Er zijn maar weinig plekken op aarde waar mensen en dieren zó dicht bij elkaar kunnen komen als op de Galapagos eilanden. Eilandhoppen is een geweldige manier om deze groene, vulkanische eilanden te verkennen. Je ziet veel, maar houdt toch de vrijheid om je eigen plan te trekken. Ga je mee eilandhoppen op de Galapagos?

Galapagoseilanden: het ultieme dierenparadijs

Wandelen in een bos vol reuzenschildpadden, zwemmen met zeeleeuwen en je ogen uitkijken naar dansende vogels met blauwe voeten. De Galapagos eilanden zijn het ultieme paradijs voor dierenliefhebbers. De vulkanische eilanden combineren tropische stranden met de evolutietheorie van Darwin. Van prehistorisch aandoende dieren zoals zeeleguanen en reuzenschildpadden tot pelikanen, haaien en pinguïns.

De Galapagos eilanden horen bij Ecuador

Dag 1: van het vasteland van Ecuador naar de Galapagoseilanden

Vanaf het vasteland van Ecuador vliegen we naar de Galapagos eilanden, zo’n 1000 kilometer uit de kust. Het eiland waar we op landen (Baltra) is volledig gewijd aan het vliegveld. Voordat we onze bagage mogen ophalen, betalen we eerst de entree voor de eilanden ($100 per persoon). Op het vasteland betaalden we al $20 per persoon voor een INGALA transit card. Hiermee wordt de toeristenstroom naar de Galapagos geregistreerd.


De vismarkt van Puerto Ayora belooft een spektakel! Pelikanen en zeeleeuwen kijken hier toe hoe de verse visvangst wordt gesneden

Bus, boot, bus, taxi: van Baltra naar Santa Cruz

Een bus brengt ons naar de taxiboot voor de oversteek naar het grotere eiland Santa Cruz. Hier kunnen we kiezen uit een taxirit of een bus. Onze eerste wildlife ervaring op de Galapagos: als sardientjes in een blik in een propvolle bus zonder airco. Gelukkig kunnen de ramen open. Aan de taxi ontkomen we overigens niet helemaal, want het busstation ligt niet op loopafstand van het centrum. Gelukkig kosten de taxi’s binnen de stadsgrenzen van Puerto Ayora maar een paar dollar.

Ons hotel ligt op loopafstand van de boulevard. Vanaf de pier bij de haven spotten we haaien in het water. Ook de vismarkt is leuk om te zien. Hier wordt de verse vangst binnengehaald, schoongemaakt en gesneden. Dit alles onder toeziend oog van zeeleeuwen en pelikanen, die azen op de restjes. Wat een spektakel!

Het vervoer tussen de eilanden van de Galapagos gaat met kleine bootjes

De gele landleguaan is een van de bijzondere dieren die voorkomen op de Galapagos eilanden

Dag 2: van Santa Cruz naar Isla Isabela

In het Charles Darwin Research Center in Puerto Ayora ontmoeten we reuzenschildpadden en gele landleguanen. Erg bijzonder om te zien. Het is maar een kwartier lopen van het stadje, maar het zweet loopt over onze ruggen. Je merkt hier goed dat je rond de evenaar zit.

In de middag nemen we de boot naar het volgende eiland, Isabela. Het is zo’n twee uur varen over open zee, wat garant staat voor een hobbelige rit. Elke kapitein heeft zijn eigen boot en de incheckprocedure verloopt op vermakelijke (maar verrassend efficiënte) wijze. Isabela is het grootste eiland van de archipel. Het is er veel rustiger dan op Santa Cruz. Er is maar één hoofdstraat, waar je in tien minuten doorheen wandelt.

Fantastisch om te zien: de blue footed boobies dansen met hun felgekleurde blauwe voeten om de aandacht van een vrouwtje te trekken

Snorkelen bij Los Tuneles op Isla Isabela, het grootste eiland van de Galapagos

Dag 3: snorkelen bij Los Tuneles op Isla Isabela

We stappen op de boot voor een dagtocht naar Los Tuneles. Eerst gaan we snorkelen. Zodra ik het water in spring is het direct raak; een zeeschildpad is op de bodem aan het grazen. Met hulp van de gids ontdek ik ook zeepaardjes en een grot waar tientallen witpuntrifhaaien liggen te rusten. Door hun bouw lijkt het net alsof ze continu glimlachen.

