New Yorkse filmsets in Toronto

Als je op de top van de CN Tower staat, de Niagara Falls mag bewonderen of een bezoek brengt aan het grote Royal Ontario Museum, dan weet je zeker dat je in Toronto, Canada beland bent. Deze prachtige multiculturele stad bruist van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Of je nu de shopping queen/king wil uithangen of lekker los wil gaan in club Lost & Found. You can make it happen!

Toronto wolkenkrabbers

Toronto is de perfecte bestemming als citytrip. In ongeveer 7,5 uur vanuit Amsterdam sta je met beide benen op Canadese bodem. Verschillende sightseeing dubbeldekkers razen door de straten waarmee de mooiste routes worden afgelegd. Niet alleen per bus, maar ook per boot kan je genieten van het uitzicht. Vanuit Toronto’s harbour is er een adembenemende skyline te zien. Het is ook niet voor niks dat hier dagelijks honderden mensen naar toe vliegen. Allemaal worden ze wild van het idee om een glimp van deze stad op te vangen.

Het vliegveld van Toronto (Toronto Pearson International Airport) is gelegen in Mississauga, Ontario, ten westen van Toronto. Binnen 20 minuten sta je middenin Downtown Toronto, waar het wemelt van de hoge glazen gebouwen, waarin de reflectie van de omringende wolkenkrabbers eindeloos wordt weerspiegeld. De stad telt weinig echte kiosken, maar de welbekende krantenzuilen en de diverse eetstalletjes met hotdogs en hamburgers vind je er haast op elke hoek van de straat.

Typisch Toronto. Of toch niet? Als je denkt aan een skyline vol wonderbaarlijk hoge wolkenkrabbers, geweldige musea, vele winkelavenues, de bekende straatstalletjes en verschillende gezellige buurten.. welke stad komt er dan als eerst bij je op?
Juist: New York, the city that never sleeps!

New Yorkse filmsets in Toronto

Het is niet alleen de locals en de toeristen opgevallen hoeveel overeenkomsten er tussen deze twee steden zit, maar ook de filmindustrie heeft hier zijn voordeel uitgehaald. In de bekende Amerikaanse televisieserie ‘Suits’, waarin Harvey Specter één van de beste advocaten in New York is, heb je constant het gevoel dat het zich ook daadwerkelijk in die stad afspeelt. Maar schijn bedriegt. Alleen de allereerste aflevering van Suits is opgenomen in the Big Apple, maar daarna is de filmset verhuisd naar Toronto. De voornaamste reden hiervoor zijn de lagere productiekosten. Een serie in z’n geheel in New York opnemen, kost al gauw miljoenen dollars extra. Ook films als ‘The Vow’, ‘The Incredible Hulk’, ‘Total Recall’, ‘Serendipity’ en ‘Mean girls’ zijn om die reden opgenomen in Toronto.

Toronto filmset

New Yorkse filmsets in Toronto

Op de vraag hoe producenten het voor elkaar krijgen om in een filmset in Toronto de illusie van New York City op te wekken, is het antwoord heel simpel. Alles wat typisch New Yorks is, wordt naar de voorgrond gehaald. Denk aan de door de stad razende gele taxi’s of de typische Amerikaanse politiewagens. Hierdoor krijgt de kijker al snel the New York feeling. Vaak worden er grote Canadese Mississauga bussen als “blocker” gebruikt om bijvoorbeeld de Canadese shops buiten beeld te houden. Deze bussen hebben veel weg van de MTA (Metropolitan Transportation Authority) bussen in New York. De kunst om de authentieke stijl van een straat in New York na te bootsen, staat gelijk aan het vinden van de balans tussen de auto’s die er rijden. Voor elke normale personenwagen zijn er in een doorsnee straat in New York tien yellow cabs te vinden. Om dit na te bootsen in een filmscène kan een behoorlijke klus zijn, maar Toronto is hierbij niet het enige voorbeeld. Door ergens constant de nadruk op te leggen, wordt de kijker zo goed als blind voor de rest en zal deze erin geloven.

Toronto en New York. Ze hebben ontzettend veel gemeen, maar het zijn twee wereldsteden die ieder een aparte plaats bovenaan je lijstje verdienen. Welke stad vind jij het gaafst? Find out en zoek de verschillen!

Latest posts by Dionne (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>