New York City Marathon

Een paar jaar geleden resulteerde een spontaan idee in een fantastische trip. We besloten de Marathon der Marathons te gaan lopen: de New York Marathon. "Zij die hem nog nooit gelopen hebben, dromen ervan... Zij die hem ooit liepen, vergeten hem nooit!"

Finishing is your only fucking option

Bij aankomst in New York proef je de sfeer direct; de hele stad is in de ban van de marathon. Overal zie je lopers en je hoort constant: “Are you running Sunday? Good luck!” Amerikanen, of beter gezegd New Yorkers, zijn echt heel sport-minded. In de week van de marathon staat alles in ‘The Big Apple’ in het teken van de marathon, met als hoogtepunt uiteraard de marathondag zelf.

Startbewijzen ophalen

Na het ophalen van de startbewijzen bij de Expo gaan we de stad in. De subway is hiervoor perfect, of je nu naar Battery Park wil voor een bezoek aan het Vrijheidsbeeld c/q Ellis Island, naar de Charging bull op Wall street, of via Brooklyn naar Coney Island. Uiteraard is een bezoekje aan Chinatown en Littly Italy een aanrader, dwaal door Greenwich Village, kijk je ogen uit op Times Square, wandelen over de Brooklyn Bridge, je komt tijd te kort! Een bezoek aan The Empire State Building is ook ‘s avonds meer dan de moeite waard. New York is heel goed zelf te ontdekken, maar zorg dat je vooraf een idee hebt van wat je wil zien.

Snel inchecken en daarna de expo bezocht om onze startnummers op te halen. Het begint nu al wat spannender te worden met de goody bag en ons startnummer in bezit

De expo, het Jacob Javits Convention Center, staat lokaal bekend als The Glass House, omdat de gevels grotendeels uit glas zijn opgetrokken

The Parade of Nations

Op vrijdagmiddag zijn we uitgenodigd voor een officiële openingsceremonie in Central Park. Hier wordt de internationale diversiteit van de marathon op spectaculaire wijze gevierd voor de lopers en hun vrienden en familie uit meer dan 100 landen. Daarna kun je genieten van vuurwerk boven de ING New York City Marathon finishlijn.

International Friendship Run

Zaterdag kun je als loper meedoen aan de Friendship Run, een relaxed loopje van 5 km door New York met start bij de United Nations. Je loopt door de straten van Manhattan en eindigt in Central Park, bij de finish van de marathon. De Friendship Run wordt speciaal georganiseerd voor de buitenlandse deelnemers aan de New York City Marathon. Bij het startnummer voor de marathon ontvang je ook een ticket voor de Friendship Run. Supporters kunnen een ticket voor de Friendship Run kopen. Naar goed gebruik draag je iets uit eigen land. De Nederlanders zijn getooid in oranje, lopen op klompen of dragen een ander accessoire van ons nationale voetbalsupporterstenue.

friendship run

De Grote Dag

Zondag was het dan zover. In alle vroegte op weg naar de start op Staten Island. De Verrazano Narrows Bridge op Staten Island, het decor van de start, wordt om 7 uur afgesloten voor alle verkeer, zodat de organisatie de nodige inrichting kan verzorgen voor de start.

Startterrein New York City Marathon

Met een deelnemersveld van ruim 50.000 lopers is het een indrukwekkend evenement. Elke wave kent drie kleuren en zo’n 15.000 lopers: blauw, groen en oranje, zodat er een splitsing is bij de start. Na 12 kilometer komen alle groepen bij elkaar op hetzelfde parcours. Rond 10 uur werden we met de tweede wave weggeschoten; ruim 45.000 lopers, waaronder aardig wat Nederlanders, op weg voor 26,2 miles to hell and back. Toen op de eerste zondag van november, aan de voet van de brug, het startschot werd afgevuurd en de mensenmassa zich langzaam in beweging zette, liepen de rillingen over onze rug.

De sfeer is heel speciaal. Langs de kant van de weg staan de supporters rijen dik. Go go go, you are doing great! You can do it! en Looking good! Het publiek wordt zelfs geïnstrueerd over wat ze het best kunnen roepen. You did a great job, Come on keep running! De aanmoedigingen van het publiek zijn geweldig! Overal bandjes, bigbands, gospelkoren. Toen we na de start terug over de brug Brooklyn in renden, speelde daar een Caribisch steal-bandje de toen bekende hit: “Don’t worry, be happy” (alleen de tekst was wat aangepast: Don’t worry, be happy… only 26 miles to go!!

Running the five boroughs

 • Staten Island
 • De marathon begint op Staten Island en gaat dan de eerste mijl omhoog over de Verrazano Narrows Bridge. Deze eerste brug heeft een spanwijdte van 3 kilometer en twaalf rijbanen, waarvan zes bovendeks en zes benedendeks. In totaal telt het parcours vijf bruggen.

