Onthaasten in een Lelijke Eend

Met je roldak en raampjes wijd open geniet je van de geur van lavendel en tijm, de pracht van zonnebloemen, authentieke dorpjes in pasteltinten, heuvels vol wijngaarden en de leuke Franse kronkelweggetjes.

2CV-Poitou-Charentes

Het is toch wel een van dé symbolen van Frankrijk: de Eend. De karakteristieke 2CV lijkt ontworpen voor het Franse landschap.

Voor deze ultieme Franse ervaring mocht ik in zuidwest Frankrijk deze klassieker van Citroën huren voor een rondrit door het glooiende landschap. Dakje open, radiootje aan en toeren maar!


2CV-aubeterre-sur-dronne

La Petite Grise

Welkom in de Eend. De 2CV, om precies te zijn. Of nog exacter: een gehuurde Citroën 2CV6 Spécial, gebouwd in 1987 en uitgevoerd in de traditionele muisgrijze tint. “La Petite Grise” is haar naam.

Het is even wennen. Als je gaat zitten, veert de stoelzitting zeker 10 centimeter naar beneden, veert dan terug en wiebelt nog even heen en weer. De stoelen voorin staan tegen elkaar aan, het is eerder een soort bank. De versnellingspook steekt uit het dashboard. De eerste versnelling zit links achteraan, de tweede midden vooraan, de derde versnelling midden achteraan en de vierde rechts vooraan. De ventilator bestaat uit een dikke schroef schuin onder het stuur die, als je er aan draait, er voor zorgt dat een luikje onder de voorruit opengaat. Écht verse lucht. Dit is de Eend die na de Tweede Wereldoorlog furore maakte, de auto waarvan er in totaal ruim 5 miljoen hebben rondgereden in de wereld.

2CV-dashboard

Het Lelijke Eendje van Citroën

De afkorting 2CV staat voor ‘Deux Chevaux Vapeur’, wat twee paardenkracht betekent. In Frankrijk heeft de 2CV de bijnaam “La Deuche”, in België is het “de Geit” of “het wippertje”, in Nederland “Eend” of “Lelijke Eend”, in Friesland de “Pyk” of “Einepyk”, in Duitsland werd het “Ente” en in Engeland “Tin Snail” (blikken slak). Het leuke is dat vooral die negatieve uitlatingen van vroeger tegenwoordig juist gebruikt worden door de liefhebbers van nu.

De “Lelijke Eend” is wereldwijd een begrip, getuige de vele liefhebbers, fanclubs en tegenwoordig ook verhuurbedrijven. Wat de 2CV zo bijzonder maakt, is voor iedereen persoonlijk, maar het staat vast dat de karakteristieke eenvoud en de besturing van de Eend het toeren het imago van vrijheid geven. Voor anderen is het misschien meer een hang naar nostalgie. Net als in de seventies, toen mensen nog voor hun lol een autoritje gingen maken.

lelijke-eend-frankrijk

Onthaasten in een Lelijke Eend

Onze rit begint in Aubeterre-sur-Dronne, op de grens van Poitou-Charentes en de Dordogne. Deze regio maakt na de regionale herindeling per januari 2016 deel uit van de regio Nouvelle-Aquitaine. Aubeterre-sur-Dronne is een schilderachtig dorpje met charmante smalle straatjes en een kerk, die is uitgehouwen in de rotsen; de monolithische kerk van St Jean. We rollen het dak op, de zon brandt en ik geef gas. Tenminste, voor zover mogelijk op de bochtige bergweggetjes. Harder dan 40 kilometer per uur rijden we nauwelijks. En dat voelt heerlijk. In een slakkengangetje tuffen we langs authentieke dorpjes en immense wijngaarden. Eend-rijden is verplicht onthaasten.

Op de steile, slingerende weggetjes omhoog voel je dat de Eend geen rem- en stuurbekrachtiging heeft: de motor loeit als hij in de tweede versnelling naar boven probeert te komen. Ik heb twee handen aan het stuur nodig om het wagentje de bochten door te trekken. We zetten de eend aan het werk op weg naar prachtige uitzichten. Eenmaal boven wordt de moeite beloond; toeristen applaudisseren als we met het Eendje de top bereiken!

