Top 10 Moskou in 24 uur

Een weekend naar Moskou? Vrienden kijken ons vertwijfeld aan... "daar zou ik niet zo snel voor kiezen", "wel eng hoor, zo communistisch" en "zo kort?" waren reacties die we kregen. Maar Moskou doet niet onder voor traditionele Europese steden als Parijs, Praag of Madrid. En in slechts drie uur vliegen van Amsterdam of Brussel kom je in een compleet andere wereld terecht. Moskou met zijn Rode Plein en de schitterende gouden koepels van het Kremlin overtreft al onze verwachtingen!

hoogtepunten moskou

Beleef 24 uur in Moskou met ons mee!

Na maar drie uur vliegen stappen we in een wereld die ik alleen maar ken van films en die nog niet zo lang geleden niet toegankelijk was. Zonnig, -5° graden Celsius en met een fris briesje zetten we goed gehumeurd voet in Rusland, het avontuur is begonnen! Met de trein van Domodedovo Airport naar Moskou, en dan nog twee haltes met de metro naar ons hotel naast het Kremlin. Het metrosysteem is ideaal! Oke, weliswaar is alles in cyrillisch geschreven, maar het is een van de betere in de wereld. Extreem groot, luxe, modern, een wachttijd van maximaal twee minuten en gewoon goedkoop.

Moskou is veruit de grootste en belangrijkste stad van Rusland. Moskou is enorm, groots en overweldigend. Het is één van de mooiste, maar ook meest afgelegen steden van Europa. De straten zijn schoon, breed en worden veel afgewisseld met stroken groen. Ons hotel ligt in de wijk Tverskaja, grenzend aan het Kremlin en het Rode Plein, bij metrostation Ochotny Rjad. Voor de deur, op de Manezjnaja Plosjtsjad, is een grote klok te vinden. Geen gewone maar een liggende klok waarvan de wijzers ronddraaien over een halve bol. We kunnen helaas niet precies ontdekken hoe het werkt.

Manezjnaja Plosjtsjad

Manezjnaja Plosjtsjad

De belangrijkste straat, de Tverskaja Oelitsa, leidde vroeger naar St. Petersburg en werd door de tsaren gebruikt als processieroute. Nu is het één van de belangrijkste winkelstraten van Moskou en je vindt er wat goede restaurants. In de straten rondom de Tverskaja Oelitsa hebben veel beroemde kunstenaars, schrijvers en acteurs gewoond. Na een stukje wandelen, komen we bij toeval het KGB-gebouw tegen aan het Loebjankaplein. Een gebouw waarin vroeger het hoofdkwartier van de KGB was ondergebracht, de geheime dienst van de Sovjet-Unie. Achter het Loebjankagebouw ligt het KGB-museum, dat gewijd is aan de geschiedenis en propaganda van de geheime dienst.

De naam van Loebjanka was jarenlang synoniem met terreur en de geheime politie

Het voormalige hoofdkwartier van de KGB aan het Loebjankaplein

Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie en de overschakeling op het kapitalisme is Moskou in rap tempo een combinatie geworden van extreem dure luxe plekken met daaromheen veel armoede en verval in de voormalige communistische wijken. Oude socialistische gebouwen, grauw en kolossaal, gaan naadloos over in moderne kantoorgebouwen en American Style uithangborden. Druk, vol en af en toe een snufje communisme. Deze stad is het levende voorbeeld van wereldgeschiedenis. Alles, de mensen en de gebouwen, ademen de fascinerende geschiedenis uit. Wij bezochten wat hoogtepunten en raakten erg onder de indruk. Beleef 24 uur in Moskou met ons mee!

 1. Het Rode Plein
 2. De Basiliuskathedraal
 3. Het historisch museum
 4. Het Mausoleum van Lenin
 5. De winkelcentra Gum en Tsum
 6. Het Kremlin
 7. Het Alexanderpark
 8. De metro van Moskou
 9. De wijk Arbatskaja
 10. Het Bolsjoj theater

Top 10 Moskou

1. Het Rode Plein
Eén van de meest markante plekken van Moskou is natuurlijk het Rode Plein. Je vindt het Rode Plein naast het Kremlin, het centrale punt van Moskou. “Krasnaja Plosjtsjad” in het Russisch, wat het ‘Rode Plein’ of ‘Mooi plein’ betekent. Al die beelden die je jarenlang hebt gezien op het journaal, kun je nu ineens plaatsen. Ons fototoestel maakt overuren op dit plein!

Moskou is een fascinerende stad met een groot historisch verleden. Wie herinnert zich niet de militaire parades van de Communistische Partij op het Rode Plein?

