Inmiddels al bijna twintig jaar geleden vertrok Jolanda van den Berg voor een vakantie naar Peru. Het was in de oude hoofdstad Cusco waar ze werd gegrepen door het lot van vele kansarme, verwaarloosde straatkinderen, die vaak met (huiselijk) geweld in aanraking komen en geen liefde om zich heen hebben. Bij terugkomst in Nederland wist Jolanda zeker dat iets wilde doen om deze kinderen te helpen. En dus verliet ze Nederland in 1995 voorgoed en startte ze Stichting Niños Unidos Peruanos.

Stichting Niños: Jolanda met de kinderen

De vakantie in Peru heeft je leven voorgoed veranderd. Kun je wat vertellen over de situatie die je destijds in Cusco aantrof?
“Veel dingen zijn veranderd sinds ik hier voor de eerste keer was in 1995, vooral het straatbeeld”, vertelt Jolanda. “Wat mij toen zo enorm trof waren al die kinderen die overal rondliepen en probeerden je iets te verkopen, schoenen te poetsen of om geld bedelden. Nu is dat nauwelijks meer mogelijk omdat de regels veranderd zijn en er geen straatverkopers of schoenpoetsers meer in het centrum van de stad mogen komen. Dat betekent overigens niet dat de armoede is opgelost, maar alleen dat het minder zichtbaar is voor toeristen.”

Je was vastberaden om deze kinderen te helpen. Hoe heb je dat aangepakt?
“Na mijn vakantie in Peru ben ik bij thuiskomst meteen iedereen die ik maar kende een brief gaan sturen met wat vakantiefoto´s en de vraag dat als ik naar Peru zou gaan verhuizen om iets voor deze kinderen te doen, of ze dan bereid zouden zijn mij met 10 gulden per maand te helpen. Binnen twee maanden had ik tot mijn grote verbazing meer dan 40 ‘donateurs’. Het verbaasde mij zo omdat ik geen plan of echte uitleg had over wat ik dan precies zou gaan doen. Mijn gedrevenheid werkte blijkbaar erg aanstekelijk en mensen geloofden erin dat ik werkelijk wat kan betekenen. Daarna durfde ik het aan om een concreet plan te gaan maken voor een verhuizing naar Peru.”

Hoe verliep de verhuizing van Nederland naar Peru?
“Zes maanden na mijn vakantie in Peru heb ik een groot afscheidsfeest op het strand met vrienden en familie gehouden en daarna vertrok ik voorgoed en alleen naar Peru. Aangekomen in Peru ben ik eerst een kamer gaan zoeken. Uiteindelijk vond ik iets in de plaatselijke krant en ben daarna meteen ook Spaanse les gaan nemen, aangezien ik geen woord Spaans sprak. In het huis waar ik ben gaan wonen de eerste maanden deelde ik met drie Peruanen.”

Inmiddels is jouw geweldige initiatief uitgegroeid tot Stichting Niños. Wat doet deze stichting allemaal voor de kinderen in Cusco?
“De missie van de Stichting is om zoveel mogelijk kansarme en verwaarloosde kinderen in en om Cusco een beter leven en een betere toekomst te geven. Mijn reden om naar Cusco te verhuizen en daardoor ook het motto van onze stichting is, luidt ‘Al help ik er maar één’. En hoewel dat er inmiddels 600 per dag zijn geworden, telt dat nog steeds.

Behalve de 600 kinderen hebben we inmiddels ook ruim 90 volwassen Peruanen aan werk geholpen. De stichting werkt niet met vrijwilligers en uitsluitend met lokale mensen. Deze mensen onderhouden op hun beurt hun gezinnen, waardoor men met gemak die 90 met vijf kan vermenigvuldigen. In totaal profiteren er nu dus 1000 mensen van het feit dat er ooit één persoon, de stap heeft genomen om naar Cusco te vertrekken. Dit geeft een erg goed gevoel.”

Stichting Niños: Eten voor de kinderen

Kun je wat meer vertellen over de vijf kinderrestaurants en de drie Niños hotels?
“In de vijf kinderrestaurants krijgen dagelijks 600 verwaarloosde kinderen (5 tot 12 jaar) twee maaltijden, huiswerkbegeleiding en medische en tandheelkundige verzorging. Ze kunnen spelen, sporten en lezen in veiligheid, worden emotioneel begeleid, krijgen aandacht, liefde en de kans om kind te zijn. Nieuw vanaf dit jaar is ons jongerenproject waar 48 jongeren en ook oudere studenten  terecht kunnen.”

