Onderwater tentoonstelling Cancun

Om de door orkanen en menselijk toedoen totaal uitgeputte koraalriffen van Cancún te ontlasten, bedacht de Britse kunstenaar Jason de Caires Taylor iets geniaals. De Brit plaatste 400 beelden op de zeebodem. 's Werelds grootste onderwater beeldentuin was geboren!

Onderwatermuseum Cancun

Om de door orkanen en menselijk toedoen totaal uitgeputte koraalriffen van Cancún te ontlasten, bedacht de Britse kunstenaar Jason de Caires Taylor iets geniaals. De Brit plaatste 400 beelden op de zeebodem. ‘s Werelds grootste onderwater beeldentuin was geboren!

“Dit onderwatermuseum zal vele bezoekers trekken en zo de natuurlijke riffen nabij het Mexicaanse Cancún een rustperiode geven. Hierdoor worden de riffen versterkt, zodat ze beter bestand zijn tegen orkanen”, aldus Jason. De tentoonstelling werd in november 2009 gelanceerd met drie levensgrote beeldhouwwerken, ondergedompeld in de prachtige wateren van Cancún. De beelden zijn gemaakt van pH-neutraal cement en beplant met levende koraalstekken.

Het meest opvallende beeld is misschien wel Hombre en Llamas, dat vrij vertaald “Man in brand” betekent. Dit twee meter hoge standbeeld in Manchones, voor de kust van Isla Mujeres, is de thuishaven voor fel gekleurd vuurkoraal. “Naarmate het koraal groeit, zal de indruk ontstaan dat het beeld in brand staat. We hebben 75 gaten in het standbeeld geboord zodat het koraal wijzende vingers zal vormen die op vlammen lijken”, aldus De Caires Taylor, verantwoordelijk voor een gelijksoortig project bij Grenada in het Caribisch gebied.


De stille evolutie
Begin 2010 werden de eerste veertig beelden van La Evolución Silenciosa (“De stille evolutie”) neergelaten in het water van Manchones. Ze zijn opgesteld als een soort onderwater gemeenschap die zich bekommert om haar dagelijkse beslommeringen. In juni werder er tachtig standbeelden toegevoegd, in juli honderd en in augustus nog eens honderd. Vier maanden geleden werd het gigantische project voltooid: 400 levensgrote beelden vormen de grootste onderwater tentoonstelling ter wereld!

De mensen achter het project hopen niet alleen dat het beeldenpark de riffen zal helpen, maar ook het toerisme in Cancún zal vernieuwen. “Het vakantieoord staat bekend om zijn levendige sfeer maar niet om zijn culturele activiteiten of milieubewustzijn”, aldus de Caires Taylor. “We willen dat deze tentoonstelling een nieuw tijdperk van verantwoordelijkheid inluidt en de regio definieert als progressief, milieuvriendelijk en vooruitdenkend.”

Wilt u meer weten over Jason de Caires Taylor en het Onderwatermuseum, dan kunt u terecht op underwatersculpture.com en op foto’s onderwatermuseum Cancun.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>