Extreme animals

In dit artikel geven we wat antwoorden op vragen waar we jaar en dag mee zoet gehouden kunnen worden, zoals wat is nu eigenlijk het grootste, sterkste, oudste, slimste of luidruchtigste dier? Enkele records in het dierenrijk hebben we hier opgesomd. De zwaarste, langste en snelste! Maar ook de oudste en de langzame worden niet vergeten.

De grootste dieren

Het zwaarste dier dat ooit geleefd heeft is de vinvis of de baardwalvis. Deze giganten van de oceaan kunnen meer dan dertig meter lang worden en 160 ton wegen wanneer ze volwassen zijn. De blauwe vinvis zwemt nog steeds rond in onze oceanen, maar is met uitsterven bedreigd omdat er veel op gejaagd werd door de walvisjagers. Daarom werd de soort in 1966 beschermd, waardoor er nu weer zo’n 12.000 dieren in het wild leven. Het grootste dier ter wereld is dus een zoogdier al noemen wij hem vis.

De Afrikaanse olifant is het grootste landdier op aarde, het mannetje kan maar liefst 6 ton zwaar worden. De struisvogel is niet alleen de grootste loopvogel, hij is ook de zwaarste en de snelste vogel ter wereld. Hij meet staande meer dan 2,5 meter en kan meer dan 150 kilo wegen. Ook legt de struisvogel de grootste eieren ter wereld. 1 ei weegt soms bijna 1,5 kilo en heeft een schaal die tot 2 mm dik kan zijn. De reuzenalbatros heeft de grootste vleugelspanwijdte met zijn vier meter. En in de lucht is de Koritrap de zwaarste vliegende vogel met een gewicht van 11 tot 19 kilo.

De goliathkever is met zijn 110 mm en 50 gram het grootste insect. Het geheim van zijn ‘enorme’ omvang? Hij eet rottende planten en uitwerpselen. Niet al te smakelijk, maar omdat weinig andere dieren dit eten, is de kever één van de meest succesvolle diersoorten ter wereld. De grootste slang ter wereld is een Anaconda, die worden tot 11 meter lang.

De tijger is de grootste katachtige en de enige kat die volledig gestreept is. De leeuw noemt men de koning der dieren, hij heeft ook de meest imposante persoonlijkheid onder de katachtigen. De bruine beer is het grootste en sterkste dier onder de vleeseters. IJsberen zijn de grootste roofdieren op aarde. De giraffe is het grootste en langste dier van alle landdieren. Gemeten van kop naar poten meet hij meer dan vijf meter, zijn nek alleen is al meer dan twee meter lang. Door zijn lange nek bevindt zijn kop zich 6 meter boven de grond wat dit dier tot het langste landdier ter wereld maakt. Als hij in Nederland rond zou lopen zou hij door de ramen van een huis op de derde verdieping naar binnen kunnen kijken.

grote dieren: vinvis baardwalvis, struisvogel, afrikaanse olifant, giraffe, ijsbeer

De giftigste dieren

Het giftigste dier op aarde is een kikkertje dat een verborgen bestaan leidt in de regenwouden van Colombia: de Dendrobatidae, ook wel pijlgifkikker genoemd. Het zeer krachtige gif wordt hergebruikt uit opgegeten prooidieren zoals giftige mieren en kevertjes.

De indianen die het oerwoud bewonen kennen de dodelijke werking van het kikkergif. Ze roosteren de diertjes boven een vuur, waarbij de kikkers al stervende hun giftige substantie prijsgeven. Vervolgens dopen de indianen hun pijlpunten in het gif, waarmee ze effectief kunnen gaan jagen. Eén pijlgifkikker levert genoeg gif op om zo’n 50 pijlpunten te ‘vergiftigen.’

