Houden panda’s van sneeuw?

Dat panda's van bamboe houden, dat wisten we wel. En dat ze van rust houden weten we ook. Maar dat ze zo van sneeuw houden... dat wist ik niet!

Panda speelt in de sneeuw

De reuzenpanda is uiterst zeldzaam; er zijn nog maar zo’n 1.000 exemplaren! Ze komen alleen voor in een aantal bamboebossen, hoog in de bergen in het midden van China. Ongeveer de helft van de reuzenpanda’s leeft in de pandareservaten die de Chinese regering heeft opgericht.

In die reservaten is het relatief veilig voor de panda’s, maar er lopen nog steeds stropers rond. Een nog veel groter probleem voor de panda’s is dat er te weinig oerbossen met bamboe over zijn. Een panda moet van het ene naar het andere bamboebos kunnen trekken, zodat hij andere panda’s tegenkomt die geen directe familie zijn, waardoor hij sterkere jongen krijgt. Bovendien is verhuizen nodig omdat bamboestruiken van één bepaalde soort elke dertig tot tachtig jaar allemaal sterven.

China en de Verenigde Staten hebben een deal gemaakt over reuzenpanda’s: de VS krijgt ze ‘te leen’ en de panda’s moeten op een gegeven moment terug naar China. De panda’s worden dan naar een kweekcentrum in China gebracht, in de hoop nakomelingen voort te brengen. De eerste twee panda’s die naar Amerika gingen, Ling-Ling en Hsing-Hsing, kwamen echter onder Nixon naar de Washington Zoo als gift van de toenmalige Chinese leider.

Panda in de sneeuw

Pandaberen in de sneeuw

Bron: WNF.nl

Martijn
  1. Angelique Berlijn zegt:

    Aaaahhhh… Wat een poepies die panda’s in het filmpje! Zou je bijna zelf een paar panda’s willen hebben…

    Ook gewone panda’s worden trouwens door de Chinese regering in bruikleen gegeven. De Zoo in Berlijn is een van de weinige Europese dierentuinen met een paartje Pandaberen. Pandabeer Yan Yan (helaas in maart 2007 gestorven) werd in 1995 door de Chinese overheid in “bruikleen” gegeven, en Bao Bao was een geschenk van de Chinese staat aan de toenmalige Bondeskanselier Helmut Schmidt.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>