De Matterhorn in Zwitserland, 3x anders

Het is misschien wel de bekendste berg van Zwitserland: de Matterhorn. Het leuke aan deze berg is dat je hem vanaf veel verschillende kanten kan bekijken. Dat doe je vanuit het autovrije plaatsje Zermatt, een typisch Zwitsers bergdorpje zoals je op de ansichtkaarten ziet. Reishonger zette drie verschillende dagtochten vanuit Zermatt op een rijtje, met steeds weer een ander uitzicht op de Matterhorn. Reis je mee – te voet, met de trein en vanuit de kabelbaan – naar de Matterhorn in Zwitserland?

De Matterhorn in Zwitserland: een unieke berg

Het is dan wel niet de hoogste bergtop van Zwitserland, bekend is de Matterhorn wel. De 4.478 meter hoge berg heeft een piramidevorm en een steile, scheve punt. Dit maakt de bergtop, die officieel tot  Zwitserland behoort maar vlakbij de grens met Italië ligt, bijzonder en herkenbaar. Chocolademerk Toblerone vond deze berg zelfs zó mooi, dat ze het uitkozen als plaatje om hun chocoladerepen mee te versieren. Dit is dus zeker een berg die je mee wil pakken tijdens een rondreis door Zwitserland.

De Matterhorn is een van de bekendste bergen van Zwitserland

De Matterhorn is een van de bekendste bergen van Zwitserland

Zermatt: idyllisch Zwitsers bergdorpje en uitvalsbasis voor de Matterhorn

Wil je de Matterhorn zien, of zelfs wel beklimmen zoals in 1865 voor het eerst werd gedaan? Dan is het Zwitserse bergdorp Zermatt the place to be. Het plaatsje zelf is autovrij. Kom je met de auto, dan kun je deze achterlaten in de overdekte parkeergarage bij het treinstation van Täsch. Vanaf hier neem je in een kwartier de trein naar Zermatt. De treinrit zelf is mooi en – zoals we van het Zwitserse openbaar vervoer gewend zijn – de trein rijdt op tijd.


Eenmaal in Zermatt, heb je veel verschillende mogelijkheden om de omringende bergen in te gaan. Er is een uitgebreid netwerk van kabelbanen, honderden kilometers aan hiking trails en een trein die je nóg hoger brengt dan het op 1.600 meter hoogte gelegen Zermatt. Hieronder hebben we drie verschillende manieren op een rij gezet om de Matterhorn te zien. Want geloof ons, het uitzicht op deze iconische berg verveelt nooit! Niet voor niets heeft de Matterhorn de bijnaam ‘juweel van de Alpen’.

Zermatt is een typisch Zwitsers bergdorpje in het kanton Wallis

Zermatt is een typisch Zwitsers bergdorpje in het kanton Wallis

#1 Vanaf Rothorn: het ‘ansichtkaart’ uitzicht

Vanaf kabelbaanstation Rothorn (3.103 meter hoogte) heb je één van de meest spectaculaire uitzichten op de Matterhorn. Dit is het ‘klassieke’ uitzicht op de bergtop dat je op alle ansichtkaarten ziet. Voordat je vanuit Zermatt bij Rothorn bent aangekomen, kom je nog langs twee andere kabelbaanstations. Eerst neem je vanuit Zermatt een soort ondergronds treintje naar Sunnegga. Hier heb je ook al mooi uitzicht, maar niet zo mooi als vanaf Rothorn.

Het middelste kabelbaanstation is Blauherd. Behalve overstappen op de kabelbaan omhoog naar Rothorn, kun je hier nog meer doen. Wandel bijvoorbeeld naar de Stellissee. Vanaf dit meer heb je ook leuk uitzicht op de Matterhorn. Bij helder weer kun je de berg zelfs weerspiegeld zien in het meertje. Als je nog langer wil hiken, zou je de volledige ‘5-Seenweg’ kunnen lopen. Deze trail komt langs vijf verschillende bos- en bergmeertjes. De trail loopt continu omlaag, van het startpunt bij kabelbaanstation Blauherd (2.571 meter hoogte) naar het eindpunt bij kabelbaanstation Sunnegga (2.288 meter hoogte).