Na een middagje tuffen stoppen we in Brantôme, een romantisch stadje met een rijke geschiedenis en een hoop terrasjes. De stad, het Venetië van de Périgord Vert genoemd, ligt prachtig in het heuvelachtige landschap, tussen twee takken van de rivier de Dronne en beschermd door een immense klif waar een groot klooster staat. De Abbaye van Brantôme, te midden van de lavendelvelden, is absoluut één van de mooiste in de regio. Dit soort trajecten is ideaal voor de 2CV: stukje rijden, even rondlopen en de benen en rug strekken, en dan weer verder rijden.

Overal waar je stopt komen Fransen op je af voor een praatje. Hun geliefde 2CV is een zeldzame attractie geworden. Boeren in het veld zwaaien enthousiast en kinderen draaien zich lachend om. Als 2CV-rijder oefen je een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op de lokale bevolking! Zo ook als we uitstappen om een foto te maken van de Eend voor het klooster. Een voorbijganger haast zich naar ons toe en roept vrolijk: “Elle est belle!”

De 2CV voor de Abbaye van Brantôme

Het zuidwesten van Frankrijk is goed te bereiken met de auto, de trein (TGV) en het vliegtuig (met Ryanair, KLM of Air-France). De regio heeft een prettig klimaat en een prachtig landschap met unieke bezienswaardigheden. De 2CV is op verschillende plaatsen te huur voor een rondrit over de rustieke Franse landweggetjes. Rij langs wijngaarden in Poitou-Charentes, boerenmarkten in de Dordogne of wijnkastelen in de Provence. Bezoek de cognacregio, mooie steden als Ribérac of Angoulême, volg een van de wijnroutes, slenter over een marktje en overnacht je in een typisch Frans hotelletje!

Tour de Canard

Ik huurde voor het ultieme La douce France-gevoel een van de drie Eenden van de Nederlanders Peter van Heijst en Marianne Hazejager. Deze “eend addicts” verhuren Citroën 2CV’s onder de naam ‘Tour de Canard’, auto’s die zijn opgewassen tegen de heuvelachtige omgeving en de veelal hete zomers. De Citroën 2CV6 voldoet met haar iets krachtigere motor en haar opklapbare dakje zonder meer aan deze eisen! Het kantoor ligt in het prachtige plaatsje Aubeterre-sur-Dronne, op de grens van Poitou-Charentes en de Dordogne.

We hebben een leuk gesprek met Marianne over haar werk als verhuurder van de Lelijke Eend. Een paar jaar geleden kwamen Peter en Marianne op het idee om van hun hobby hun werk te maken. Peter is zijn leven lang al trouw aan én dol op deux-chevauxs. Marianne is met haar man, niet Peter, in 2006 permanent naar Frankrijk verhuisd. Zij is dan ook de vaste contactpersoon ter plaatse. Marianne geeft ons tips voor een leuke route, vertelt hoe je het best met de Eend kan omgaan en benadrukt het ontspannen karakter van een ritje met de Eend. “Met open dak snuif je alle geuren op van het land. Het karakteristieke geluid van de kleine motor is een aangename reisgezel. De kronkelige weggetjes manen tot rustig rijden. Je hebt alle tijd om te stoppen bij mooie natuurplekjes en pittoreske plaatsjes.” Op de website vind je tips voor overnachtingen en arrangementen bij Nederlanders in de regio. Alle tips en huurvoorwaarden zijn in het Nederlands, wat ook erg handig is. Vanaf € 179,- huur je deze vriendelijk ogende oldtimer voor een weekend.

Zo ruilen we tijdelijk de ene huurauto in voor een andere, een nieuwe Peugeot voor een oude 2CV. Het is een unieke ervaring om Frankrijk te ontdekken in deze karakteristieke klassieker. Je kunt volledig onthaasten, met het dakje open, de zon aan de hemel en de wind door je haren!

2CV-oud-nieuw

Latest posts by Dionne (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>