Na de lunch verkennen we het lavalandschap langs de kust. We hoeven niet lang te zoeken voor een groepje blue footed boobies, hele bijzondere vogels met blauwe voeten. Een groepje mannetjes probeert met danspasjes indruk te maken op een vrouwtje.

Strandrestaurant op Isla Isabela, een van de Galapagos eilanden

De indrukwekkende reuzenschildpadden zijn het symbool van de Galapagos eilanden

Dag 4: vulkaankrater Sierra Negra

Het landschap van de Galapagos is ontstaan door vulkanen, waarvan een aantal nog actief is. Met een gids trekken we het hoogland in, om een van de kraters te verkennen. Helaas treffen we slecht weer, waardoor we vooral mist zien in plaats van de kilometerslange kloof van de Sierra Negra.

In de middag lopen we naar een lagune vol flamingo’s. Ze hebben een fellere roze kleur dan ik ooit eerder zag. Het vlakbij gelegen schildpaddenbroedcentrum is goed opgezet en heel informatief. We leren in korte tijd hoe bijzonder deze diersoort is. Als afsluiter van de dag kijken we vanaf het strand naar een groepje zeeleguanen. Als ze klaar zijn met zonnen duiken ze het water in. De manier waarop ze bewegen is grappig en soepel tegelijk.

Het uitzicht over Isla Isabela

Dag 5: fietsen tussen reuzenschildpadden op Isla Isabela

We huren mountainbikes voor een fietstocht over het eiland. Zo komen we bij kleine strandjes, die we alleen hoeven te delen met leguanen en pelikanen. Het allermooiste is dat we onderweg diverse reuzenschildpadden in het wild tegenkomen.

’s Middags gaan we snorkelen bij Concha de Perla. Dit is een kleine baai vlakbij de haven. Ik heb nog maar net mijn flippers aan of ik word al verrast door een reuzenschildpad, een zwemmende zeeleguaan en een gigantische rog.

Dag 6: Snorkelen bij Concha de Perla en terug naar Santa Cruz

In de ochtend gaan we nog eens snorkelen bij Concha de Perla, omdat het daar zo mooi was. Als ik even aan een rots ga hangen om uit te rusten, duikt er ineens een babyzeeleeuw op. Hij is duidelijk nieuwsgierig en bekijkt me van alle kanten. De magie van de Galapagos is dat je iedere dag dit soort mooie ontmoetingen kunt meemaken. Helaas staat ’s middags de boot terug naar Santa Cruz gepland. Op dit eiland had ik nog wel even willen blijven!

Op Santa Cruz kun je fietsen naar een bos waar reuzenschildpadden in het semi-wild leven

Dag 7: Fietsen naar reuzenschildpadden op Santa Cruz

Nadat we bij ons hotel fietsen hebben gehuurd, nemen we een taxi vanaf het centrale plein. De taxi’s hebben hier de vorm van een truck met grote laadbak. Handig, want zo kunnen de fietsen gewoon mee. We laten ons afzetten bij Rancho El Chato in de hooglanden van Santa Cruz. Dit is het thuis van tientallen reuzenschildpadden. De ranch is een groot bos, waar je vrij doorheen kunt lopen. Het is een leuke uitdaging om zoveel mogelijk schildpadden te spotten. De terugweg op de fiets is het eerste halfuur pittig, omdat de weg steil omhoog loopt. De overige 20 kilometer gaan echter bergafwaarts over goed geasfalteerde fietspaden.

