Plitvice: het beste van Kroatië

In Kroatië ligt één van de best bewaarde natuurgeheimen van Europa. Tenminste, tot een halve eeuw geleden. Want sinds de meren van Plitvice in 1949 tot nationaal park zijn uitgeroepen, weten steeds meer vakantiegangers het te vinden. En terecht, want dit unieke natuurgebied is een must voor iedere Kroatië-ganger.

Nationaal park Plitvice

Plitvice, het mooiste nationale park van Kroatië.

Verborgen schat Plitvice in Kroatië

De meren van Plitvice liggen ten zuiden van Zagreb, vlakbij de grens met Bosnië-Herzegovina. Om er te komen, rijd je door kilometers niemandsland. Op een aantal kleine gehuchten na zijn er nauwelijks mensen te bekennen. Dat verandert echter zodra je Plitvička Jezera bereikt. Hier is het ineens een wirwar van dagjesmensen uit allerlei landen, die klaar staan om de verborgen schat van Kroatië te ontdekken.

Het groene erfgoed van Kroatië

Die verborgen schat is het nationaal park Plitvice, het oudste nationaal park van Zuid-Europa en tevens het grootste van Kroatië. Met haar groene heuvels, azuurblauwe water en de vele watervallen is het park sprookjesachtig mooi. De zestien meren van het park lopen in circa 90 watervallen in elkaar over. Een architectonisch hoogstandje van moeder natuur. Maar het water is niet het enige wat Plitvice de moeite waard maakt. De meren worden namelijk omgeven door kilometers bossen. Niet voor niets noemen de Kroaten Plitvice hun ‘groene erfgoed’.

Plitvice meren

Het smaragdgroene water van de Plitvice meren is ontzettend helder.

Paradijs voor wandelaars

Plitvice is een paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers. Je kunt hier uren naar hartenlust rondwandelen en steeds zal je weer versteld staan van wat je ziet. Het park is verdeeld in de bovenmeren (Gornja) en de benedenmeren (Donja). Het pad langs de bovenmeren trakteert je op een uitzicht over de vele watervallen en meren. Vervolgens kun je deze bij de benedenmeren in close-up gaan bekijken. Hier zijn loopplanken over het water aangelegd zodat je letterlijk aan de voet van de watervallen staat. Er zijn verschillende wandelroutes mogelijk. De langste route duurt circa zes uur. Daarbij zie je alle zestien meren.

Wandelroutes langs de Plitvice meren

Wandelroutes langs de Plitvice meren

Praktische informatie Plitvice

Bij een bezoek aan Kroatië mag Plitvice zeker niet ontbreken. Hieronder vind je enkele praktische tips die je helpen om je bezoek te plannen.

 • Voor een bezoek aan Plitvice moet je minimaal een dag uittrekken. Ben je na één dag nog niet uitgekeken? In de buurt van het park zijn diverse overnachtingsmogelijkheden.
 • Het nationaal park is goed bereikbaar met de auto. Vanuit diverse plaatsen in Istrië vertrekken ook touringcars, maar bereid je dan wel voor op een lange tocht.
 • Tussen de meren bevinden zich verschillende rustplaatsen waar je eten en drinken kunt kopen, maar dit is lang niet overal het geval. Zorg dus voor voldoende water, zeker als het warm is.
 • Zorg voor goede wandelschoenen. De houten vlonders kunnen soms glad zijn.
 • Een deel van de route kun je afleggen met een boot en een treintje. Dit is bij de entreeprijs inbegrepen.
 • Bekijk ook deze extra Plitvice meren tips met betrekking tot toegang, parkeren, camping en routes om de mooiste meren in Kroatië te bezoeken.
Plitvice in Kroatie

Relaxen aan de Plitvice meren in Kroatie.

Heb jij nationaal park Plitvice of één van de andere nationale parken in Kroatië wel eens bezocht? En wat vind jij het mooiste nationaal park van Europa? Laat het ons weten!

Sascha
 1. Karianne zegt:

  Hallo, hier nog een Plitvice fan. Ik woon zelf in Kroatie en heb NP Plitvice al meerdere keren bezocht, maar het blijft iedere keer weer een bijzondere ervaring. Het park is het hele jaar geopend en ieder seizoen in Plitvice heeft iets unieks, zelfs de winter; als de watervallen bevroren zijn en alles is bedekt met een dik pak sneeuw.

  Voor bezoekers die langer dan een dag willen blijven zijn er hotels in het park en vlakbij het park zijn een aantal campings en veel prive-appartementen te vinden. Ik raad je wel aan om van tevoren te boeken, want het is altijd druk rond Plitvice!

 2. Hallo Karianne. Klopt helemaal wat je zegt, veel dank voor je nuttige aanvullingen! En zoals je Plitvice beschrijft in de winter, wow, dat zou ik nog graag eens willen zien. In de zomer vond ik het er in elk geval prachtig.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>