Het blijft een unieke ervaring om zelf eens over dit beroemde plein te lopen

Nog jarenlang zal dit wereldberoemde plein associaties oproepen van militaire parades met tanks en ander machtsvertoon. Er heeft zich hier zoveel afgespeeld: de controle van de troepen door Napoleon in 1812, stampende soldaten tijdens de victorie parade van de Russische troepen uit de Tweede Wereldoorlog, opstanden tijdens de val van het communisme. Sinds de perestrojka (hervormingen) zijn hier talloze luxe winkels verschenen. Toch is de sfeer op het Rode Plein nog helemaal Moskou!

2. De Basiliuskathedraal
De belangrijkste blikvanger op het Rode Plein is zonder twijfel de Basiliuskathedraal (Sobor Vasilija Blazjennogo) met zijn kleurrijke torens. Een wirwar van kapelletjes en nissen met prachtige beelden en fresco’s. De kathedraal werd in opdracht van Ivan de Verschrikkelijke gebouwd op de plaats van een oudere, verlaten kerk. De acht oogverblindende kapellen zijn een eerbetoon aan de veldtocht van Ivan tegen de Mongolen. Jammer genoeg is de binnenkant van de kathedraal behoorlijk vervallen en is lang niet zo indrukwekkend als de buitenkant. Ook de binnenkant is tot in de kleinste details prachtig afgewerkt.

Basiliuskathedraal Rode Plein

De Basiliuskathedraal op het Rode Plein

De legende doet de ronde dat Ivan de architect van het bouwwerk, Postnik Jakolev, na voltooiing van zijn werk de ogen liet uitsteken zodat hij nooit meer zoiets moois zou kunnen maken. Vanaf de brug aan de achterkant van de kathedraal hadden we een geweldig uitzicht op het enorme complex, vol mooie kleuren en vormen.

3. Het historisch museum
Aan de noordzijde van het Rode Plein, tegenover de Basiliuskathedraal, vind je het historisch museum (Istoritsjeski moezej). Dit is een uit donkerrode bakstenen opgetrokken gebouw met opvallend witte daken. In dit museum kun je de geschiedenis aanschouwen van Rusland. Aan de voorzijde van het historisch museum, op Manezjnaja Plosjtsjad, vind je een beeld van een held uit de Russische geschiedenis, maarschalk Georgij Zjoekov. Hij speelde een belangrijke rol tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de Russen.

historisch museum moskou

Historisch museum Moskou

Naast het historisch museum vind je een koperkleurige plaat in het wegdek. Alle afstanden in Rusland worden gemeten vanaf deze plaat. Wanneer je op deze plaat staat en je gooit een muntstuk over je schouder naar achteren, dan mag je een wens doen die mogelijk uitkomt. De munt wordt echter direct toegeëigend door een aldaar aanwezige man of vrouw, die het financieel wat minder heeft in het leven.

4. Mausoleum van Lenin
Midden op het plein, voor de muren van het Kremlin, vind je het modernste bouwwerk op het Rode Plein, het Mausoleum van Lenin. Hoewel Lenin dit liever niet had gehad, besloot Stalin toch een mausoleum voor hem te bouwen. Hier ligt het gebalsemde lichaam van Lenin in een glazen sarcofaag. Wat velen niet weten is dat ook Stalin na zijn dood in 1953 hier is bijgezet. Echter besloot Chroesjtsjov in het kader van de destalinisatie de resten van Stalin bij te zetten in de muur van het Kremlin bij de blauwe dennen achter het mausoleum. Daar ligt hij samen met velen andere bekende communistische functionarissen.

Mausoleum Lenin Moskou

Je kunt het Mausoleum alleen bezoeken op dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur ‘s middags. Wij konden er niet in, maar eigenlijk ben ik blij dat ik niet hoefde te kiezen of ik een man wil zien die al zo’n tachtig jaar geleden is overleden.

5. De winkelcentra Gum en Tsum
Tegenover het mausoleum vind je Gum, een ontzettend groots en luxe winkelcentrum van internationale allure. Een indrukwekkend gebouw met allerhande winkels. Alles is er, het nieuwste van het nieuwste. Het enorme complex bestaat uit drie lengte- en drie breedtepassages die onderling zijn verbonden door bruggen en galerijen. Verder heeft het complex een transparante dakconstructie van ijzeren bogen en glasplaten. De andere grote shoppingmall is Tsum, naast het Bolsjoj theater.

winkelcentrum Gum in Moskou

Het meer dan 100 jaar oude GOeM winkelcentrum is een van de mooiste en grootste die je ooit zult zien

6. Het Kremlin
Naast het Rode Plein ligt het Kremlin-complex. Het Kremlin is het hart van Moskou, op de top van Borovitski. In totaal omvat het Kremlin een gebied van 28 hectare, dat volledig omringd is door stadsmuren. De muur is meer dan twee kilometer lang en er zijn twintig torens. Via twee van die torens hebben bezoekers toegang tot het Kremlin. Dit zijn de Drievuldigheidstoren aan de westzijde en de Borovitskajatoren in het zuidwesten. Het Kremlin, wat letterlijk vertaald “versterkte stadsvesting” betekent, is een complex met paleizen, kathedralen, parlementsgebouwen, parken, musea, een theater en een aantal bezienswaardigheden zoals de Wapenkamer, het Terempaleis, de Tsarenklok en het Tsarenkanon. Deze worden streng beveiligd door het leger en de politie.