Op het strand van Tortuga Bay liggen zwarte iguana's te chillen in het spierwitte zand

Het strand van Tortuga Bay op Santa Cruz is één van de mooiste ter wereld

Dag 8: Iguana’s op het strand bij Tortuga Bay

Vandaag staat de overtocht naar San Cristóbal gepland, het laatste eiland van onze rondreis. In de ochtend lopen we eerst naar Tortuga Bay, wat een van de mooiste stranden ter wereld schijnt te zijn. Het zand is hier zó wit dat je niet zonder zonnebril kunt rondlopen. De pikzwarte iguana’s die er liggen te zonnen, vormen een mooi contrast.

Bij aankomst op San Cristóbal wordt direct duidelijk waarom dit het zeeleeuweneiland wordt genoemd. Ze liggen in grote aantallen te zonnen, spelen en slapen aan de strandjes langs de boulevard. We kiezen dan ook een restaurant met uitzicht op de zeeleeuwenkolonie.

San Cristóbal is het zeeleeuweneiland van de Galapagos

Zeeleeuwen op San Cristóbal op de Galapagos eilanden

Dag 9: Zwemmen met zeeleeuwen op San Cristóbal

Om meer te weten te komen over de Galapagos, lopen we naar het bezoekerscentrum op loopafstand van het centrum. De tentoonstelling neemt ongeveer een uur in beslag en geeft veel informatie. Pluspunt is dat je vanaf hier meteen kunt doorlopen naar een paar kleine strandjes met zeeleeuwen. Ik kan een duik in zee niet weerstaan en zie al snel een paar zeeleeuwen razendsnel langs me heen schieten. Wat een adrenalinestoot!

Hoogtepunt op de Galapagos: zonsondergang met zeeleeuwen

Dag 10: Highlands tour en zonsondergang met zeeleeuwen

Een populaire dagtocht op San Cristóbal is de highlands tour. Je huurt dan een taxi en maakt een tour langs drie stops: een kratermeer met fregatvogels, een schildpaddenbroedcentrum en een strandje. Niks kan echter tippen aan het spektakel van die avond. Op Playa Mann gaan we ruim op tijd klaarzitten voor de zonsondergang, waarbij we worden omringd door een grote groep zeeleeuwen. De kleintjes spelen in de branding terwijl de grotere exemplaren door het zand rollen en slapen. Dit moet wel een van de mooiste zonsondergangen ter wereld zijn.

Vliegtickets naar de Galapagos eilanden zijn niet goedkoop

Dag 11: Terug naar het vasteland van Ecuador

Met slechts één gate is het vliegveld van San Cristóbal het kleinste dat ik ooit heb bezocht. Je kunt hier ’s ochtends je bagage afgeven, waarna je gemakkelijk een taxi terugneemt naar de boulevard voor een laatste drankje. Dat is dan ook precies wat we doen, want op het vliegveld is weinig te beleven. Een halfuur voor het boarden zijn we terug op de luchthaven, waar alle passagiers tegelijkertijd door de security gaan. Ons vliegtuig is het enige op de luchthaven, waardoor het bijna voelt alsof we privé vliegen. Het is even van tevoren geland, om een nieuwe lading lucky tourists af te zetten.

Better Places maakt rondreizen op maat naar Ecuador

Met dank aan

Ik boekte mijn reis via Better Places.  Dit is een Nederlandse organisatie, die je in contact brengt met een reisexpert uit het land van jouw keuze. Deze reisexpert helpt je bij het samenstellen van een route. Het contact met Kerstin verliep vanaf het begin snel en duidelijk. Ze gaf goede adviezen, waardoor we gerichte keuzes konden maken voor onze route. Eenmaal op reis werden we ontvangen door Rene (Quito) en Maria (Galapagos). Zij gaven ons een warm welkom en nog wat extra tips.

Een van de redenen dat we voor Better Places kozen, is het maatwerk. Zowel voor het vasteland van Ecuador als voor de Galapagos. Bij veel andere reisorganisaties ben je voor de Galapagos gebonden aan een standaardpakket met excursies of een cruise. Wij wilden wel de randzaken geregeld hebben (vliegtickets, boottickets en accommodaties) maar verder vooral veel vrijheid houden. Better Places raadde ook leuke accommodaties aan. Zo sliepen we op Isabela direct aan het strand, op Santa Cruz in een boetiekhotel in de stijl van Gaudí en op San Cristobal in een knus familiepension.

