De Lus van Wielkopolska

Polen, wilde ik daar eigenlijk wel naartoe? Ik wist het niet zeker, omdat ik mij gewoon helemaal niks kon voorstellen bij dat land. Dat ik naar de regio Wielkopolska zou gaan, zei mij nog minder. Maar zoals een goede avonturier betaamt, stapte ik onversaagd het vliegtuig op naar Poznan.

Eindelijk Vaste Grond

Nog voor het vliegtuig landde, werd het al duidelijk dat het weer in Polen nogal vergelijkbaar was met dat van België: ruige lucht, veel wind, veel regen. Het vliegtuig schommelde en danste tot op de grond. Mijn eerste kennismaking met Wielkopolska was nogal woelig. Gelukkig maakte de stad Poznan dat snel goed! Vanuit mijn uitvalsbasis, luxe hotel Wloski, kon ik al snel op pad om de stad te verkennen. Denk aan kleurige huisjes, historische gebouwen en lokale gerechten, zoals zure soep met ei, en geroosterde eend met knoedels.

Poznan

Het stadscentrum van Poznan heeft van die mooie, gekleurde huisjes en gezellige pleintjes

Het Water Op

Vanuit Poznan nam ik de auto naar de rivier Notéc, waar een boot met kapitein op me wachtte. De regio Wielkopolska is namelijk rijk aan waterwegen, waarvan sommige zelfs aangesloten zijn op het internationale waternetwerk.  Per boot het land bekijken is dan ook een echte aanrader.

Het weer in Wielkopolska is doorgaans goed

Het weer in Wielkopolska is doorgaans goed, al had ik wat pech. Maar dat vind ik niet erg, met zo’n wolkenpracht!

Ik voer met de voetjes omhoog en een glaasje wodka in de hand langs groene oevers, waar reigers en arenden vlogen. Af en toe meerde ik aan bij een kleine haven, om te eten of gewoon een beetje bij het kampvuur te zitten. Eén keertje stapte ik van de boot op een surfplank, om te gaan Stand Up Paddling tussen de koeien, al werd dat al snel eerder zwemmen dan SUP’en.

Stand Up Paddling: het is niet heel erg moeilijk, maar wél héél leuk! Ideaal als je een beetje verkoeling nodig hebt. Plons.

Stand Up Paddling: het is niet heel erg moeilijk, maar wél héél leuk! Ideaal als je een beetje verkoeling nodig hebt. Plons

Ik sliep in heerlijke hotelletjes, zoals hotel Olandia, waar ik genoot van wat hun kok en sommelier op tafel zetten, onder begeleiding van live muziek door Tomasz Kureda, de zanger en gitarist die het lied ‘Wielkopolska’ schreef.

Gekke Grootvader

Hoe zalig dat varen en eten en genieten ook was, het hoogtepunt van mijn reis moest nog komen. Als laatste stop logeerden we in Paleis Dębogóra, bij het domein van de Gekke Grootvader. Die grootvader is oorlogsveteraan, en verzamelaar van oorlogstuig en –wapens. Op het domein, waar verschillende huizen en het oorlogsmuseum staan, leeft een hele familie, die tezamen voor deze bijzondere verzameling instaan.

De Lus van Wielkopolska

De Gekke Grootvader himself!

Na het bezoeken van het museum, met tekst en uitleg van de grootvader himself, stond een van zijn kleinzonen klaar met een Tsjecho-Slovaakse Skot. Dat is een pantservoertuig uit de tweede helft van de vorige eeuw. We werden zonder poespas de Skot ingeladen voor een rit door het bos.

Het pantservoertuig: een '68, V8 Skot uit voormalig Tsjecho-Slowakije.

Het pantservoertuig: een ’68, V8 Skot uit voormalig Tsjecho-Slowakije

Wel, laat ik je even vertellen: dat is leuk! De snelheid, de macht van zo’n pantservoertuig! Ongelofelijk! Dat ritje was véél te snel voorbij. Maar gelukkig kon ik de kleinzoon overtuigen mij een rijles te geven in die Skot. Dat de wodka al rijkelijk had gevloeid bij hem, hielp me wel bij het overtuigen. En zo kwam het dat ik, in het midden van Wielkopolska, Polen, een tank leerde besturen. Soms schrap je dingen van je bucketlist waarvan je eigenlijk niet wist dat ze op je lijstje stonden. Meer weten? Klik dan even hier.

De Skot in volle actie. Fun!

De Skot in volle actie. Fun!

Lotte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>