In Australië dragen strandwachten vaak panty’s om hun armen en benen. Ze lopen misschien een beetje voor paal, maar deze aparte ‘look’ kan hun leven redden. Het voorkomt namelijk dat ze verschrikkelijke pijnen moeten doorstaan, hevig moeten overgeven of zelfs doodgestoken worden door de dooskwal of kubuskwal (of box jelly’s), een van de giftigste dieren op aarde. Het beest prikt namelijk alleen wanneer er direct contact gemaakt wordt met huid. De dooskwallen die voorkomen in de tropische delen van Australië, Zuidoost-Aziatische landen en Hawaï zijn bijzonder giftig en kunnen mensen doden. De tentakels van de kwallen bevatten een toxine dat zo krachtig is dat het hun prooi onmiddellijk verlamt of doodt.

De Elapidae (gifslangen) zijn een familie van de slangen waarvan alle ongeveer 230 soorten zonder uitzondering giftig zijn. Hieronder vallen onder meer zeeslangen en cobra’s.

De Pieterman (een vis) heeft een zeer giftige stekel op zijn rug en behoort tot de giftigste dieren van Europa.

giftige dieren: pieterman, koningscobra, dendrobatidae, dooskwal, kogelvis

De oudste dieren

De reuzenschildpad is het dier dat het langst in leven blijft, ze houden het zelfs langer vol dan de mens. Charles Darwin nam ooit van de Galapagoseilanden een reuzenschildpad mee, het dier werd 170 jaar! Reuzenschildpadden kunnen echter nog veel ouder worden, er zijn exemplaren gevonden die 200 jaar oud waren.

Het oudste paard dat opgenomen is in het Guinness Book of Records is de pony Sugar Puff. Het was een kruising Shetlander x Exmoor en hij werd 56 jaar oud.

De oudste duif in gevangenschap draagt de naam Methuselah. Hij werd geboren in 1975 en woont sindsdien in Duitsland. Toen het record werd vastgelegd was hij 31 jaar en 6 maanden oud.

De oudste mens ooit was Jeanne Calment uit Frankrijk. Zij werd 122 jaar. Hoewel dat natuurlijk stokoud genoemd mag worden, valt het in het niet wanneer je beseft hoe oud de oudste boom is. Een Zweedse spar heeft inmiddels de ongelooflijke leeftijd van 9550 jaar bereikt.

Het beste uithoudingsvermogen

Als je denkt dat een marathon afleggen al een grootse prestatie is, in 2007 heeft een rosse grutto de langste non-stop afstand ooit afgelegd: 11.498 km. In negen dagen vloog ze van Alaska naar Nieuw-Zeeland, zonder ook maar één keer te stoppen voor eten of drinken.

Aan het einde van de rit bezat de vogel nog maar de helft van haar oorspronkelijke lichaamsgewicht. De vogel sliep tijdens het vliegen door een deel van haar hersenen af te sluiten. Haar ongelooflijke reis kun je vergelijken met een mens die een week lang non-stop met een snelheid van 70 km/u rent.

De Noordse Stern maakt jaarlijks de grootste trektocht met zijn 19.000 km tussen het noord- en zuidpoolgebied.

In 2005 had de witte haai Nicole (vreemd genoeg vernoemd naar de Australische actrice Nicole Kidman) zin om een stukje te gaan zwemmen. Nicole zwom in negen maanden tijd van Afrika naar Australië, een afstand van bijna 20.000 km. Ze zwom verder dan welk ander zeedier. En waarschijnlijk beviel haar Australië niet helemaal, want de haai brak ook het record van de snelste terugkeer.

De snelste dieren

Voor één keer gaan de vogels met de eer lopen, want het is de reuzenstekelstaartzwaluw die de grootste snelheden van ze allemaal kan halen. Deze vogels, die in Azië leven, kunnen snelheden tot 200 kilometer per uur halen! Een hogesnelheidstrein houdt hij dus makkelijk bij.

Hoewel sommige uit dit rijtje wellicht verrassend zijn, zal het niemand verbazen dat het jachtluipaard of de cheeta het snelste dier is. Ruim 112 km/u. Dat betekent dat de grote kat op een groot deel van onze snelwegen geflitst wordt. De snelste mens op aarde, Usain Bolt komt niet verder dan een schamele 37 km/u.

