Zoals overal ter wereld laat de mens zijn sporen na, ook in de woestijn. Je vindt er steeds meer afval en zwerfvuil. Om daar iets aan te doen en meteen een unieke woestijnreis te beleven, organiseert SNP Reizen met haar Egyptische partner Sycamore Travel jaarlijks (eind september) een 'schoonmaakactie' in de Egyptische Sinaïwoestijn, een gebied waar veel wandelaars en Bedoeïen doorheen trekken.

sinai-woestijn

In 2009 haalden 70 toeristen uit diverse landen, in leeftijd uiteenlopend van 17 tot 80 jaar, samen met de staf van Sycamore en een grote groep Bedoeïenen-gidsen meer dan 200 zakken afval uit de woestijn. Zo wordt geprobeerd om zowel de wandeltoerist als de lokale bevolking bewust te maken van de kwetsbaarheid van het fragiele ecosysteem van de woestijn. Iedereen kan meedoen aan de actie ‘Walk and Clean’. Je betaalt alleen de vlucht en de lokale kostprijs. Zo ontdek je de schoonheid van dit prachtige woestijngebied en draag je tegelijk je steentje bij aan het schoonhouden van de Sinaï.

Help de Sinaï-woestijn schoonmaken

Samen met bedoeïenen, woestijngidsen en kameeldrijvers trek je een paar dagen te voet de woestijn in. Imposante bergmassieven, kleurrijke rotsformaties, prachtige koraalriffen… Dat is de Sinaï, ingesloten door de Middellandse Zee, het Suezkanaal en de Rode Zee. Tijdens deze week maak je al wandelend een van de mooiste stukken van de Sinaï schoon. Genietend van prachtige vergezichten over een bergachtig maanlandschap en van indrukwekkende zonsondergangen. Deels lopend en deels op de rug van een kameel ervaar je de betoverende werking van de woestijn. Voorts zijn er bezoeken gepland aan onder meer het Catharinaklooster en ga je naar het kustplaatsje Dahab aan de Rode Zee. Overnachten gebeurt een paar keer in open tenten en in eenvoudige hotels met zwembad.

Operatie Clean Desert

Ook in 2012 zal deze speciale woestijnreis weer worden aangeboden, weer eind september. De exacte datum is van 23 september tot 30 september 2012 (zondag). Deelnemen kost 275 euro, exclusief de vlucht naar Caïro of Sharm el-Sheikh.

sinai-schoonmaak-reis

Deze reis is niet echt zwaar, maar je hebt wel doorzettingsvermogen nodig. Vier dagen trek je door een van de mooiste en meest bewandelde stukken van de Sinaïwoestijn. Gewapend met een vuilniszak en werkhandschoenen proberen we dagelijks zoveel mogelijk afval op te ruimen. Het tempo is laag, en we gaan vroeg op pad om de warmste uren van de dag te vermijden. De warmte kan het soms extra zwaar maken, maar op het heetst van de dag wordt steeds een ruime rustpauze ingelast.

Vrijwilligersreis Egypte: Sinaï ‘walk & clean’ special, 8 dagen

Dahab, dat goud betekent, is een vriendelijk badplaatsje met leuke terrasjes aan de Rode Zee. Hier ontmoet je de andere deelnemers van deze bijzondere ‘walk & clean’ operatie. De tweede dag van de reis word je per charterbus de bergen van de Sinaï ingereden, op weg naar de Mount Sinaï en het Catharinaklooster. Na de lunch kun je als een ware pelgrim de 2.285 meter hoge Mozesberg (Gebel Musa) beklimmen. Boven wacht een prachtige zonsondergang, die de inspannende klim meer dan waard is. Via een eeuwenoude, door de monniken uitgehouwen trap daal je weer af en na een kort ritje kom je ten slotte in het nabijgelegen grote Morgenland Hotel Village in St. Catharina.

