Onmisbaar in Florence

Florence is een van de belangrijkste kunststeden van Italië, zelfs van de wereld, en de hoofdstad van Toscane. Al eeuwen geleden werd hier kunst verzameld, voornamelijk door de familie Medici. Deze zeer welgestelde en machtige familie liet niet alleen paleizen en kerken bouwen die nog steeds te bezoeken zijn, hun kunstverzameling wordt nog steeds tentoongesteld in het Uffizi.

Florence

Buiten lijkt Florence een groot openluchtmuseum, maar daarnaast heeft de stad nog meer te bieden: goed eten (volgens velen valt dit ook onder kunst), gezellige straatjes met leuke winkels en cafés, vriendelijke mensen en de rivier Arno die dwars door de stad loopt.

In het centrum is het prettig lopen. Je geniet niet alleen van al het moois dat je ziet, maar ook van het autoluwe centrum. Er mogen enkel vergunninghouders komen.


Mocht je naar Florence gaan, zie hier zeven plekken die zeker het bezoeken waard zijn:

#1 Uffizi

Dit is het oorspronkelijke regeringsgebouw, maar al iets meer dan twintig jaar later, in 1581,  gebruikten de erven van Cosimo I hett om de kunst van de familie Medici tentoon te stellen. Daarmee is Uffizi de oudste kunstgalerij ter wereld. Je kijkt je ogen uit naar de vele kunstwerken en het gebouw zelf. Zelfs de plafonds zijn een kunstwerk op zich. Tip: bezoek het aan de einde van de dag, wanneer het doorgaans veel rustiger is.

uffizi

#2 Ponte Vecchio

Een van de vele bruggen in Florence is de “Ponte Vecchio” (oude brug). Deze brug is om twee redenen bekend. Op de brug vind je zeer kleine winkeltjes, waarvan de meesten juweliers zijn. Als je langs de rivier staat en uitkijkt op de brug, is dat een leuk gezicht om te zien. De andere reden is iets minder bekend bij het grote publiek; destijds is er een speciale gang gemaakt, die hoger ligt dan de brug zelf. Deze gang werd gebruikt door de adel. Op die manier hoefden ze niet in contact te komen met “de normale burgers” en konden ze rustig oversteken naar de andere kant van de rivier.

Ponte vecchio

#3 Kathedraal Santa Maria del Fiore (de Dom ofwel Duomo)

De kathedraal, het Baptisterium en de Campanile horen bij elkaar en liggen in het hart van het centrum. De kathedraal is een van de grootste in Europa, er kunnen 20.000 mensen in, en is zeker een bezoek waard. Vergeet dan ook niet de koepel te bezoeken, maar wees hiervoor goed ter been, want het is een klim van 463 treden. De koepel heeft geen steunconstructie wat zeer bijzonder is en is versiert met fresco’s. Onnodig te zeggen dat het uitzicht spectaculair is.

De Campanille is maar zes meter lager dan de koepel, namelijk 85 meter hoog, en is ook te beklimmen (414 treden).

Naast de kathedraal staat het Baptisterium is één van de oudste gebouwen van de stad en was in gebruik als doopkapel. Het plafond van de achthoekige koepel is bewerkt met mozaïeken. Wat ook heel bijzonder is zijn de drie bronzen deuren die tussen de 14e en 16e eeuw geplaatst werden om te vieren dat de stad vrij was van de pest. Dit geeft aan dat de doopkapel vrijwel dezelfde status had als de kathedraal.

Kathedraal Santa Maria del Fiore

Baptisterium

#4 Farmacia Santa Maria Novella

Je zult wel denken “wat moet ik in een apotheek?”, maar geloof me, dit wil je gezien hebben. Het is geen hoofdattractie en daarom ook vaak rustig. Het is de oudste apotheek in Europa. Het is opgericht door de monniken van het Santa Maria Novella klooster dat tegen de apotheek aan ligt. Van buiten is er niets meer te zien dan een huis als velen in de straat, maar eenmaal binnen treed je een werkelijk prachtig gebouw binnen dat uit verschillende vertrekken bestaat. Het is een apotheek van allure met oude houten deuren, kroonluchters, ornamenten en een aantal vertrekken. Het is allemaal zo mooi verzorgd dat je je even enkele eeuwen terug waant. In de apotheek kun je verschillende kruiden, zeep en schoonheidsartikelen kopen, die zeer nauwkeurig getest zijn en vaak van eigen hand komen. En oh ja, deze ontzettend bijzondere apotheek is ook nog in gebruik als apotheek…

Farmacia Santa Maria Novella

#5 Palazzo Pitti

Meneer Pitti wilde de familie Medici laten zien dat hij ook goed bij kas zat. Hij wilde per se het grootste paleis bouwen van Florence. Helaas overleed meneer Pitti alvorens het paleis klaar was. Een nazaat probeerde het af te bouwen, maar de familie was ondertussen bankroet. Het paleis werd gekocht door de familie Medici – hoe ironisch!

Het werd de hoofdresidentie van de familie en dat is vandaag de dag nog terug te zien door de invulling van de vele vertrekken.

Palazzo Pitti

#6 Bobolituinen

Aan het Palazzo Pitti ligt een uitgestrekt park van 45.000 m2, dat aangelegd is door de familie Medici in 1550 en sinds 1766 open is voor het publiek onder de naam Bobolituinen. De tuinen zijn voorzien van prachtige planten en cipressen, vijvers, een Orangerie en een koffiehuis, dat overigens pas in de 19e eeuw is gebouwd. Tevens staan er nog veel beelden, die er deels al door de Medici’s werden neergezet. Vergeet hier even de stad en geniet van de rust en de natuur.

Bobolituinen Palazzo Pitti

Bobolituinen

#7 Gelateria Vivoli

Een dag in Florence zonder een ijsje te hebben genomen, is geen dag in Florence. De stad heeft vele ijssalons, maar volgens de Italianen is Gelateria Vivoli de beste van de stad, zelfs van het land! Wil je toch ergens anders een ijsje halen, let er dan wel op dat het ijs in de salon zelf gemaakt wordt.

Gelateria Vivoli
Bron foto Gelateria Firenze: overplace.com

Al met al is er voor elk wat wils. Er is genoeg te zien en te doen en sla het zeker niet over als je al in Toscane bent!

Tekst en foto’s: Cynthia Keyzer

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>