Het Kremlin

Al eeuwenlang wordt het Russische rijk van vanuit het Kremlin bestuurd

Al eeuwenlang wordt het Russische rijk van vanuit het Kremlin bestuurd. Om die reden is ook niet het hele complex vrij toegankelijk voor bezoekers, misschien zijn zelfs de meeste gebouwen binnen het Kremlin wel voor het publiek gesloten. Het Kremlin is dagelijks geopend van 10:00-17:00u, en op donderdag gesloten. Het is er vaak bijzonder druk. Niet alleen in de rij om kaartjes te kopen, maar ook in de rij voor een van de toegangstorens en in de rij om elke individuele kerk en elk musea te kunnen zien. In het Kremlin mag binnen niet zomaar gefotografeerd worden, hier is een speciale sticker voor nodig.

7. Het Alexanderpark
Wij besluiten het Kremlin te laten voor wat het is, en lopen alleen wat door het Alexanderpark, langs het Graf van de Onbekende Soldaat. De vlam op het graf brandt voor alle Russen die de dood vonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naast het graf zie je een tiental donkerrode porfierblokken, met daarin de aarde van de steden die tijdens de oorlog het meest hebben geleden. Het is een gewoonte in Moskou dat bruidsparen alvorens te gaan trouwen bloemen leggen bij dit monument.

Het graf van de onbekende soldaat

Het Graf van de Onbekende Soldaat. De vlam op het graf brandt voor alle Russen die de dood vonden tijdens de Tweede Wereldoorlog

We duiken iets verder de stad in en lopen langs The Russian National Library en het Tsjaikovsky conservatorium. Na de eerste indrukken trekken we nu al de conclusie: Moskou is mooi! Veel gebouwen zijn gerestaureerd en in het centrum zien we niets terug van de armoede die vooral in de buitenwijken schijnt te heersen. In het centrum geldt de wet van de rijken. Westerse winkels en westerse producten afgewisseld met gebouwen die de geschiedenis van Moskou uitademen, voeren de boventoon en de meeste winkels zijn slechts betaalbaar voor de rijke bovenlaag van de bevolking.

8. Metro van Moskou
We hebben gelezen dat de metro van Moskou een attractie op zich is. Een van de drukste en meest efficiënte metrostelsels ter wereld. Er worden elke dag meer reizigers vervoert dan in Londen en New York bij elkaar! De metro is absoluut niet duur, ongeveer 70 cent per enkele reis, en de verbindingen zijn goed. De metrolijnen kruisen elkaar op verschillende niveaus en je moet regelmatig via lange roltrappen diep de grond in om de perrons te bereiken. Handig om te weten is dat je ten allen tijde aan de rechterkant van de roltrap moet gaan staan als je stilstaat.

Novoslobodskaja metrostation Moskou

Met name de stations in het centrum zijn mooi. Verspreid over de verschillende stations zijn meer dan twintig soorten marmer gebruikt en de meeste metrostations zijn voorzien van prachtig stucwerk en beeldhouwwerken. Er is een aantal stations die je zeker gezien moet hebben. Ik noem station Majakovskaja, gebouwd in 1938, waar je door een ware zuilengalerij loopt. Het plafond is versierd met mozaïeken van vliegtuigen en sporttaferelen. Of station Komsolmoskaja, versierd met kroonluchters en ornamenten. Enkele van de metro stations staan zelfs onder bescherming van de staat. Andere mooie stations: Beloroesskaja, Kievskaja, Kropotkinskaja, Park Koeltoery, Teatralnaja, Novoslobodskaja, Barrikadnaja en Plosjtsjad Revoljoetsii, met 76 levensgrote bronzen beelden van gewone burgers. Hoewel in Rusland het communisme is ingestort, leeft de heilsleer onder de grond van Moskou voort.

