Wil je tijdens je vakantie op Curaçao actief doen en tegelijkertijd één van de mooiste stukjes natuur van het eiland zien? Dan is de beklimming van de Christoffelberg in nationaal park Christoffelpark een aanrader. De klim naar boven kost de nodige inspanning - de route is op zijn zachtst gezegd avontuurlijk te noemen - maar het uitzicht vanaf 'de kroon van Curaçao' is het absoluut waard! Een must-do voor actieve reizigers en natuurliefhebbers.

De beklimming van de Christoffelberg op Curaçao is een must-do voor avontuurlijke reizigers!

Easy going

De wandeling naar de top van de Christoffelberg begint eenvoudig. Een vlak bospad en een aangenaam briesje, afkomstig van de Noordoostpassaat, voeren me langzaamaan de berg op. De eerste vijftien minuten wordt het grootste obstakel op de route gevormd door een grote cactusplant die over het pad heen is gevallen. Even krijg ik het idee dat de verhalen die ik heb gehoord over de zwaarte van deze klim zijn overdreven. Daar kom ik echter snel op terug.

De beklimming van de Christoffelberg is zwaar, maar het uitzicht op de top is het waard.

In het Christoffelpark op Curacao kun je prachtige bloemen en planten zien

Zware klim

Na dat eerste kwartier is het namelijk gedaan met het gemakkelijke pad. De weg omhoog verandert steeds meer in een aaneenschakeling van rotsen en wordt ruwer en steiler. Al snel ben ik blij met al het water dat ik bij me heb. Als troost word ik onderweg regelmatig getrakteerd op prachtige uitkijkjes over de omgeving. Ook zie ik veel mooie bloemen en planten. Hoe hoger ik kom, hoe meer mensen ik tegenkom die de afdaling al aan het maken zijn. Het is alsof de vraag op mijn gezicht geschreven staat, want zonder erom te vragen verzekeren ze mij ervan dat het uitzicht op de top alle moeite waard is.


Een uitzichtpunt tijdens de klim naar de top van de Christoffelberg

Écht klimmen

De Curaçaose die mij het toegangskaartje voor het park heeft verkocht, zei dat ik alleen de laatste tien minuten “echt zou hoeven klimmen”. Ik vraag me de hele weg omhoog af wat ze daarmee bedoelde, want voor mijn gevoel ben ik al 50 minuten onafgebroken aan het klimmen. Maar als ik bij het laatste stuk van de route kom, snap ik het. De top van de Christoffelberg is alleen te bereiken met flink wat klauterwerk. Je moet echt je handen en voeten gebruiken om vooruit te komen, jezelf op grote rotsblokken hijsen, bedenken hoe je het volgende stuk omhoog kan klimmen en zelfs door een spleet in de rotsen heen. Maar eerlijk: ik vind het fantastisch. Als je van klimmen en klauteren houdt, dan zul je zeker genieten van dit laatste stuk.

Het uitzicht op de top van de Christoffelberg is waanzinnig

Op het dak van Curaçao

Na ongeveer een uur ben ik boven, op een hoogte van 375 meter. Het uitzicht, over het groene nationaal park en de blauwe zee, is echt waanzinnig. Ik ben op het hoogste punt van Curaçao en word getrakteerd op vergezichten waar ik stil van word. Wie denkt dat Curaçao een kaal en dor eiland is, moet zeker eens naar de top van de Christoffelberg. Je kunt mijlenver kijken en ziet om de top heen niets dan natuur. Het uitzicht staat in mijn geheugen gegrift en is één van mijn favoriete souvenirs uit Curaçao.

Het fantastische uitzicht op de Christoffelberg op Curacao

Op de top van de Christoffelberg in Curacao

Zie je dat stipje in het midden? That’s me!

 

Praktische tips:

 • Let op: je moet de wandeling naar de Christoffelberg verplicht vóór een bepaalde tijd starten. Deze tijd is afhankelijk van de openings- en sluitingstijd van het park. Toen ik het nationaal park bezocht, was de uiterste starttijd 11 uur ‘s ochtends.
 • Neem een flinke fles water mee; minstens 1 liter per persoon. In het park zijn geen voorzieningen, behalve bij het landhuis waar je ook je toegangskaartje koopt. Omdat de klim best wat energie kost, is het ook fijn om wat kleins te eten bij te hebben.
 • Je kunt de wandeling direct vanaf landhuis Savonet starten, maar je kunt er ook voor kiezen om met je auto een stuk het park in te rijden. Dat is handig, want het scheelt je een halfuur lopen. De klim naar boven kost je dan een uur, als je niet te vaak stopt. Ook de afdaling neemt een uur in beslag.
 • Trek schoenen aan waarop je goed kunt wandelen en klimmen. Dit hoeven niet per se bergschoenen te zijn, als ze maar stevig zijn.
Een leguaan op Curacao

Als bonus werd ik na de klim opgewacht door deze mooie leguaan. Op Curaçao maak je goede kans er een te zien.

 

Zou jij de Christoffelberg willen beklimmen?

 1. De Christoffelberg beklimmen is in feite een echte ‘must do’ tijdens je verblijf op Curaçao. Ik vond het helemaal niet zwaar, zelfs het laatste stukje niet… alleen het eerste stukje terug naar beneden was even lastig (steil!)

  Vertrek vroeg, dan is het nog niet zo warm en dat maakt het wat comfortabeler. Het is een onvergetelijke ervaring!

 2. Ik twijfel nog steeds of ik niet gewoon mijn bergschoenen moet mee nemen naar Curaçao.. het enige probleem is dat ze zo zwaar en warm zijn!

  • Sascha zegt:

   Hoi Tessa,
   Voor het beklimmen van de Christoffelberg heb je niet per se bergschoenen nodig. Zolang ze maar een beetje stevig zijn. Ook raad ik dichte schoenen aan (geen slippers). Zelf had ik stevige sportschoenen aan. Op de 2e foto van dit artikel kun je goed het type ondergrond zien wat je tijdens de wandeling gaat tegenkomen.
   Veel plezier op Curaçao!
   Groetjes Sascha

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>