Gevangeniseiland Alcatraz: must-see in San Francisco

Het is misschien wel de bekendste gevangenis ter wereld: Alcatraz. Dit eiland in de baai van San Francisco was ooit zwaar beveiligd. De gevangenis is inmiddels gesloten, maar goed bewaard gebleven. Een bezoek aan Alcatraz voelt daarom als een stap terug in de tijd. Het is één van de highlights van een stedentrip San Francisco. Ik verklap alvast mijn belangrijkste tip: reserveer op tijd!

Hoe dichter de boot bij Alcatraz komt, hoe meer opvalt dat het eiland best groot is

Gevangeniseiland Alcatraz

Alcatraz was van 1934 tot 1963 een zwaar beveiligde gevangenis. Veruit de bekendste van de 1576 gevangenen was de gangster Al Capone. Vanwege de afgelegen ligging en de sterke stromingen in de baai van San Francisco, zou het zo goed als onmogelijk zijn geweest om van het eiland te ontsnappen. Toch deden diverse gevangenen een poging. Officieel is het nooit iemand gelukt om te ontsnappen, maar er doen diverse geruchten de ronde. Hier zijn meerdere films over gemaakt. Tijdens het lopen langs de oude cellen, neemt je fantasie al snel de vrije loop met je.

Gevangeniseiland Alcatraz: een bezoek voelt alsof je terug in de tijd stapt

Een bezoek aan Alcatraz

Een bezoek aan Alcatraz begint bij Pier 33, op het vasteland. Vanaf hier vertrekken de boten naar het gevangeniseiland. Het is een korte maar leuke boottocht. Onze boot was nog maar net de haven uit, toen we al een zeehond vrolijk zagen dobberen. In de verte is ook de Golden Gate Bridge zichtbaar. Hoe dichter de boot bij Alcatraz komt, hoe beter het opvalt dat het best een groot eiland is.


Eenmaal op het eiland, loop je via een kort maar steil pad omhoog naar het gevangenisgebouw. Hier haal je een audiotour op (inbegrepen bij de prijs). Je loopt door de ontvangstruimtes waar ook de gevangenen binnenkwamen, compleet met douches en stapels overalls. Je kunt je bijna voorstellen dat je zelf wordt weggeleid voor een verlengd bezoek aan Alcatraz..

Een kijkje in het leven van de gevangenen in Alcatraz

De audiotour vertelt welke route je in het gevangenisgebouw moet lopen om alles te zien. Tijdens het luisteren kom je meer te weten over de gevangenis, het regime en ontsnappingspogingen. Dit hoor je aan de hand van persoonlijke verhalen van ex-gevangenen en bewakers. Ik vond de audiotour erg interessant.

Een gevangeniscel in Alcatraz

Een bezoek aan de voormalige gevangenis Alcatraz, in de baai van San Francisco, is een leuke toevoeging aan je rondreis Zuidwest-Amerika

Je ziet de kale cellen en probeert je voor te stellen hoe het geweest moet zijn om hier opgesloten te zitten. De isoleercellen zijn beklemmend. In de voormalige kantine luister ik naar verhalen over maatregelen om opstanden te voorkomen. Opvallend is ook het grote messenblok dat nog in de keuken staat. Door het ontwerp was het direct zichtbaar als er messen ontbraken.

Ook vind ik het verrassend om te horen dat er op Alcatraz een hele gemeenschap van bewakers en hun gezinnen was. Daar had ik nog niet eerder over nagedacht. De kinderen speelden op een steenworp afstand van het gevangenisgebouw. Het eiland was voor sommigen meer dan een gevangenis, al was het gevangenisgebouw nooit buiten oogbereik.

De keuken van de eens zwaarbewaakte gevangenis Alcatraz staat er verlaten bij..

Details van gevangenis Alcatraz in de baai van San Francisco

Alcatraz: feest voor fotografen

Alcatraz is een feest voor fotografen. Je ziet de celblokken, gangen en de vertrekken van de bewakers. Sommige cellen hebben gebruiksvoorwerpen, zoals tijdschriften en schildersets. Het is een uitdaging om de historie en grimmige sfeer van de gevangenis vast te leggen.

Ook buiten het gevangenisgebouw zijn leuke fotospots. Alcatraz is afgeleid van Isla de los Alcatraces, wat eiland van de Jan-van-Genten betekent. Het eiland zit dan ook vol met vogels, die hun sporen duidelijk nalaten. Er zijn ook veel bloemen en planten. Als je geluk hebt, heb je vanaf het eiland ook mooi uitzicht op de skyline van San Francisco en de Golden Gate Bridge. Dit is niet altijd het geval, want in San Francisco is het vaak mistig.

Vanaf Alcatraz kan je in de verte de bekende Golden Gate Bridge zien. Als je geluk hebt tenminste, want in San Francisco is het vaak mistig

Op het eiland Alcatraz vind je veel bloemen en vogels

Nationaal Park Alcatraz

Sinds 1973 is Alcatraz opengesteld voor publiek. Het is nu één van de vele nationale parken die door de National Park Service worden beheerd. Doordat de gevangenis op een eiland ligt en zo goed bewaard is gebleven, maakt een bezoek veel indruk. Alcatraz is zeker één van de plaatsen die je moet bezoeken als je in San Francisco bent. Het is een erg leuke toevoeging op een rondreis door Zuidwest-Amerika.

Belangrijk: reserveer op tijd
De belangrijkste tip die ik je kan geven, is om (ruim) op tijd te reserveren. Kaartjes zijn vanaf 90 dagen vooraf te koop. De tickets raken soms weken van tevoren uitverkocht.

Met een beetje geluk heb je vanaf Alcatraz uitzicht op de skyline van San Francisco

Praktische informatie:

  • Tickets voor Alcatraz kosten $37.25 per persoon (januari 2018). Er is maar één rechtstreekse aanbieder: Alcatraz Cruises. Je kunt de tickets online bestellen. Daarbij moet je een specifieke vertrektijd van de boot kiezen. De echte kaarten haal je pas ter plaatse bij de pier op. Degene die de kaarten heeft gekocht, moet zijn ID laten zien en de creditcard waarmee is betaald.
  • De boot naar Alcatraz vertrekt vanaf Pier 33. Je wordt verzocht om 30 minuten voor je gekozen vertrektijd aanwezig te zijn.
  • De boottocht duurt 10 tot 15 minuten. Eenmaal op het eiland kun je zelf kiezen hoe laat je de boot terug neemt. Het complete vaarschema vind je op de website van Alcatraz Cruises.
  • De audiotour is verkrijgbaar in meerdere talen en duurt 45 minuten. Tip: kies de Engelse versie. Je hoort dan de originele stemmen van gevangenen
  • Zorg voor een lange broek, jas en kleding in laagjes. Op Alcatraz kan het namelijk hard waaien en koud zijn. Het is ook handig om snacks en water mee te nemen (dat is de enige soort drank die mee het eiland op mag). Ter plaatse zijn geen faciliteiten voor eten of drinken (alleen op de ferry). Bij Pier 33 zijn toiletten. Ook op Alcatraz zijn toiletten, maar wel alleen bij de ferry dock.
  • Trek voor een bezoek aan Alcatraz minimaal 2,5 uur tot een halve dag uit (inclusief wachttijd bij de ferry op de heenreis en de boottochten heen en weer).

Zou jij Alcatraz willen bezoeken?

  1. Wat een indrukkend verslag.
    Als ik ooit nog eens San Francisco zou bezoeken, zou ik voornamelijk voor Alcatraz gaan omdat je er zo mooi over schrijft.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>