Mijn tip: ga eerst helemaal omhoog naar Rothorn en geniet daar van het uitzicht op de Matterhorn. Ga vervolgens met de kabelbaan terug omlaag naar Blauherd en loop via de 5-Seenweg naar Sunnegga, waar je met het ondergrondse treintje weer terug naar Zermatt kunt gaan. Je hebt dan drie verschillende viewpoints gezien én een leuke hike gemaakt. Je bent hiermee een halve dag bezig. Een retourtje met de kabelbaan van Zermatt naar Rothorn kost CHF 77 per persoon (2020).

Vanaf uitzichtpunt Rothorn heb je het 'ansichtkaartenuitzicht' op de Matterhorn

Vanaf uitzichtpunt Rothorn heb je het ‘ansichtkaartenuitzicht’ op de Matterhorn

De Five Lakes Trail in Zermatt

De Five Lakes Trail in Zermatt

Uitzicht op de Matterhorn vanaf Stellissee

Uitzicht op de Matterhorn vanaf Stellissee

#2 Vanaf Matterhorn Glacier Paradise: het niet-standaard uitzicht

In Zermatt vind je één van de meest spectaculaire kabelbanen die ik ooit heb genomen. Je kunt vanaf hier namelijk naar Matterhorn Glacier Paradise. Dit is het hoogste kabelbaanstation van heel Europa (3.883 meter hoogte). Dat is een stuk hoger dan bijvoorbeeld Jungfraujoch in de regio Interlaken. De kabelbaan gaat over een grote gletsjer heen, wat een spectaculaire ervaring is.

Vanaf Matterhorn Glacier Paradise kijk je tegen ‘de andere kant’ van de Matterhorn aan. Hierdoor heb je niet het klassieke uitzicht op de berg, maar alsnog wel een heel mooi uitzicht. Zelfs in de zomer zie je vanaf hier uitgestrekte sneeuwvelden en mensen die aan het skiën en snowboarden zijn. Ook is er een leuke ijsgrot met ijssculpturen.

Heb je zin om te hiken? Ga dan op de terugweg niet direct door naar Zermatt, maar stap uit bij tussenstation Schwarzsee. In tegenstelling tot veel andere hikes bij Zermatt, die over groene alpenweides lopen, loop je hier over kale rotsen. Daardoor krijg je weer hele andere foto’s van de beroemde berg.

Praktisch: Een retourtje vanuit Zermatt naar Matterhorn Glacier Paradise kost CHF 114.50 per persoon. Een bezoek aan de ijsgrot met sculpturen kost nog eens CHF 8 per persoon. Omdat je bij Matterhorn Glacier Paradise zo hoog zit, is het hier erg koud. Neem dus zeker een warme jas mee (en als je net zoals ik een koukleum bent, zijn handschoenen en een muts ook geen overbodige luxe, zelfs in de zomer).

Matterhorn Glacier Paradise is het hoogste kabelbaanstation van Europa

Matterhorn Glacier Paradise is het hoogste kabelbaanstation van Europa

Uitzicht op de Matterhorn vanaf Schwarzsee

Uitzicht op de Matterhorn vanaf Schwarzsee

Matterhorn Glacier Paradise heeft een ijsgrot met fantastische sculpturen

Matterhorn Glacier Paradise heeft een ijsgrot met fantastische sculpturen

#3 Vanaf Gornergrat: de Matterhorn en een héleboel andere bergtoppen!

Dit was één van mijn favoriete dagtochten in Zermatt. Allereerst maak je de meest spectaculaire treinrit van Zermat: de Gornergrat railway. De rit in de knalrode treinstellen duurt 40 minuten. Je bent dan bij treinstation Gornergrat, het hoogste treinstation van deze spoorlijn. Hier kun je een rondje van 15 tot 20 minuten lopen (de ‘Gornergrat 360 loop’) voor fantastisch uitzicht op de omringende bergtoppen. Vanaf Gornergrat (3.089 meter hoogte) zie je niet alleen de Matterhorn, maar ook de Dufourspitze (de hoogte berg van Zwitserland) en de Gornergletsjer (de tweede grootste gletsjer in de Alpen). Het uitzicht op zoveel besneeuwde bergtoppen is echt spectaculair.