Het van oorsprong Grieks-orthodoxe Sint-Catharinaklooster is een van de oudste en beroemdste kloosters ter wereld. Het volledig ommuurde klooster werd in de 6e eeuw gebouwd om de monniken bescherming te bieden tegen aanvallen. Het Katharinaklooster wordt nog steeds door ongeveer vijftien Griekse monniken bewoond en in stand gehouden. Het bijzondere klooster is schitterend gelegen in een dal ten noorden van de Mozes- en de Catharinaberg.

Na een bezoek aan het klooster word je met landrovers naar het begin van de woestijntrek gebracht en maak je kennis met het team kamelendrijvers en de kok, vriendelijke bedoeïenen die de Sinaïwoestijn op hun duimpje kennen. De groep wordt in kleinere groepjes opgesplitst zodat een zo groot mogelijk gebied wordt bestreken.

Clean the desert

Drie dagen trek je dwars door het mooiste deel van de Sinaï, om samen met je reisgenoten en de Bedoeïenen uit de streek en medewerkers van onze partner dit stukje woestijn ‘schoon te vegen’. Al wandelend door het fraaie landschap van rotsen, zandduinen en wadi’s proberen we zoveel mogelijk afval, met name plastic en flessen, te verzamelen. Onderweg kun je natuurlijk ook volop genieten van het prachtige en zeer gevarieerde woestijnlandschap en maak je uitgebreid kennis met de cultuur van de woestijnbewoners: de Bedoeïenen.

‘s Avonds slaap je op de mooiste plekjes! De drie nachten in de woestijn kampeer je in nomadententen, zonder sanitaire voorzieningen. Wie liever in een kleine tent slaapt, kan zelf een eigen trekkerstentje meenemen. En natuurlijk kan je ook onder de sterrenhemel slapen, een bijzondere ervaring.

Diving in Egypt near Dahab in the red sea.

Aan het einde van dag 6 bereik je de asfaltweg waar de bus wacht en word je weer naar Dahab gebracht. Daar kan je nog een dag heerlijk relaxen aan de autovrije en sfeervolle boulevard, of gaan duiken op een van de fraaiste snorkelplekken van de Rode Zee: de Blue Hole. Het koraal stort zich hier over een diepte van 60 meter loodrecht naar beneden. Deze rondreis is makkelijk uit te breiden met een strandverblijf in Dahab of een stadsverblijf in Caïro, van waaruit je de piramides van Gizeh kunt bezoeken.

Vliegen naar Egypte

Als je vanaf Nederland vertrekt, kies dan voor een retourvlucht op Sharm el-Sheikh, een badplaats op het Egyptische schiereiland Sinaï, aan de monding van de Golf van Akaba. De naam betekent “Baai van de sjeik”, in overeenstemming met de ligging. Sharm el-Sheikh is een belangrijke toeristische trekpleister. De kalme en heldere wateren van de Rode Zee maken het een populaire duikbestemming. Het nabijgelegen Ras Mohammed is een nationaal park. In de stad zijn vele hotels te vinden. De stad heeft ook een vliegveld waar diverse charters uit Europa op vliegen.

Transavia vliegt vanaf Amsterdam rechtstreeks naar Sharm el-Sheikh. Dat kan vanaf 360 euro. Bekijk ook altijd even wat het kost om vanaf Brussel of Düsseldorf te vliegen, want soms scheelt dat een hoop geld! Een retourvlucht naar Caïro kan met EgyptAir of met KLM.

De transfers tussen het vliegveld van Sharm el-Sheikh en Dahab op dag 1 en van Dahab naar het vliegveld van Sharm el-Sheikh op dag 8 zijn bij de reissom inbegrepen. Als je een vlucht naar of vanaf Caïro hebt, of een extra overnachting in deze stad, kun je bij boeking een aanvullende transfer tussen Dahab en Caïro bijboeken (6 uur rijden). Er gaan ook lijnbussen tussen Caïro en Dahab en Caïro en Sharm el-Sheikh. Deze kosten circa 20 euro per enkele rit. Houd er echter rekening mee dat busschema’s in Egypte sterk aan verandering onderhevig zijn.

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>