Uluru sluiten vanwege poepen op heilige grond
“Als mensen boven arriveren zijn er geen toiletfaciliteiten,” vertelde Andrew Simpson, de algemeen directeur van een reisorganisatie die wordt gerund door inheemse volkeren in Alice Springs, aan ABC News. Uluru, vroeger Ayers Rock genoemd, is een heilige plek voor Aboriginals. Toeristen die zo nodig hun number two op de monoliet moeten doen, verknallen het voor de rest. “En dan zijn er de milieuproblemen van het afval en mensen die hun behoefte doen op de top van de rots en de waterpoelen rond Uluru vervuilen”, zei Simpson.
Reistip: rondreis Oost-Australië in vier weken.
De toegang tot Uluru hangt overigens al langer aan een zijden draadje. Milieuminister Peter Garrett, oud-bandlid van de band Midnight Oil, zet zich al jarenlang in voor het lot van de Aboriginals. Met eeuwenoude mythes en mysterieuze verhalen vormt het voor de Aborigines een heilige plaats en voor de toeristenbranche een enorme bron van inkomsten. De strijd om Uluru is dan ook nog niet beslist.
Uluru, dodelijke rots
Het lijkt wel of Uluru zich probeert te wreken voor de schending van heilige grond. Van de honderdduizenden toeristen die de rots op jaarbasis beklimmen, vallen er altijd wel enkele doden. Niet alleen omdat ze naar beneden rollen, maar ook door hartaanvallen. Simpson zegt dab ook dat klimmen verboden moet worden omdat het (te) gevaarlijk is.
Reizen naar Australië
Australië heeft uiteraard meer te bieden dan een bezoek aan Uluru. Het land heeft ontzettend veel te bieden, van interessante steden tot enorme nationale parken en het beroemde Great Barrier Reef. Maar ook aan steden zoals Sydney en Melbourne en prachtige natuur. Lees hier onze reisblog over adembenemend mooi Australië.
- Wat te doen op Bonaire? De 20 leukste tips! - 5 september 2024
- Getest: Coleman Darwin 3 tent - 5 september 2024
- Veelzijdige herfst in het Stubaital - 28 augustus 2024