Vervolgens kun je natuurlijk de trein weer terug omlaag nemen, maar je kunt de dagtocht ook nóg mooier maken. Dit doe je door omlaag te wandelen naar een tussenstation van de Gornergrat railway. Je doet dan de Gornergrat – Riffelberg hike. Dit was mijn favoriete hike in de omgeving van Zermatt. In een kleine twee uur daal je 519 meter/5 kilometer. Als je geluk hebt, zie je onderweg ook de trein over het spoor rijden, wat mooie fotomomenten oplevert. Ook wandel je langs het bergmeer Riffelsee. Bij station Riffelberg stap je weer op de Gornergrat Railway terug naar Zermatt.

Praktisch: Het vertrekstation van de Gornergrat Railway ligt in het centrum van Zermatt, tegenover het treinstation waar je bent aangekomen als je je auto in Täsch hebt laten staan. Een retourtje van Zermatt naar Gornergrat kost CHF 118 per persoon. Inclusief hike ben je een halve dag zoet.

De Gornergrat Railway is de mooiste treinrit van Zermatt

De Gornergrat Railway is de mooiste treinrit van Zermatt

Bij Gornetgrat heb je zicht op tientallen bergtoppen van 4.000 meter of hoger

Bij Gornetgrat heb je zicht op tientallen bergtoppen van 4.000 meter of hoger

Aanrader: hike van Gornergrat naar Riffelberg

Aanrader: hike van Gornergrat naar Riffelberg

Tips voor een verblijf in Zermatt (inclusief budgettip!)

 • Eerlijk is eerlijk: Zwitserland is geen goedkope vakantiebestemming. Gelukkig is er wel een manier om te besparen tijdens je verblijf in Zermatt. De VVV verkoopt namelijk een kortingskaart voor het vervoer in en rondom Zermatt. Met de Peak Pass krijg je, op de dagen dat de pas geldig is, onbeperkt toegang tot álle kabelbanen en de Gornergrat Railway. Ook de ijsgrot bij Matterhorn Glacier Paradise is inbegrepen. Dat is dus een minimumwaarde van CHF 317,50 per persoon. De Peak Pass kost CHF 203 per persoon voor 2 dagen en CHF 218 voor 3 dagen (2020). Een aanrader dus, want hiermee hebben wij veel geld bespaard tijdens ons verblijf in Zermatt!
 • Een ander voordeel van de pas, is dat je als je wil meerdere keren naar één plek terug kan gaan. Bijvoorbeeld om het uitzicht zowel ’s ochtends als aan het eind van de dag te bekijken. Of wanneer het weer toch tegenviel. Nog een tip: check voordat je op pad gaat de livecams van de belangrijkste viewpoints rondom Zermatt. Dan kun je meteen zien of het de moeite waard is om naar boven te reizen.
 • Het weer in de bergen kan snel omslaan. Vertrek je uit het centrum van Zermatt met droog weer en een stralend zonnetje? Eenmaal boven kan het hard waaien en regenen. Bereid je hierop voor qua kleding en spullen die je meeneemt de bergen in.
 • Zermatt heeft ook een handige kaart met daarop alle bergtoppen en hiking trails. Hierop kun je ook zien welke trails op dit moment open zijn.
 • Het centrum van Zermatt is compact en alles is op loopafstand. Zolang je jouw accommodatie op maximaal 15 minuten loopafstand van het treinstation boekt, kun je alles prima te voet doen.

Foto’s en tekst door Sascha van Zonsbeek

 1. Janine van der Vinne zegt:

  Klinkt fantastisch!
  Ik overweeg komend zomer te gaan met beide puber kinderen.
  Kon je de beschreven wandelingen allemaal maken met de peak pass qua liften?

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>