Autorijden in IJsland

Hoewel IJsland grotendeels dezelfde verkeersregels als Nederland heeft, is autorijden op het eiland een hele andere ervaring dan in ons land. Vlakke polderwegen worden afgewisseld door berghellingen en bumpy gravelpaden. Met al die mooie landschappen kan het bovendien nog lastig zijn om je ogen op de weg te houden. Wij maakten een roadtrip door IJsland en legden in vijftien dagen 2.500 kilometer op de ringweg af. Dit zijn onze tips voor autorijden in IJsland.

Hoewel IJsland grotendeels dezelfde verkeersregels als Nederland heeft, is autorijden op het eiland een hele andere ervaring dan in ons land

Superjeep of mini?

De superjeeps zijn bijna niet uit het straatbeeld weg te denken. Toch heb je niet per se een 4WD nodig om IJsland te verkennen. Als je alleen de ringweg (nr. 1) wilt volgen, volstaat een 2WD. Een 4WD zorgt weliswaar voor meer rijcomfort op de onverharde delen van de ringweg, maar dit weegt volgens ons niet op tegen de (vaak aanzienlijk) hogere huurprijs. Autohuur is duur in IJsland; je betaalt als snel € 75 per dag.

Wil je het binnenland in, dan is een 4WD een vereiste. De F-wegen in het binnenland zijn namelijk verboden voor 2WD’s. Als je van plan bent het binnenland in te gaan, geef dit dan van tevoren bij je autoverhuurder aan zodat je een auto huurt die hier geschikt voor is. Niet alle 4WD’s zijn geschikt voor tochten door het binnenland omdat hierbij vaak diepe rivieren doorstoken moeten worden.

Autorijden in IJsland

Overstekend wild

Eén van de dingen waar je tijdens het autorijden in IJsland op bedacht moet zijn, is het oversteken van schapen. Vaak is er geen afscheiding tussen de weg en de hellingen en weiden waar de schapen grazen. Terwijl de schapen het ene moment nog ogenschijnlijk rustig langs de kant liggen of staan te grazen, kunnen ze het volgende moment zomaar de weg overschieten, wat wij tijdens onze reis vaak zagen gebeuren en wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Schapen zijn echter niet de enige obstakels waar je langs de weg rekening mee moet houden. Tijdens onze rondrit door IJsland zagen we waarschuwingsborden voor overstekende paarden (met of zonder ruiters), ganzen, koeien, eenden en voor laag overvliegende vogels.

Eén van de dingen waar je tijdens het autorijden in IJsland op bedacht moet zijn, is het oversteken van schapen

Single-lane bridges

Op de ringweg vind je veel bruggen waarbij er maar één rijbaan is. De auto die het dichtst bij de brug is heeft voorrang. Toch is het wel handig om vaart te minderen om te kijken wat de andere bestuurder zal doen.

Bijzondere borden

Er zijn op IJsland verschillende verkeersborden die wij in Nederland niet kennen. Het eerste bord, blauw omrand met een zwarte krul in een wit vlak, geeft een bezienswaardigheid aan, met een parkeerplaats. Als je zo’n bord langs de weg ziet staan, is het vaak de moeite waard om even te stoppen. Zo vind je onverwachte mooie plekken.

bijzondere verkeersborden ijsland - Blindhæd, Malbik endar en overstekende schapen

Daarnaast zijn sommige heuvels zo steil dat je eventuele tegenliggers niet ziet aankomen. Ook dit wordt aangegeven met een bord en de tekst ‘Blindhæd‘. Verder gaat de grotendeels geasfalteerde ringweg soms over in onverharde weg (gravel). Op deze overgangen kun je gemakkelijk slippen, zeker als het geregend heeft. De overgang van asfalt naar gravel en andersom wordt daarom met een speciaal bord en de tekst ‘Malbik endar‘ aangegeven.

Autorijden in IJsland

 • Het is altijd verplicht om met licht aan te rijden.
 • Zelfs op bewolkte dagen kan het licht erg fel zijn. Een goede zonnebril biedt uitkomst tijdens het rijden.
 • Plan voldoende tijd in voor het rijden. Door de vele bergen duren tochten vaak langer dan je zou denken op basis van de afstand in kilometers.
 • Neem als je op pad gaat voldoende water, eten en een mobiele telefoon mee. Als je autopech krijgt in een verlaten gebied (en die zijn er veel, ook langs de ringweg) kan het lang duren voor er iemand voorbij komt.
 • Zorg voor voldoende benzine als je een lange tocht voor de boeg hebt. Buiten Reykjavik zijn de benzinestations namelijk al even schaars als de dorpen. Ook zijn veel benzinepompen onbemand en kan je er alleen met creditcard betalen.
 • Hoewel de ringweg met een 2WD over het algemeen goed te doen is, zijn sommige delen van de weg onverhard. Deze gravelwegen zitten vol kuilen, stenen en andere obstakels. Borden geven aan hoe hard je op deze wegen kunt rijden. Hoewel op sommige delen van deze wegen een snelheid van 80 kilometer per uur werd toegestaan, lukte het ons met onze 2WD nooit om hier harder dan 50 kilometer per uur te gaan.
 • De ringweg biedt weinig mogelijkheden om in de berm te stoppen. Doe dit ook nooit zomaar, want de berm is vaak zacht en auto’s kunnen er gemakkelijk in wegzakken. Wil je toch stoppen, bijvoorbeeld om een foto te maken (wat vaak prima kan door het weinige verkeer op de weg), stop dan gewoon op het asfalt.

