Layover Tours: fantastisch

Bij verre bestemmingen heb je vaak een overstap, dit kan anderhalf uur zijn maar ook acht uur. Hoe ga je deze tijd doorkomen?

Mutianyu

Je kan er natuurlijk voor kiezen om op het vliegveld te blijven hangen, of om op eigen houtje de stad gaan verkennen. Maar waar moet je dan heen? Waar laat je je koffer (als die niet direct wordt door vervoerd) Hoeveel kost een taxi? Ben je op tijd terug voor je vlucht? Dat zijn allemaal factoren waar je rekening mee moet houden en wat je van te voren moet uitzoeken als je een lange overstap oftewel een lay- of stopover hebt. Maar met deze tip hoef je je nooit meer te vervelen op een vliegveld als je een overstap hebt.

Onderweg naar China

Wat is het verschil tussen een layover en een stopover?
Een layover wordt vaak gewoon een tussenstop genoemd. Je hebt dit elke keer dat je geen directe vlucht hebt. Vaak heb je minder dan vier uur de tijd om over te stappen, of maximaal 24 uur bij intercontinentale vluchten. Een stopover is eigenlijk hetzelfde als een layover, maar geeft je langer de tijd, soms zelfs meerdere dagen. Een handige manier om voor weinig geld een plek te bezoeken waar je anders niet zo snel zou komen. Toch heb je niet perse een stopover nodig om de stad in te gaan. Als je het goed plant, kan dat ook met een layover!

Waarschijnlijk heb je wel eens een verre vlucht geboekt met een tussenstop in een land of een stad die (nog) niet op je lijstje staat om te bezoeken, maar waar wel bezienswaardigheden zijn die je eigenlijk als echte traveller niet mag missen. Denk bijvoorbeeld aan de Chinese Muur, de Petronas Towers, de Blue Lagoon in IJsland of de Burj Khalifa in Dubai.

Je kan er natuurlijk voor kiezen een korte layover te maken en zo snel mogelijk naar je bestemming te gaan, of je kiest voor een langere stopover zodat je toch misschien nog de stad in kan gaan om een beetje cultuur te snuiven en die ene bezienswaardigheid te zien. Ook is het breken van een lange vliegreis of een goedkoper ticket vaak een reden voor het plannen van een layover.

Hoe regel je zoiets in een korte tijd zonder al te veel moeite?
Eigenlijk heel simpel: een ”layover tour” boeken. Hier zijn speciale reisbureaus voor die dit voor jou regelen. Ze komen je ophalen bij het vliegveld, brengen je naar plaats van bestemming (welke je zelf hebt uitgekozen), zijn gelijk de gids en brengen je ook op tijd weer terug naar het vliegveld. Je koffer laat je in de auto of je legt deze bij hun op kantoor neer op een veilige plek. Je hebt wel minimaal zes uur nodig voor een layover tour, dus hou hier dan wel rekening mee bij het boeken.

layover chinese muur

Layover Beijing
Zelf ben ik dit jaar naar Vietnam geweest en had een tussenstop in Beijing. De behoefte om naar China te gaan heb ik nog niet, maar ik wilde wel altijd de Chinese muur zien. Maar ja…. daarvoor moet je toch echt in China zijn, want op een andere manier gaat dit niet lukken. Toevallig had ik gehoord dat het sinds kort mogelijk is om een vierentwintig uurs visum te krijgen bij de douane.

Ik heb toen gekozen voor een lange overstap (acht uur in totaal) omdat ik dacht: “als ik er toch ben dan wil ik hoe dan ook die muur zien”! Vervolgens rondgesnuffeld op internet voor hoe of wat en toen stuitte ik op het volgende en dat zijn georganiseerde “layover tours”. Ik werd opgehaald op het vliegveld en naar de Chinese Muur gebracht, onze gids heeft ons heel veel verteld over de muur en we hebben nog een aardige wandeling gemaakt. Vervolgens hebben we heerlijk geluncht en zijn we weer afgezet bij het vliegveld voor onze vlucht naar Hanoi. Dit was trouwens niet de enige tour die je kon boeken. Er zijn er heel veel (zoals: het bezoeken van de Verboden Stad, Het Zomerpaleis of De Tempel van de Hemel), het is maar net hoeveel tijd je hebt en wat je wilt gaan zien.

Leuke steden voor een layover
Veel maatschappijen bieden een layover aan. Wat een leuke stad is voor een layover is dus volledig afhankelijk van jouw interesses. En van je eindbestemming natuurlijk. Steden die door veel reizigers gebruikt worden als stopover zijn Reykjavik, Kuala Lumpur, Miami, Dubai en Singapore. Ook de luchthavens van Abu Dhabi, Bangkok, Istanbul, Los Angeles, Peking en Hongkong worden vaak gekozen.

virgin blue route map

Voorbeeld
Vlieg je naar Indonesië of Australië, dan heb je wellicht een tussenstop in Kuala Lumpur en kun je ervoor kiezen de Petronas Towers te bezoeken of naar de Central Market te gaan met een layover tour. Dubai is ook een bekend land waar je vaak een tussenstop hebt. Ook hier zijn diverse tours mogelijk, zoals het bezoeken van het mooie 7* hotel Burj Al Arab, een kamelenritje door de woestijn of een cruise.

Met andere woorden: plan jouw stopover zo dat je er het maximale uit kan halen, of toch net nog die ene bezienswaardigheid mee kan pakken.

Hieronder een aantal sites waar je deze layover tours kunt boeken:
Airport layover in Kuala Lumpur
Beijing layover tours
Dubai Layover Tours

Tekst en foto’s: Irene Polfliet

Dionne
  • Dankjewel! Wij dachten precies hetzelfde! Ik wist al wel dat je een lay-over kan doen in steden als Dubai, Singapore en Kuala Lumpur, maar ik dacht dat je in China het vliegveld niet mocht verlaten, omdat je daarvoor altijd een visum moest hebben.

   Komt die Chinese Muur toch ineens dichtbij 😉

 1. Hoi,

  Ik heb in maart waarschijnlijk ook een stop in Beijing van 12 uur en zo’n layover klinkt dan wel goed! Heb jij dit van te voren geboekt (en zo ja: waar kan ik dat doen? En was het makkelijk om zo’n dagticket te krijgen?)?

 2. Mariska zegt:

  Ik ga volgende maand naar Australië en heb 12 uur op Beijing te vullen. Welke site is het beste om te boeken en wat ben je ongeveer kwijt? Ik geef liever niet teveel uit.

  Groet, Mariska

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>