Ook besteedt Better Places veel aandacht aan duurzaam reizen. Zo wordt de CO2-uitstoot van de reis gecompenseerd. Voor vertrek krijgt elke reiziger een waterfles. De hotels waarmee Better Places samenwerkt, hebben bijna allemaal een watertank waar je gratis je fles bijvult. Zo hoef je zo min mogelijk plastic flessen te kopen. Dat is een fijn idee, want juist op de Galapagos kun je goed zien hoe groot de impact van mensen op het milieu kan zijn.

In ruil voor het vermelden van mijn ervaringen met Better Places ontving ik een korting op mijn reissom. Bij samenwerkingen geef ik altijd mijn eigen mening.

Zou jij de Galapagoseilanden willen bezoeken?

 1. Elsa Jansen zegt:

  Leuk verhaal Sascha en erg herkenbaar van onze eigen 10-daagse reis naar Galapagos in 2016. Wat een bijzondere plek!

  • Sascha zegt:

   Dankjewel voor je comment Elsa! Leuk om te horen dat het herkenbaar is voor iemand die er ook is geweest. Ja, wát een bijzondere plek he? Misschien wel de meest bijzondere plek waar ik tot nu toe ben geweest 🙂

 2. John van Heck zegt:

  Zeer informatief en mooi verslag. Je krijgt zin om er ook heen te gaan en het te beleven!

  • Sascha zegt:

   Dankjewel Danilya! Het was voor mij een bestemming die al héél lang bovenop mijn lijstje stond en ben zo blij dat het eindelijk gelukt is. Toen ik me erin ging verdiepen bleek het ook (hoewel nog steeds niet goedkoop) niet zó duur te zijn als ik had verwacht. Binnenkort komt er nog een blog met meer praktische tips en meer over de kosten van zo’n reis als deze.

 3. Jolien zegt:

  Wat leuk! Ik wil hier volgend jaar graag naar toe, combineren met Colombia. Ga Betterplaces eens bekijken, want dat kende ik nog niet. Bedankt!

  • Sascha zegt:

   Wat leuk dat je concrete reisplannen voor de Galapagos eilanden hebt! Ik kan alleen maar zeggen: absoluut doen, je zult het nooit meer vergeten! Ook een goed idee om het met een andere bestemming in Zuid-Amerika te combineren. Op die manier kan je de prijs van de vliegtickets erheen verdelen over meerdere bestemmingen. Ik ga binnenkort nog een blog schrijven met meer praktische reistips, o.a. budgettips.

 4. Linda | travellersoftheworld zegt:

  Wat een droomreis moet dit zijn! Het is niet goedkoop zo’n trip, maar je vergeet het nooit meer. De Galapos eilanden staan hoog op mijn bucketlist

  • Sascha zegt:

   Hi Linda, ik hoop dat je ooit de kans zult krijgen om te gaan, want het is inderdaad een reis die ik niet snel zal vergeten! Zulke bijzondere natuur en dieren daar. Ik ga nog een blog maken met meer praktische reistips waaronder wat meer over de kosten.

 5. Lizzie | Globalizious zegt:

  Ooohhhh wat is dit onwijs geweldig!! Ik zou er ook zo graag heen gaan! Ben stiekem wel n klein beetje jaloers Hihi.

  • Sascha zegt:

   Hoi Lizzie, ik hoop dat je ooit de kans zal krijgen om te gaan! Een van mijn meest bijzondere reizen tot nu toe. Thanks voor je reactie!

  • Sascha zegt:

   Zeker een bestemming voor een actieve vakantie inderdaad! Het is hier zonde om ‘alleen’ maar op het strand te gaan liggen, er is zoveel te ontdekken. Alhoewel, op het strand lig je dan waarschijnlijk wel weer tussen de zeeleeuwen en leguanen, dat dan weer wel…. :-p Bedankt voor je reactie!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>