Overnachten op een vlot – het kan in Flevoland

Ja je leest het goed, overnachten op een vlot. Met om je heen niets dan water en bos, plus misschien nog wat wilde paarden die aan de oever staan te drinken bij de ondergaande zon. Veel specialer kun je een overnachting niet krijgen, zeker niet wanneer je je realiseert dat het vlot de enige is in z’n soort, en je dus ook echt geheel alleen midden in de natuur zult zijn.

Geweldige sterrenhemels zijn gegarandeerd op deze idyllische locatie, want als je overnacht op een half overdekt vlot midden in de stille kern van het Horsterwold, dan kun je erop rekenen dat er geen sprake is van lichtvervuiling in de omgeving. Een waar avontuur in de Nederlandse natuur.

vlot panorama

Kennismaken met het Horsterwold

Het Horsterwold is een uitgestrekt gebied met loofbos, waar ook vele wilde dieren zich ophouden. Het is een ongekend stukje natuur in Flevoland, niet ver bij Zeewolde vandaan. Delen van het park zijn goed te bewandelen of fietsen, maar er zijn ook plekken waar je minder makkelijk komt. Grote kans dat je hier de statige edelherten, prachtige reeën of majestueuze Konikpaarden in het wild kunt spotten!


stille kern horsterwold

Je kunt het Horsterwold op veel verschillende manieren ontdekken dus, door zelf op pad te gaan, door een ‘Big5” safari te boeken, of door met de ecokar door de Stille Kern te rijden. Het bijzondere hieraan is dat je door het hart van het Horsterwold reist, waar je in principe geen geluiden zult horen die door externe bronnen worden geproduceerd. Een bijzonder stukje jonge natuur dus. Tijdens de ecokar tour zullen vrijwilligers van Staatsbosbeheer je alles bijbrengen over het Horsterwold, de flora en fauna en het onderhoud ervan. En hoewel het soms een beetje gek voelt om in een rammelende kar door de ‘stille kern’ te denderen, is het wel een leuke manier om snel veel over dit stuk natuur te leren én meteen een grote kans te hebben dat je de wilde paarden zult spotten!

Maar nóg bijzonderder is het natuurlijk om deze natuur gewoon echt te beleven, en dat kan dus op het vlot!

konikpaarden horsterwold

Slapen in de Stille Kern

Een veel specialere locatie om te overnachten zal je in Nederland niet snel vinden. Het slaapvlot aan de rand van de Stille Kern in het Horsterwold wordt beheerd door Staatsbosbeheer en is te boeken voor maximaal 3 personen, voor maximaal 2 nachten achter elkaar. Er ligt er slechts één beschikbaar, wat natuurlijk enorm bijdraagt aan de ervaring. Wanneer je slaapt op het vlot ben je dus in de nacht geheel alleen op een vlot midden in de natuur, met enkel de sterrenhemel en de Konikpaarden om je gezelschap te houden.

staatsbosbeheer vlot flevoland

En bijzonder is het. Aan het einde van de dag wandelen we richting het watertje waarin het vlot ligt. De boot ligt met een cijferslot vast en vanwege de lange droge periode, ligt deze lekker hoog en droog in de modder in plaats van in het water. Geen probleem natuurlijk, met wat duw-en-trekwerk en wat flinke modderige voeten verder, zijn we dan ook echt aan het peddelen richting onze overnachtingsplek.

vlot stille kern

Eenmaal op het vlot worden we al snel beloond voor de overtocht, want terwijl de zon langzaam achter de bomen zakt, komen de eerste paarden naar de waterkant om te drinken. Al snel stroomt de hele oever vol met de majestueuze konikpaarden die luid hinnikend door de modder rollen, eten en drinken. Een geweldig schouwspel om te zien tegen de inmiddels feloranje luchten.

Terwijl de nacht valt en het kampvuur volop brandt, is het echt genieten van de rust en ruimte. Af en toe hoor je in de verte een paard, een vogel of wat geluiden uit het water. Het is ultiem rustgevend om vanaf deze plek de sterrenhemel te kunnen bewonderen en te genieten van de ruimte en natuur om je heen. De overnachtingsplek mag dan relatief basic zijn, het is werkelijk zoals ze dat noemen, een duizendsterrenhotel.

slapen op vlot horsterwold

Praktische tips voor je overnachting op het vlot

Het vlot ligt op ongeveer een half uurtje lopen vanaf de parkeerplaats van Werkschuur Staatsbosbeheer in Zeewolde. Het is dus handig om je spullen mee te nemen in een goede rugtas.

Het vlot zelf is half overdekt en er is een vuurschaal aanwezig, net als een pannetje welke je op een rek kunt zetten om te koken. Houtblokken liggen voor je klaar bij de steiger, maar verder dien je zelf alles mee te nemen. Denk dan dus aan een aansteker, eventueel wat aanmaakblokjes, eten, drinken, pollepel etc. Daarnaast kan het natuurlijk behoorlijk fris worden zo midden op het water, dus neem een warme slaapzak, slaapmat en goede kleding mee.

horsterwold nacht koken op vlot

Realiseer je ook dat het vlot direct op het water ligt, en er tussen de houten planken van het vlot zo’n anderhalve centimeter open ruimte is elke keer. Let er dus goed op dat je je telefoon of andere spullen daar niet tussen laat vallen, of neem een groot kleed/zeil mee wat je op het vlot legt waardoor je dat sowieso al afdekt. Er zijn verder geen voorzieningen aanwezig op het vlot, dus geen toilet, stopcontact etc. Neem zelf ook enkele vuilniszakken mee om eventuele troep weer makkelijk mee terug te kunnen nemen.

Al met al zal je dus best een flinke tas aan spullen meenemen om op het vlot te overnachten. Desalniettemin is het die moeite meer dan waard. Niet snel zal je zo’n bijzondere locatie vinden om te overnachten en dan ook nog op zo’n bijzondere manier. Door te overnachten op het vlot in het Horsterwold maak je je trip naar Flevoland pas écht onvergetelijk!

Wil je meer lezen over de natuur in Flevoland? Lees dan ons verslag van de andere bijzondere activiteiten en plekken die je in deze provincie kunt bezoeken!

konikpaarden stille kern

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)
  1. Leuk om jullie ervaringen te lezen en te zien dat jullie er zo van genoten hebben.
    Een kleine kanttekening: het vlot ligt op een half uurtje lopen vanaf de Werkschuur Staatsbosbeheer in Zeewolde. Dus niet op loopafstand van het Buitencentrum in Almeerderhout want dat is toch echt veel verder weg.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>