Bovenstaande tips gelden voor autorijden in IJsland in de zomer. In de winter, als een groot deel van het land bedekt is met sneeuw, er maar weinig daglicht is en veel wegen zelfs zijn afgesloten, is autorijden op IJsland weer een heel ander verhaal. Hoe dan ook is autorijden op IJsland een prachtige ervaring.

Tips voor autorijden in IJsland

Foto’s: Marijn Bos, Jalbum.net en Ruud van Empel

 1. Hoi Sascha,

  bedankt voor je tips over autorijden op IJsland! Wij gaan in oktober 2,5 week naar IJsland en ik twijfel een beetje voor hoeveel dagen we een auto moeten huren. Door de kans op sneeuw en gladheid kiezen we voor een 4WD, maar dat is inderdaad best prijzig.

  Was 15 dagen genoeg? Of had je liever meer tijd gehad? En heb je nog tips over waar we een kijkje moeten nemen of waar we leuk kunnen slapen?

  Alvast bedankt,
  Petra

  • Sascha van Zonsbeek zegt:

   Beste Petra,

   Buiten het hoogseizoen is een 4WD in verband met de weersomstandigheden inderdaad de beste keus. Als je een rondreis maakt, kun je het best voor de gehele periode een auto huren. Je kunt de auto dan ophalen en inleveren op de luchthaven. Een andere optie is om de laatste dagen in Reykjavik door te brengen en met de bus naar het vliegveld te gaan.

   Ik zou zeker de Gouden Cirkel route rijden; een prachtige tour langs drie natuurfenomenen. Andere hoogtepunten zijn een bezoek aan een warmwaterbron (bijv. de Blue Lagoon), een walvissafari, het Noorderlicht en een tocht over één van de gletsjers (bijv. wandelend of per sneeuwscooter).

   Vijftien dagen vond ik zelf genoeg. Dan kun je de ringweg volgen en ook eens een zijpad nemen. Zelf heb ik IJsland bezocht in augustus, toen de wegcondities nog goed waren. Het is de vraag hoe dit in oktober zal zijn. Door slecht weer kunnen sommige wegen afgesloten raken. Ik zou je daarom willen adviseren om tijdens je reis de weerberichten en wegcondities goed in de gaten te houden.

   Een fijne reis gewenst!
   Sascha

 2. Suzanne zegt:

  Hee Petra, wij zijn ook naar IJsland geweest en dat was echt heel leuk. Als ik jullie was, zou ik gewoon 15 dagen een auto huren.

 3. Rijschool Dordrecht zegt:

  Prachtig maar duur land. Krijg je als je een eiland bent. Mijn ouders zijn ook een plan aan het maken voor ijsland maar dan met de motor. Is dit een beetje te doen?

  • Sascha van Zonsbeek zegt:

   Bedankt voor je reactie. Ik heb zelf geen ervaring met een rondreis door IJsland op de motor. Het lijkt mij wel te doen, maar misschien kan een andere lezer je meer tips geven!

 4. Hoi

  als mega ijsland fans hebben we een gratis reisgids geschreven, kan voor vele reizigers een mooie leidraad zijn als ze het eiland willen verkennen, veel leesplezier

  grt

 5. Hoi Sacha, we zijn net terug van IJsland, dank voor deze tips en inspiratie, hebben er een fantatische IJsland reis van gemaakt, … blogs online zijn echt de inspiratiebron voor ons, voor mensen die ook naar IJsland willen heb ik alvast een leuke en alternatieve reisgids gevonden die we graag delen. Zeker eens proberen, je kan hem gratis inkijken

  • Hoi Wouter, fijn om te horen dat je iets aan onze IJsland tips hebt gehad en dat je zo’n mooie reis hebt gehad! Groetjes Sascha

  • Hoi Erin,
   Jaaa, IJsland is echt een mooie bestemming! Ik weet zeker dat je het er mooi gaat vinden. Heb je al concrete reisplannen? Laat het maar weten als je nog vragen hebt.
   Groetjes, Sascha

 6. Marco van Klooster zegt:

  Wij gaan in november 8 dagen naar IJsland. We willen dan ook de F35 nemen van noord naar zuid met een 4×4. Denkt u dat dit te doen is begin november? Sneeuw valt meestal toch in december?

  • Hallo Marco,

   De Kjölur hooglandroute die door het binnenland van IJsland voert is prachtig, maar helaas is en blijft het weer onvoorspelbaar. Je kunt er niet zomaar van uitgaan dat er pas vanaf december sneeuw ligt. Afgelopen jaar heeft sneeuwde het voor het laatst in november. Geen witte kerst dus. Ik zou de weersvoorspellingen tegen die tijd in de gaten houden en de mogelijkheid van een alternatieve route opnemen in je programma.

   Veel plezier!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>