“Het eerste Niños Hotel zijn we gestart in 1998”, vertelt Jolanda verder. De reden voor de start van dit hotel was om niet volledig afhankelijk te zijn van donaties. En ook omdat we geloven in zelf onze handen uit de mouwen te steken om inkomsten te genereren. We geloven niet in ongelijke verhoudingen, waarbij de een geeft en de ander alleen ontvangt. We willen zelf werken voor ons geld en onze medewerkers een normaal salaris geven voor hun werk. Het tweede hotel konden we in 2001 openen nadat de stichting gegroeid was en we ook inkomsten hadden uit het eerste hotel. Het derde hotel is een hacienda, geopend in 2008. Deze hacienda bevindt zich op een sprookjesachtige plek iets buiten Cusco, waar we verschillende bungalows verhuren. Ook lopen er een aantal paarden rond. De winst van de drie hotels gaat voor 100% naar de projecten.”

Onlangs hebben jullie een taartenwinkel en cadeauwinkel geopend? Kun je hier wat meer over vertellen?
“Deze winkels zijn onderdeel van ons nieuwe jongerenproject. De jongeren leren in de winkels een heel gevarieerd pakket: marketing, voorraadbeheer, design, administratie, productie en verkoop. De inkomsten van de winkels hebben maandelijks een ander doel: van gymschoenen voor de sportlessen tot schoolmaterialen of voor wat dan ook dat op dat moment aan de orde is. Dit concept is nieuw voor ons en werkt fantastisch, aangezien de jongeren van A tot Z bij alles betrokken zijn en zelf kunnen zien waar hun inspanning goed voor is. Dit werkt heel motiverend en bovendien is het een heel gelijkwaardige manier van met ze bezig zijn.”

Winkeltje

Gefeliciteerd met je benoeming tot Ridder in de orde van Oranje Nassau! Hoe is dit zo gekomen?
“Tja, dat was voor mij echt een enorme verrassing! Een donateur van onze stichting heeft mij voorgedragen en daarna start er een onderzoek naar je. Je moet namelijk aan allerlei eisen voldoen om in aanmerking te komen. Ons team in Nederland heeft dat verder allemaal geregeld en ik wist werkelijk niets tot het moment van de uitreiking op mijn verjaardag op 26 april van dit jaar.”

“Voor de kinderen van onze stichting was de hele uitreiking werkelijk een sprookje, aangezien de Nederlandse consul uitlegde dat het een hele bijzondere benoeming was van de koningin van Nederland. De kinderen hebben alles met open mond bekeken. In Peru hebben we geen koningshuis maar een president, en ‘koningen en koninginnen’ spreken natuurlijk heel erg tot de verbeelding.”

Tripadvisor heeft het Niños Hotel wederom uitgeroepen tot Best Hotel 2013. Wat maakt jullie hotels zo bijzonder?
“Waar we altijd naar op zoek zijn is een sfeer scheppen van ‘thuis voelen’. Open haard, lekker eten, vriendelijk personeel, kunst aan de muur, zonnige binnenplaats met heerlijke cappuccino, maar ook goede bedden, schone kamers en een warme douche. We letten op de details en dat is denk ik wat het verschil maakt.”

Het team
Copyright bovenstaande foto’s: Niños Unidos Peruanos

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?
“Waar we vanaf het begin altijd mee bezig zijn geweest, is het zoeken van een balans tussen zelf inkomsten genereren en donaties ontvangen voor de projecten. In de toekomst zal de nadruk nog meer liggen op het zelf genereren van inkomsten. Door de crisis in Europa wordt het namelijk steeds moeilijker om donaties te krijgen. Ons doel is om nog meer onafhankelijkheid te creëren en uiteindelijk uit te komen op volledige onafhankelijkheid met onze projecten. Gelukkig hebben we een hele trouwe achterban waardoor we de afgelopen jaren enorm zijn gegroeid.”

“We hopen dat nog meer mensen ons gaan steunen en in ons concept geloven. Wij zijn ervan overtuigd dat het geven van middelen aan mensen om zelf hun inkomsten te verdienen, dé manier van helpen is. De bedoeling is om in onze projecten altijd een win/win/win situatie te creëren: opleiding in combinatie met ondernemen, salarissen voor de betrokken mensen en daarnaast inkomsten voor de projecten. Naar ons idee is dat de enige goede manier van ontwikkelingshulp. Onze hotels en nu ook winkels zijn daar een goed voorbeeld van!”

Meer weten over Stichting Niños, de hotels en de winkels?
Websites: www.ninoshotel.com & www.stichtingninos.com
Facebook: www.facebook.com/stichtingninos & www.facebook.com/Ninosshopcusco

Wil je het project bezoeken? Maak dan een afspraak bij de receptie van het Niños Hotel in Cusco. Dagelijks worden er om 17:00 uur rondleidingen gegeven. En mocht je iets willen meenemen voor de kinderen, dan zijn ondergoed en tweedehands kinderkleding heel erg welkom!

Tekst en foto’s: Marije van Dongen

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>