Wij zijn met de metro naar het Russisch Staatscircus gegaan bij de metrohalte Universiteit. We wilden eerst nog even langs de Universiteit, de grootste van Stalin’s “seven sisters”, zeven gotische wolkenkrabbers, maar het weer zat even niet mee. Dan maar kaartjes voor het circus halen, wat best lastig was, maar voor 10 euro hebben we uiteindelijk een leuk plekje voor de show van 19:00 uur. Het hoge tempo, de ongekende humor en de sfeervolle ambiance waren mooie pluspunten. Schokkend waren de acts met beren en aapjes in het circus. Op de terugweg stoppen we nog even bij Sparrow Hills om een kijkje te nemen over Moskou. Het valt mij persoonlijk wat tegen, omdat het helemaal niet zo hoog ligt, maar je hebt wel uitzicht over alle hogere monumenten van Moskou. En je krijgt een goed beeld van de grootte van de stad.

staatscircus

Russisch Staatscircus Moskou

9. Arbatskaja
Als laatste deze dag gaan we naar de autovrije Oelitsa Arbat. Dit zou de beroemdste straat van Moskou moeten zijn. Wij vinden het eerder een op toeristen ingerichte straat die niet veel bijzonders heeft. Wat restaurantjes, een enkele kroeg. De straat zou bezaaid moeten zijn met antiekwinkels, boetieks, een groot aantal goede restaurants, kleine Russische cafés (traktir) enzovoort. Muzikanten en andere artiesten zouden er hun kunsten moeten vertonen en op deze bruisende straat moet het altijd gezellig druk zijn. Misschien zijn we er te laat?

Arbatskaja

Arbatskaja

10. Het Bolsjoj theater
Het wereldberoemde Bolsjoj theater is verreweg het grootste ballet en operagezelschap van Rusland, vooral bekend door de opera’s en balletten van Tsjaikovsky, maar ook door producties als Othello en Romeo en Juliet. Er zijn maar liefst 2.500 plaatsen en 120 loges aanwezig in dit luxe theater en het hele gebouw is versierd met prachtige beeldhouwwerken van Potjr Klodt. De buitenzijde van het gebouw is al een attractie op zich. De voorkant is voorzien van Grieks/Romeinse zuilen. Opvallend is de vierspan van Apollo boven de ingang van het theater. Zowel het theater als de quadriga staan afgebeeld op het 100 roebel bankbiljet van Rusland. Metro: Ochotny Rjad of Teatralnaya. www.bolshoi.ru

Bolsjoj theater Moskou

Het wereldberoemde Bolsjoj theater

До свида́ния (dat spreek je uit als “Do svidaniya” en het betekent tot ziens)!

Martijn
Laatste berichten van Martijn (alles zien)
 1. Nancy Solleveld zegt:

  Hi,

  Ik zat jullie verslag over Moskou te lezen. Ik heb zelf een stop van 12h in Moskou en ik dacht om dan even naar het centrum te gaan. Is het makkelijk om een taxi vanaf het vliegveld na het rode plein te krijgen. Aan wat voor bedragen moet ik dan denken. Of raden jullie aan om een taxi van te voren te boeken vanuit Nederland?

  alvast bedankt

  groeten Nancy

  • Hoi Nancy,

   Gaaf dat je een paar uur in Moskou door gaat brengen! Het Rode Plein, de Basiliuskathedraal, het Kremlin, het winkelcentrum Gum, het graf van de onbekende soldaat, het mausoleum van Lenin… je vindt het allemaal op één plek!

   Op welk vliegveld kom je aan? Wij vlogen op Domodedovo en hebben de Aeroexpress + metro gepakt naar het centrum. Kostte destijds een euro of vijf. Je kunt ook met een shuttlebus en dan de metro (goedkoper) naar het centrum, of met de taxi (duurder). Je bent in beide gevallen langer onderweg, reken op minimaal een uur. Ik heb ook even gekeken wat je het best kan doen als je op Sheremetyevo landt, maar daarvoor geldt exact hetzelfde.

   Wat is je eindbestemming? Niet in Rusland? Houd er dan rekening mee dat je een transitvisum aan moet vragen als je door Rusland reist (tenzij je van plan bent in de transitzone van de luchthaven te blijven).

   Veel plezier!

   • taxi boeken via Mozio werkt goed. Chauffeur staat je op te wachten met naambord op vliegveld Sheremetyevo. De rit naar het Rode Plein duurt ongeveer een uur (spits). Kosten voor online boeken € 35,-. Rest van de ritten per taxi het beste met Uber of alternatief, is erg goedkoop!

    • Uber app gebruken, is goed betaalbaar en je ziet vooraf wat je betaald. Reis regelmatig zakelijk naar Moskou en verplaats me altijd per Uber.

     • Wij pakken zelf inderdaad ook vaak een Uber, het systeem werkt perfect. Je moet alleen wel internet hebben..

 2. Sandra Buur zegt:

  Mijn dochter mag een stad uitkiezen om met mij heen te gaan na haar eindexamen en ze wil dolgraag naar Moskou..is dit een aanrader?is het niet te gevaarlijk ?en hoeveel dagen raden jullie aan?

 3. Richard zegt:

  bedankt voor dit duidelijke verhaal.
  ik heb er nu nog veel meer zin in om aankomend weekend Moskou te bezoeken

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>