 • Brooklyn
 • Na de brug loopt het parcours omlaag en elf mijl door het stadsdeel Brooklyn. Aangekomen op 4th Avenue loop je een lang recht stuk richting de herkenbare Williamsburgh Savings Bank Tower, Brooklyns hoogste wolkenkrabber. Vanaf de Williamsburg Bridge loop je richting Queens en halverwege de marathon wordt de Pulaski Bridge overgestoken.

 • Queens
 • Na 2,5 mijl in Queens steken we de East River over bij de Queensboro Bridge, die Long Island City met Manhattan verbindt en daarbij over Roosevelt Island komt. Het beklimmen van deze brug wordt vaak als moeilijkste onderdeel van deze marathon ervaren, maar de man met de hamer komt bij mij een paar kilometer verder, bij de ’19 mile’ (30 kilometer).

 • The Bronx
 • Als je First Avenue op loopt, zie je in de verte de wolkenkrabbers en voor je de deinzende massa lopers over deze kilometerslange weg. Een schitterend gezicht! Bovendien word je in Manhattan opgewacht door een grote hoeveelheid toeschouwers. We zijn onze fans voorbij, en de kilometers beginnen hun tol te eisen op het lange stuk vals plat. Misschien had ik toch wat vaker moeten trainen… of op z’n minst een keer verder moeten lopen dan 20 kilometer…

  Rond de ’20 mile’ passeren we de Willis Avenue Bridge, die Manhattan met de Bronx verbindt. De Bronx wordt weer verlaten via de Madison Avenue Bridge, met rechts uitzicht op het Yankee Stadium, om vervolgens weer terug te keren naar Manhattan.

 • Manhattan
 • In Manhattan gaat het over Fifth Avenue richting Central Park en gaan we het park door om het vervolgens aan de zuidzijde te verlaten. Na een stukje buiten het park gelopen te hebben, keren we weer terug naar Central Park op weg naar de finish vlak bij 67th Street/Central Park West ter hoogte van het restaurant Tavern on the Green.

Running the five boroughs, New York Style

Running the five boroughs, New York Style

Running New York style

Elke wijk ademt zijn eigen sfeer. Via de vijf boroughs (stadsdelen) word je onder toejuichingen en kreten naar de finish toe geroepen. Onderweg zijn we een paar keer gestopt om wat foto’s te maken. Het is een pittig parkoers met veel vals plat en twee steile klimmetjes. Als je uiteindelijk Central Park in komt en de finish overgaat… dat gevoel is niet te beschrijven. Moe, gesloopt, alles doet zeer, maar… I’m not worried, I’m happy!

Na vijf uur samen over de finish. Super! Je wordt ‘gedragen’ door het publiek en na het afzien onderweg, komt hier in Central Park beloning voor de inspanningen. Iedereen krijgt een warm onthaal, ook de lopers die er langer dan vijf uur over doen, want meedoen aan dé Marathon is belangrijker dan winnen. De kreten “you did it” zijn ontelbaar keren te horen. De New York City Marathon is geen wedstrijd maar een belevenis. Een hele speciale belevenis!

New York City Marathon brandweer

Welcome to Brooklyn USA

Welcome to Brooklyn USA

New York City Marathon motoren

Welcome to the Bronx

Welcome to the Bronx

New York City Marathon

De 42 km en 195 meter lijken minder ver door de mijlaanduiding langs de weg, want je hoeft maar(!) 26 borden af te vinken

New York City Marathon politie

YES!!

YES!! Na de finish word je beloond met een schitterende medaille en een plastic plaid ter voorkoming van afkoeling

ING New York City Marathon

finish New York City Marathon

Voor veel lopers is het een droom om deze marathon te lopen! De New York City Marathon… of het echt de mooiste marathon is, de meest prestigieuze, of dé Marathon der Marathons, dat mag ieder voor zich invullen, maar een geweldig spektakel is het zeker!

Mijn kleine nichtje thuis volgde de hele marathon op televisie. Zij was apetrots, want ze dacht namelijk dat ik Paula Radcliffe was, en de marathon had gewonnen!

Paula Radcliffe 2007 ING New York City Marathon

Martijn
 1. Desiré zegt:

  Goeiemorgen,

  Fantastisch jullie foto’s en je verhaal! Gisteren te horen gekregen dat ik ingeloot ben op 6 november, yahooooo! Overweldigend, motiverend en beangstigend tegelijkertijd 🙂

  Erg leuk om op deze manier een impressie te krijgen van wat mij straks te wachten staat.

  Sportieve groet Desiré

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>