Overnachten in het moeras

In het zuidwesten van Frankrijk, een stukje noordelijker dan het bekende Bordeaux en Biarritz, ligt een uniek moerasgebied. Een groene oase van rust, een natuurlijk rustpunt in een jachtig bestaan. De Marais Poitevin.

Dauw over de kanalen op de vroege ochtend

Het is een doolhof van verborgen kanalen. Een dicht labyrint van water en planten. Rijen met knotwilgen, essen en populieren zorgen voor een unieke charme. De vele watervogelsoorten, mysterieuze amfibiewereld, een aantal zoogdieren als de grote hoefijzerneus (een groot soort vleermuis) en de moerasminnende flora kunnen heel wat natuurliefhebbers blij maken.

Het is een natuurgebied dat behoort tot de “Grand sites de France”. Je kan er eindeloos wandelen en fietsen langs vochtige, door populieren en wilgen omzoomde weiden. 800 kilometer bewegwijzerde routes, een plat reliëf en afwisselende natuur met heerlijke picknickplekjes zorgen voor een heerlijke ervaring! Voor vissers is het hier ook volop genieten. Snoek, rivierbaars, voorns, harder, karper…


Maar het “Groene Venetië” laat zich het best ontdekken aan boord van een stil, plat houten bootje of gewoon met een kano. De wirwar van waterwegen in de Marais Poitevin, voor het grootste deel bevaarbaar, is duizenden kilometers lang! Na de Camargue is het Moeras van Poitevin het grootste moerasgebied van Frankrijk.

Grand site de France

La Venise Verte
Officieel heet het niet drooggelegde moerasgebied de marais mouillés, het natte moeras. De toeristische bijnaam is La Venise Verte; Het Groene Venetië. Deze naam dankt het gebied aan de groene natuur en de vele kanalen, waarover bijna geruisloos een aantal schuiten met gondeliers glijden. Zij bewegen de boot voort met een speciale techniek met een korte roeispaan of een soort stok.

Het Groene Venetië ligt genesteld in het hart van de Marais Poitevin en begint vlakbij Niort. Je kan naar het karakteristieke Coulon, de hoofdstad van het Groene Venetië, of naar mooie plaatsjes als Arçais om een boottochtje door het gebied te maken. Onderweg kom je door slaperige, authentieke dorpjes. Hier vergeet je de tijd en moet je wel tot rust komen.

Marais Poitevin

Overnachten in het Groene Venetië
Als dit nu wat te tam en gezapig klinkt, overweeg dan eens om back to basic te gaan en te kamperen in de vrije natuur. In overleg met de mensen van Embarcadère Cardinaud is van alles mogelijk! Zo kun je zelfs afspreken voor meerdere dagen een bootje te huren en te overnachten op een van de stukjes land die het bedrijf in het gebied heeft. Bepakt met je eigen tent en eten kan je je laten overmeesteren door een overweldigend en intiem natuurgebied! Maak je trouwens geen zorgen over muggen. Door het stromende water en de natuurlijke vijanden, zijn ze hier zelden aanwezig.

Zonsondergang meemaken in de Marais Poitevin is al erg bijzonder, maar niets kan tippen aan een zonsopkomst. De dauw over de kanalen die maar langzaam optrekt… Alle bijzondere moerasdieren die je langzaam wakker hoort worden. Wakker worden in de onvergelijkbare sfeer van het moerasgebied van de Marais Poitevin is uniek!

Overnachten in het Groene Venetië

Een bijzondere biotoop
Vroeger was er hier geen moeras, maar een natuurlijke baai, de baai van Aiguillon. Door het slib van de rivieren werd het gebied uiteindelijk op een natuurlijke wijze van de zee gewonnen. Later is het moerasgebied door de mens gedraineerd en jaren daarna zijn er met de hulp van Nederlanders dijken (waar de wegen op lopen) en een stratenplan van kanalen aangelegd. Hoewel de mens dit raster van grachten aanlegde om terrein te winnen op de zee, heeft het water hier vandaag de dag nog het laatste woord. Le Marain Poitevin: door de mens beheerd, maar waar de natuur heerst.

De bijna 100.000 hectare van het moerasgebied strekken zich uit van de poorten van Niort tot aan de Atlantische Oceaan, bijna 60 km westwaarts, waar de rivier, de Sèvre Niortaise, in de Baie de l’Aguillon vloeit. Het Moeras van Poitou bestaat uit drie gedeeltes.

  • De marais déssechés, de dry wetlands of het drooggelegde moeras, doet je denken aan een Nederlands polderlandschap (landbouw)
  • Het niet drooggelegde gedeelte oftewel het natte moeras, de wet wetlands of de marais mouillés is met zijn typische flora en fauna het uithangbord van dit natuurparadijs. De vele kanalen en de bijzondere natuur verklaren de bijnaam “Het Groene Venetië”
  • Een tocht door het kustgebied, het marais desséché, staat garant voor een ontmoeting met het rijke trek- en watervogelbestand van dit gebied. Otters, palingen, reigers en waadvogels bevolken de grote moddervelden en zoute weides van de Charente-Maritime

Je zal versteld staan van het enorme contrast tussen het wemelende doolhof van het natte moeras en de uitgestrekte vlakten van het drooggelegde moeras, dat grenst aan de zee.

Het Moeras van Poitou

Wanneer bezoek je de Marais Poitevin?
Je kunt de Marais Poitevin het hele jaar bezoeken. Vooral aan het einde van de lente is de natuur op zijn mooist en is het weer al zomers. Over het algemeen is het er de hele zomer erg warm.

De Marais Poitevin biedt een aantal bijzondere evenementen:

  • De Maraisthon, een ecologisch verantwoorde marathon (Coulon, 16 juni 2013)
  • De originele moerasrally, het grootste nachtelijke kano-kajak evenement van Frankrijk (Coulon, laatste weekend van juni)
  • De traditionele watermarkt van Vanneau (de laatste zaterdag van juli)

Embarcadère Cardinaud

Latest posts by Dionne (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>