Op avontuur in Flevoland: slapen onder de sterren

Wakker worden van het geluid van water dat zachtjes tegen de houten randen aan klotst. Terwijl het nog mistig is en een zwak zonnetje probeert door te breken, hinnikt in de verte een konikpaard. Verder is het stil. Wie had gedacht voor zo’n idyllische setting naar het buitenland te hoeven reizen heeft het mis, want slapen op het water is gewoon mogelijk in de natuur van Flevoland! 

Midden in de Stille Kern van het Horsterwold kun je overnachten op een vlot in de buitenlucht. Geweldige sterrenhemels zijn hier gegarandeerd, want op deze prachtige locatie kun je erop rekenen dat er nauwelijks sprake is van lichtvervuiling. Een unicum in Nederland, en dat nota bene gewoon in de Flevopolder.

vlot panorama

Op ontdekkingstocht door het Horsterwold

Het Horsterwold is een ongekend stukje jonge natuur in Flevoland, niet ver bij Zeewolde vandaan. In dit uitgestrekte loofbos houden zich veel wilde dieren op. Grote kans dat je hier tijdens een wandeling de statige edelherten, prachtige reeën of majestueuze Konikpaarden in het wild kunt spotten!


De Stille Kern van het Horsterwold is zo’n 900 hectare groot en is verrassend afwisselen, van uitgestrekte graslanden tot dichtbegroeide bossen en serene waterpartijen. De kern is de meest stille plek en in principe hoor je hier dan ook geen geluiden die worden geproduceerd door externe bronnen. In het gebied mag vrij gestruind worden. Je kunt dus heerlijk van de paden af dwalen en op zoek gaan naar de ‘Big 5’ van Flevoland, of genieten van de rijkdom aan vogelsoorten die hier nestelen.

stille kern horsterwold

Het Horsterwold ligt bij Zeewolde en kent een prachtige ‘Stille Kern’

Slapen op een vlot in de Stille Kern

Toch is er eigenlijk maar een manier waarop je het Horsterwold in al haar glorie kunt ervaren en dat is door er te overnachten. Midden in de Stille Kern bevindt zich op het water namelijk een slaapvlot. Moederziel alleen drijft het vlot op het water, ver van alle geluiden en drukte van de stad. Slechts bereikbaar door een bootje kun je je hier in alle rust terugtrekken van de bewoonde wereld en echt een worden met de natuur.

Doordat het maar een enkel vlot is en er geen wandelpaden in de directe omgeving zijn, bevind je je echt midden in de natuur, met enkel de sterrenhemel en de konikpaarden om je gezelschap te houden.

staatsbosbeheer vlot flevoland

Het slaapvlot van Staatsbosbeheer in de Stille Kern

Peddelen naar de overkant

Dat dit een bijzondere overnachtingslocatie is moge voor zich spreken. Aan het einde van de dag, na het Horsterwold uitgebreid ontdekt te hebben, wandelen we richting het watertje waarin het vlot ligt. De vooraf ontvangen kaart met locatie van het vlot was toch nog een kleine uitdaging om te lezen, maar met hulp van twee vrijwilligers van Staatsbosbeheer hebben we het vlot binnen een mum van tijd gevonden.

De boot die ons naar het vlot moet brengen ligt met een cijferslot vast aan de steiger. Vanwege de lange droge periode die achter ons ligt, is het waterpeil flink gezakt en ligt het bootje hoog en droog in de modder in plaats van in het water op ons te wachten. Geen probleem natuurlijk. Het aanzicht van de fluoriserend oranje boot is wellicht iets minder idyllisch dan de houten kano die Staatsbosbeheer op haar website laat zien, maar de pret is er niet minder om. Met wat duw-en-trekwerk en een paar flinke modderige voeten verder, zijn we dan ook echt aan het peddelen richting onze overnachtingsplek.

vlot stille kern

De modder mag de pret niet drukken, al het brandhout gaat mee de boot in!

Zonsondergang vanaf het vlot

Eenmaal op het vlot aangekomen, worden we al snel beloond voor de overtocht. Terwijl de zon langzaam achter de bomen zakt, komen de eerste paarden naar de waterkant om te drinken. Al snel stroomt de hele oever vol met de majestueuze konikpaarden die luid hinnikend door de modder rollen, sprintjes trekken en water drinken uit het meertje. Een waarachtig schouwspel om te mogen zien tegen de inmiddels feloranje luchten.

Terwijl de nacht valt en het kampvuur volop brandt, is het echt genieten van de rust en ruimte. Af en toe hoor je in de verte een paard, een vogel of wat geluiden uit het water. De zwanenfamilie die zich iets verderop op het water verschanst lijkt geen acht op ons te slaan en het is ultiem rustgevend om vanaf deze plek de sterrenhemel te kunnen bewonderen. Het vlot mag dan relatief basic zijn, je mag het met recht een duizendsterrenhotel noemen!

horsterwold nacht koken op vlot

Spinnenangst en ochtendvrees

Het half-overdekte vlot is uitgerust met een vuurschaal, twee pannetjes en een goede voorraad houtblokken om de nacht goed mee door te komen. Geen overbodige luxe in deze heldere en dus koude oktobernacht.