De snelste zwemmer is de orka of zwaardwalvis, hij kan snelheden halen tot 130 kilometer per uur! De zeilvis doet er niet veel voor onder met een topsnelheid van 111 km/u. De vis gebruikt zijn snelheid om op korte afstand op scholen sardines of ansjovis te jagen. De Olympisch zwemkampioen Michael Phelps komt niet eens in de buurt van de zeilvis; hij zwemt ‘slechts’ 11 km/u.

De slechtvalk verdient met zijn topsnelheid van 50 km/u al een plekje in galerij der groten, maar de topsnelheid verbleekt bij de snelheid van zijn duikvluchten. Volgens de laatste metingen bereikt de vogel dan een snelheid van 389 km/u! De val maakt deel uit van zijn jachttechniek. Met zijn uitstekende zicht, zevenmaal beter dan dat van de mens, kan hij van een grote afstand zijn prooi zien. Wanneer hij in vlucht zijn prooi heeft bereikt, is zijn maaltje meestal op slag dood.

De snelste vogels op de grond zijn overigens de struisvogels met hun 60 Km/uur. Libellen kunnen een snelheid van wel 50 km per uur halen, wat hen tot de snelst vliegende insecten maakt.

De langzaamste dieren

Het langzaamste dier op aarde is de drieteenluiaard. Met zijn 100 meter per uur verslaat hij alle diepterecords! Ook de Amerikaanse houtsnip is geen hoogvlieger in zijn soort, met zijn 8 kilometer per uur is het de langzaamste vogel ter wereld. Er bestaan ook paarden die langzaam zijn, maar dan in de zee. Het zeepaardje haalt snelheden van slechts 3,6 kilometer per uur.

De sterkste dieren

Zoals je zou verwachten, zijn olifanten behoorlijk sterk. De slurf bestaat uit ongeveer 100.000 spieren en kan zo’n 270 kg optillen. Dat is echter niets vergeleken met de kracht van de herculeskever. Het beestje weegt wellicht maar 20 gram, hij kan maar liefst 850 maal zijn gewicht tillen. Ter vergelijking, de slappe olifant kan maar een kwart van zijn gewicht optillen.

Zijn topsnelheid wordt pas verminderd nadat de kaap van dertig keer zijn lichaamsgewicht wordt overschreden en dit met een minimum aan zuurstof. Dus dit diertje staat op de lijst van potentiële sterkste ter wereld.

Een Afrikaanse luipaard sleept moeiteloos een antilope (van drie keer haar gewicht) tot bijna 7 meter een boom in. Een honingbij kan tot 300 keer haar eigen lichaamsgewicht trekken en dan nog vliegen ook. Een Alaskese Sledehond (Charlie) kon op Anchor Point (Alaska) in 1961, een volbeladen slee van zo’n 1.4OO kilo in gang trekken in zijn eentje.

Het meeste lawaai

Het meeste lawaai door een landdier wordt gemaakt door de wolf. Zijn gehuil kan tot kilometers ver gehoord worden, in sommige gevallen zelfs meer dan 10 kilometer! In de zee is de blauwe vinvis ook niet bepaald een stille jongen, deze giganten kunnen tot 188 decibel produceren. Dat maakt dat hij door soortgenoten tot 850 kilometer ver nog te horen is!

Wat extra weetjes:

• zeesterren zijn dieren zonder hersens;
• de roodoog vireo (vogel) kan in tien uur tijd wel 22.297 liedjes zingen wat hem de kampioen maakt;
• de hardste bijter is de krokodil met een kracht van 1.350 kg;
• de grootste eter is de polyphemus-mot, hij eet 86.000 keer zijn geboortegewicht in de eerste 56 dagen;
• de geelbuikzeeslang kan zijn adem het langst inhouden: 3 uur en 33 minuten.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>