Irish Sky Garden

De Irish Sky Garden is een van de grootste attracties op Liss Ard. De reusachtige krater is gemaakt door de beroemde kunstenaar James Turrell. Precies in het midden van de krater staat een soort stenen bank waarop twee personen kunnen liggen om naar boven te kijken.

Liss Ard Country Estate

Irish Sky GardenWe brengen de nacht door in een van de best bewaarde geheimen van West-Cork: het Liss Ard Estate, een landgoed van bijzondere aard in de buurt van het plaatsje Skibbereen. Het landgoed is een oase van rust in het glooiende Ierse landschap. Arthur, de manager van Liss Ard, laat ons vol trots zijn bezit zien. Het uit het jaar 1850 stammende Victoriaans “Country House” werd grondig gerenoveerd en omgevormd tot een stijlvol hotel dat in juni 2011 haar deuren opende. Ook de voormalig aangrenzende stallen werden gerenoveerd en je kan er nu in één van de comfortabele “Garden Mews” kamers logeren. En dan is er nog de “Lake Lodge”, een charmant Victoriaans huis met tien luxe slaapkamers en een onvergetelijk uitzicht over het twintig hectare grote “Lough Abisdealy” meer.

Irish Sky Garden

© Liss Ard Estate

Liss Ard Estate

© Liss Ard Estate

De belangrijkste attractie van Liss Ard is echter de natuur die het herenhuis omgeeft. Het bosrijke park van ruim tachtig hectare is prachtig met haar landhuizen, indrukwekkende collectie van tuinen, kronkelende wandelpaadjes, vijvers, bruggetjes, meren en een heuse krater!

Liss Ard Estate: een van de best bewaarde geheimen van West-Cork

Irish Sky Garden

Heel speciaal is de kunstmatige krater in de “Irish Sky Garden”. Dit monument werd ontworpen door de Amerikaanse kunstenaar James Turrell en werd opgetrokken uit steen en aarde. De krater in Ierland is één van de weinige kunstwerken in open lucht van deze kunstenaar.

Nadat we geproefd hebben van heerlijke menu’s gecreëerd met lokaal geproduceerde ingrediënten (“the food here traveled meters, not miles”), besluiten we naar de twinkeling van de sterrenhemel te gaan kijken. We kunnen hier ‘s nachts in alle rust van de sterren genieten, zonder kunstlicht en met een dekentje tegen de kou. De weg naar de krater toe is al een avontuur in het donker. Via kronkelende paadjes kom je aan bij de ingang van de krater. Een lange gang met zacht blauw licht, met aan het einde een grote trap richting het centrum van de krater.

Ingang krater Irish Sky Garden

James Turrell is een kunstenaar die werkt met licht en ruimte. Om je daarvan bewust te laten worden, haalt hij alle storende elementen weg. Het is muisstil in de krater, en na een minuut of twintig zijn je ogen volledig aan het donker gewend. Als je op de stenen bank ligt in die ellipsvormige kom, zie je vanuit je ooghoeken de rand van de krater en boven je de oneindige ruimte van het heelal die zich als een koepel sluit. Het is een geweldige ervaring als je daar zo ligt, op je rug op de ‘Purchase Vault’, omhoog starend door de kraters ‘bowl’ van 50 meter lang en 25 meter breed. In complete rust staren we naar de lucht, die door de randen van de krater tot een koepel wordt gemaakt. Deze ervaring wordt ieder moment van de dag anders gekleurd door het licht van de zon, de wolken, de maan of de sterren.

Liss Ard Estate, Skibbereen, County Cork, Republic of Ireland

De kraters van Turrell

James Turrell wordt beschouwd als een van de grootste Amerikaanse land art kunstenaars. Hij beschouwt de lucht als zijn atelier. Ook is hij misschien wel de bekendste kunstenaar van de Light & Space beweging. Deze kunstenaars maken geen objecten zoals een schilderij of beeldhouwwerk, maar ruimtes die je kunt betreden.

Roden Crater, Arizona

Roden Crater, ArizonaSinds de jaren zeventig werkt James Turrell in de woestijn aan zijn levenswerk: de Roden Crater in de Painted Desert in Arizona. Een project van een mythische omvang. De krater ligt op een hoogte van ruim twee kilometer. Op deze hoogte en in de schone atmosfeer van Arizona, waar de zon minstens driehonderd dagen per jaar schijnt, wordt de waarneming niet door het weer verstoord en ‘s nachts is het er absoluut donker.

Hij is daar al jaren bezig een uitgewerkte vulkaan, de Roden Crater, om te bouwen tot een observatiestation van licht en lucht. Hij legt kamers en tunnels aan in de uitgedoofde krater om de hemel bij dag en nacht op een bijzondere manier waar te nemen. Het geheel van ruimtes en gangen staat in een bepaalde relatie tot de beweging van de zon, de maan en de sterren. Gedurende enkele momenten van de dag of de nacht zijn in deze ruimtes de zonsopgang of -ondergang, de maan of de sterren op bijzondere wijze te ervaren. Wanneer het project voltooid is, zal de krater veranderd zijn in een reusachtig astronomisch monument en kan het gerangschikt worden onder soortgelijke architecturale observatoria zoals Stonehenge in Engeland, Angkor Wat in Cambodja, Guguan Xiang Tai in Peking, Abu Simbel in Egypte en Jaipur in India.

Hemels Gewelf, Kijkduin

Hemels Gewelf, KijkduinOp kleinere schaal dan bij Roden Crater heeft de kunstenaar een soortgelijk project uitgevoerd in een duinpan bij Kijkduin: het “Hemels Gewelf”. Op de top van een van de duinen is een kom aangelegd, 30 meter breed, 40 meter lang. Een aarden wal van ongeveer vijf meter hoog omsluit de kom. Het Hemels Gewelf is niet moeilijk te vinden, hoewel het niet erg bekend is. Het Hemels Gewelf ligt in de puinduinen tegenover een eet- en drinkpaviljoen aan de Machiel Vrijenhoeklaan.

Bij al de kraters van James Turrell is de positie van waar je uit kijkt erg belangrijk. Achterover liggend op de naar beneden toe schuin aflopende plaat, met je nek op een steuntje, zie je alleen nog maar de hemel en wat daarin voorbijkomt. Als je opstaat van de stenen bank zal je ervaren hoe belangrijk de positie van het hoofd is. Op slag ligt de horizon weer aan de einder en is de koepel boven je weer gewoon lucht geworden.

Martijn
  1. lia kwint zegt:

    Fantastisch – ga beslist naar Ierland om dit te zien.
    Zag reeds van Turrell in Japan in het kunstmuseum op het eiland Naoshima zijn werk. Was diep, diep onder de indruk.
    Probeer sindsdien zoveel mogelijk van hem te zien.
    Ga volgende week naar Norfolk naar Houghton Hall.
    Moet ook nog naar Kijkduin zie ik.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>