Waar vooraf niet per se over nagedacht was, maar wat ook geen verbazing mag wekken zo midden in de herfst, is de overdaad aan spinnen die het vlot bij uitstek een geweldige plek vinden om hun dagen te slijten. Op het geruisloze water is geen mug te zien, maar bij aankomst op het vlot is wel snel duidelijk waarom.

Veel last heb je er niet van, zelfs niet als fervente spinnenbangerik. De meeste verschansen zich langs en onder de houten randen vlakbij het water. Het in- en uitstappen uit het bootje kan daardoor even een kleine worsteling zijn, maar dat mag de pret niet drukken.

Het in slaap gewiegd worden door het kalme ritme van het water doet elke spin vergeten. Wanneer de volgende ochtend de mistflarden optrekken, een enkel paard weer aan de oever te vinden is, en de vogels over het water scheren, besef je je des te meer dat is wel een heel bijzonder stuk natuur in Nederland is.

slapen op vlot horsterwold

Hier kan een vijfsterrenhotel niet aan tippen!

Praktische tips voor je overnachting op het vlot

Het slaapvlot van Staatsbosbeheer ligt op ongeveer een half uur lopen vanaf de parkeerplaats van Buitencentrum Zeewolde. Hier kun je gratis parkeren en te voet verder gaan met je spullen in een stevige rugtas. Mocht je niet het geluk hebben twee vrijwilligers van Staatsbosbeheer te treffen die je kunnen helpen met de locatie van het vlot, dan kan de kaart die je ontvangt bij reservering uitkomst bieden voor je wandeling vanaf de parkeerplaats. En onthoud: het is een struingebied, dus schroom niet om indien nodig het hoge gras in te stappen!

Het vlot zelf is half overdekt – voldoende om te schuilen bij regen – en er is een vuurschaal aanwezig, net als een pannetje waarmee je op het vuur kunt koken. Houtblokken liggen voor je klaar bij de steiger, maar verder dien je zelf alles mee te nemen. Denk dan dus aan een aansteker, eventueel wat aanmaakblokjes, eten, water, pollepel etc. Enkele vuilniszakken zijn ook handig om eventuele troep in te verzamelen en mee terug te nemen. Daarnaast kan het natuurlijk behoorlijk fris worden zo midden op het water, dus een warme slaapzak, slaapmat en goede kleding is geen overbodige luxe!

Het vlot ligt direct boven het water en tussen de houten planken van het vlot bevindt zich telkens een spleet van zo’n anderhalve centimeter. Groot genoeg om een telefoon of iets anders recht de plomp in te laten laten vallen, dus let daar goed op of neem een groot kleed of zeil mee voor op het vlot, waarmee je de planken afdekt. Er zijn verder geen voorzieningen aanwezig op het vlot, dus ook geen verlichting, toilet of stopcontact. Puur natuur op avontuur!

Toegegeven, als backpacker door Thailand zal je waarschijnlijk met minder bagage af kunnen dan wanneer je een of twee nachten op het vlot in Flevoland overnacht. Maar dan heb je ook wel de meest unieke slaapplek van heel Nederland gevonden. Dat is die volle rugtas echt meer dan waard!

konikpaarden horsterwold

De majestueuze konikpaarden in het Horsterwold zijn zowel van veraf als dichtbij te bewonderen

Hoe kun je het vlot boeken?

Het slaapvlot wordt beheerd door Staatsbosbeheer en is te boeken voor maximaal drie personen en uiterlijk twee nachten achter elkaar. De kosten bedragen een vast bedrag van €150. Het vlot dient vooraf gereserveerd te worden via Staatsbosbeheer. Wanneer je reservering is bevestigd, ontvang je een kaartje met de exacte locatie van het vlot en tevens de code van het cijferslot waarmee je de boot los kunt maken. Reserveer op tijd, want zeker tijdens de mooie zomerdagen is het vlot, geheel terecht, zeer in trek!

konikpaarden stille kern

Wakker worden met dit uitzicht vanaf je privévlot – wat wil een mens nog meer?

Reishonger bezocht Flevoland op uitnodiging van Visit Flevoland. Meer lezen over Flevoland? Kijk dan naar onze andere avonturen in deze jonge provincie, of bezoek de website van Visit Flevoland!

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)
  1. Leuk om jullie ervaringen te lezen en te zien dat jullie er zo van genoten hebben.
    Een kleine kanttekening: het vlot ligt op een half uurtje lopen vanaf de Werkschuur Staatsbosbeheer in Zeewolde. Dus niet op loopafstand van het Buitencentrum in Almeerderhout want dat is toch echt veel verder weg.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>