gaan overnachten in de vuurtoren, in welke tijd van het jaar ben jij er geweest, gezien de weersomstandigheden?

  Groeten Evita

  • Lotte zegt:

   Hey Evita,

   Ik logeerde er in juli. Op zich is het weer daar altijd wel lekker, hoor, je moet gewoon geluk hebben met de wind. Als er te veel wind is, zijn er te veel golven en kan het bootje niet aanmeren.
   Ik duim voor je!

   Groetjes,

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>