Kiruna, een markant mijnstadje

In normale steden zou er jarenlang geëmmerd worden over wat te doen. De mijn, bestaansrecht van de stad, vormt ineens een risico voor de woningen en bedrijven die erboven liggen. Mijn sluiten? Nee hoor, in Kiruna pakken ze het gewoon heel direct en concreet aan. De stad verhuist. Letterlijk naar een paar kilometer verderop. Werkgelegenheid in tact, mijn blijft open en veiligheid is gegarandeerd. Welkom in Kiruna, markant mijnstadje in Zweeds Lapland.

Kiruna, hoofdstad van Zweeds Lapland

Dat Kiruna een bijzondere stad is, zie je direct bij aankomst. Al vanuit het vliegtuig valt de enorme artificiële berg in het midden van de stad op. Dit is de mijn, reden van het bestaan van Kiruna en levensader voor een groot deel van de bevolking hier.

Vanwege de grote hoeveelheden hoogwaardig ijzererts hier in de grond, kwamen in het verleden steeds meer mijnwerkers naar Zweeds Lapland om deze gouden bron veilig te stellen. En met de komst van de mijnwerkers, groeide de stad en de bijbehorende infrastructuur. Een heus stadscentrum herrees, al zal niemand zich gerealiseerd hebben dat de stad ooit integraal verhuisd zou moeten worden vanwege diezelfde mijn. Maar het is ook dit logistieke project dat het kleine Kiruna internationaal op de kaart heeft gezet. Waar anders kun je huizen door de straat gereden zien worden, naar zo’n drie kilometer verderop. Alsof het niets is.

Dat doe je alleen als de mijn nog steeds een van de belangrijkste steunpilaren is van de stad. En dat is het. De prominente aanwezigheid van de mijn laat al eigenlijk weinig te raden over. Maar tegenwoordig heeft Kiruna haar aanbod wel verbreed, want met een ligging in het wonderschone Zweeds Lapland, is deze stad de perfecte uitvalsbasis voor een geweldig winteravontuur door de regio!

ICEHOTEL Jukkasjarvi

De ingang van het ijshotel

Honderden meters onder de grond

In Kiruna zelf kun je een bezoek aan de mijn haast niet overslaan. Met een bus vertrek je naar de ingang, vanwaar je door eindeloze tunnels steeds dieper en dieper onder de grond geraakt. Bijzonder is het zeker te noemen, de immense constructie en het vreemde idee dat je een halve kilometer onder het aardoppervlak zit. De rondleiding vindt plaats in een grote groep, wat wellicht de eigenaardigheid van de mijn geen recht aandoet, maar als je de tijd in de stad hebt is het toch iets wat je een middagje kunt doen.

LKAB Mijn Kiruna

Rondleiding door de LKAB mijn

De besneeuwde straten op

Leuker is het echter om de wijde omgeving te gaan verkennen. Eerder schreven we al over de vele mogelijkheden die de omgeving te bieden heeft, van de prachtige ruige natuur in het noorden bij Björkliden, tot aan de geweldige tochten die je kunt maken met huskies of Ijslandse paarden. En natuurlijk is er nog veel meer mogelijk wat betreft activiteiten. Langlaufen, sneeuwscooteren, ijsvissen, noorderlichttours of een bezoek aan de Samí en hun rendieren, de variëteit in dit deel van Zweden is zelfs (of eigenlijk, juist) in de winter enorm!

Overnachten in ijs

Een van de bijzondere bezienswaardigheden in de buurt van Kiruna is een bezoek aan het Icehotel in Jukkasjärvi. Dit hotel wordt ieder jaar geheel opnieuw opgezet – want ja, in de zomer is het ook gewoon warm in Lapland – en is volledig gebouwd van ijs. Een extreem bijzondere ervaring natuurlijk, om op zo’n locatie te kunnen overnachten. 

Bij het hotel is aan alles gedacht, winkeltjes, restaurant, bar; alles is er aanwezig. Maar het tofste is het misschien nog wel dat je er ook gewoon als bezoeker een dagje in kunt. Als je er dus niet kunt overnachten – of het om welke ijskoude reden dan ook niet ziet zitten – dan kun je nog wel genieten van de prachtige kunstwerken.

Want dat is het, feitelijk is het hotel één groot ijzig kunstwerk. Vele kunstenaars van over de hele wereld ontwerpen ieder een of meerdere kamers. Een spectaculair gezicht, want met ijs, licht en muziek wordt er in elke kamer een geheel andere sfeer gecreëerd. Waar je je in de ene kamer waant op Santorini (ondanks de temperatuur), is de andere kamer een onderwaterwereld vol zeemeerminnen, of wordt je voeteneind bewaakt door een immense kat. De mogelijkheden met ijs blijken eindeloos en je kunt dan ook volop blijven genieten van deze magische wereld, zelfs als dagbezoeker.

icehotel kiruna icehotel kiruna

Relaxen in de Aurora Spa

Wat de naam al doet vermoeden, is ook echt zo. Wanneer je de hele dag in de weer bent geweest in de ijskoude natuur van Zweeds Lapland, moet je ook even kunnen ontspannen natuurlijk. Vlakbij het centrum van Kiruna ligt Camp Ripan, een hotel dat van alle gemakken is voorzien. Naast knusse houten hutjes en een goed restaurant, beschikken ze hier ook over een geweldige ‘aurora spa‘. Met een beetje geluk doet de spa z’n naam eer aan, en kun je vanuit het warme bubbelbad het noorderlicht boven je zien dansen. Maar zelfs als dat niet het geval is, is de spa geweldig genieten.

De Aurora Spa is gebaseerd op wat er in de Zweedse natuur te vinden is, en bij binnenkomst ontvang je een uitgebreid pakket met omschrijving van in welke volgorde je de verschillende sauna’s, baden, scrubs en oliën moet gebruiken. Niet alleen ontspannend dus maar ook nog eens een leuke bezigheid. Voetmassage op jeneverbessen om vervolgens af te koelen in de echte Zweedse sneeuw buiten (geen zorgen, daarna kun je weer heerlijk het warme bad in om op te warmen) – je komt zelfs als je vermoeid bent van de lange, actieve dag weer helemaal tot leven hier.

Aurora Spa Camp Ripan Aurora Spa Kiruna

Praktische tips voor je reis naar Kiruna

Vanuit Amsterdam gaat er in het winterseizoen een directe vlucht naar Kiruna van Voigt Travel. Ideaal, want zo voorkom je lange overstappen op sneeuwrijke bestemmingen. In Kiruna is Camp Ripan een goede aanrader qua accommodatie. Niet alleen vanwege de heerlijke spa, maar ook vanwege de centrale ligging en fijne activiteiten die ze kunnen bieden. Bovendien hebben ze een uitgebreide voorraad aan goede, warme winterse kleding, zodat je het nooit echt koud zult krijgen. Wil je meer weten over de mijn, kijk dan op de website van LKAB. Nog meer doen in Zweeds Lapland? Kijk dan op de website voor een overzicht van alle activiteiten, zowel in de winter als in de zomer!

Zweeds Lapland

Zweeds Lapland

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>