Pink Taxis: alleen voor vrouwen

pink-roze-taxi
In het Mexicaanse Puebla rijden roze taxi’s rond die alleen voor vrouwen stoppen. De chauffeuzes hebben hun roze bolides uitgerust met beautykits, GPS en een alarmknop waarmee ze de politie kunnen oproepen.

Vrouwen en taxi’s
In je eentje de taxi pakken. Voor veel vrouwen blijft dit een vervelende en in sommige gevallen gevaarlijke onderneming, dankzij taxichauffeurs die het imago van hun branche verknallen. “Veel vrouwen vertellen me over chauffeurs die te ver gaan en met hen proberen te flirten of onzedelijke voorstellen maken,” zegt chauffeuze Aida Santos. “In de Pink Taxi hebben ze dat onveilige gevoel niet en reizen ze een stuk relaxter.”

Protest van feministes
Vrouwenbewegingen zijn niet blij met het initiatief. Vianeth Rojas, van het Netwerk van Seksuele- en Voortplantingsrechten in Puebla, is op haar teentjes getrapt: “We leven in de 21e eeuw, en dit taxibedrijf beweert nog steeds dat we alleen maar met ons uiterlijk bezig zijn. Pink Taxis helpt niet bepaald bij het uitroeien van geweld tegen vrouwen.”

Mexico is gek op vrouwen
Puebla is niet de enige stad met vervoer voor vrouwen. Ook Mexico-Stad doet eraan, met bussen voor vrouwen en tijdens het spitsuur metrowagonnen voor vrouwen. In Colombia bestonden vrouwentaxi’s al langer, net als in Moskou en Dubai.

Adverteren bij Daisycon

Martijn
  1. Vincent Rondwijk zegt:

    Wat een bijzonder artikel zeg! Vind het goed dat dit soort initiatieven genomen worden op plekken waar het gevaarlijk kan zijn om een taxi te nemen als vrouw. Hopelijk wordt er meer bewustzijn gecreëerd door de komst van deze taxi’s.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>