Sneeuwpret voor volwassenen: rodelen in Tirol

Zo soepel als wereldkampioen Melanie de scherpe haarspeldbocht op haar slee neemt, zo stuntelend oogt de rest van de groep. Waar de een door een te hoge snelheid tot stilstand komt in de sneeuwberm, lijkt de ander juist teveel geremd te hebben en moet krampachtig peddelend de vlakke bocht door zien te komen. Wie ooit heeft gedacht dat sleetje rijden alleen iets voor kinderen is, heeft het goed mis. In Tirol is deze traditie namelijk tot een ware kunst én topsport verheven.

Rodelen en Tirol zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat je meer kunt met sneeuw dan alleen skiën en snowboarden, weten ze in het hart van de Alpen natuurlijk al lang. Het zijn juist de andere typische wintersporten die zijn vervlochten met het dagelijks leven van de Tirolers. Waar wij deze Oostenrijkse regio voornamelijk associëren met een heerlijke wintersportvakantie op de lange latten, gaan de Tirolers er zelf ook en masse op uit met de slee. En terecht, want met meer dan 750 kilometer aan rodelbanen is Tirol een walhalla voor de sleeliefhebber.

Rodelen in Tirol

Tiroler rodelcultuur

Rodelen in de winter is niet – zoals veel wordt gedacht – op een metalen baan naar beneden racen. Dat is de zomerse variant die ook ontzettend vermakelijk is, maar toch echt is gebaseerd op de authentieke winterse rodeltraditie. Wat rodelen dan wel is? Sleetje rijden, om het maar simpel te zeggen. Voor gevorderden dan wel weer, aangezien het uitdagings-niveau van de rodelbanen er niet om liegt. Want hoewel het zien van de houten sleeën een golf van weemoed en verlangen naar je kindertijd zal terugbrengen, pakt men deze sport in Tirol toch echt iets serieuzer aan.


Bij het aanzicht van sommige rodelbanen zou je dan ook niet denken dat het mogelijk is om daar, met goed gevolg, met een houten slee vanaf te roetsjen. Steile hellingen en scherpe bochten maken het de beginnende rodelaar niet makkelijk. Iedereen die het wel eens heeft geprobeerd zal erkennen dat het nog verdacht lastig is om de slee in bedwang te houden en zonder kleerscheuren de soms scherpe bochten door te komen.

Kellerjoch Rodelparadijs

Kellerjoch is met 10 kilometer de langste rodelbaan van Tirol

Van sleetje rijden tot rodelen: tips van de pro’s

Rodelen behelst dus meer dan simpel op de slee gaan zitten en je de helling af te storten. Gelukkig zijn daar Melanie Batkowski en haar coach Gottfried Hofer. Melanie kent als wereldkampioen rodelen op natuurbanen als geen ander wat de uitdagingen zijn waar je in de hoge tempo’s op de slee mee te maken krijgt.

Melanie Batkowski Gottfried Hoher

Tips van de echte pro’s om het rodelen te leren

Zo moet je als een pro eigenlijk niet rechtop op de slee zitten, maar juist wat meer naar achteren liggen zodat je flink tempo kunt maken. Tenzij je dan weer in de bochten komt, want dan heb je meer controle als je iets overeind zit. Toch is, niet geheel onverwacht, het belangrijkste om te weten hoe je moet sturen en remmen! Toch fijn om dat onder de knie te hebben voor je jezelf de zes kilometer lange Serlesbahn af stort, die al begint met een behoorlijk steile start gevolgd door een scherpe bocht.

Gottfried verzekert dat het remmen eigenlijk heel simpel is. Je zet beide voeten plat – dus niet met alleen de hak – op de grond, en je remt al. Soms is de baan echter ijzig en werkt dit minder goed dan je wilt. Dan kun je door aan het touw te trekken feitelijk de slee iets omhoog tillen. Daarmee rem je nog veel sneller af. Lachend vertelt hij dat in het geval je je echt in een ijzingwekkende noodsituatie bevindt, maar het beste opzij van de slee af kunt laten vallen. “De slee is maar van hout, die kunnen we wel vervangen. Jullie niet…”

Rodelles

Ondanks de tips is het soms toch nog even stuntelen op de slee

Sturen kan op vele manieren. Allereerst is het belangrijk om je gewicht te verplaatsen naar de kant waar je op wilt bewegen. Ook kun je in de bochten je hand schuin naar achteren op het ijs duwen in de gewenste richting, om zo enige druk de goede kant op uit te oefenen. De meest drastische wijze om te sturen is met je voet. Als je naar rechts wilt, zet je je rechtervoet op de grond om zo bij te sturen. Verreweg de meest gemakkelijke en effectieve stuurmanier die voor iedereen snel aan te leren is. Melanie laat echter nog een andere wijze zien, die vooral goed te doen is op de sleeën die enigszins flexibel zijn. Met je linkervoet duw je de slee dan als het ware naar rechts, om zo de slee de goede kant op te duwen.

Gelukkig besluit Melanie om eens voor te doen hoe het echt moet. Toegegeven, het ziet er simpel uit. Beetje leunen, handje uitsteken en je glijdt zo in een keurig tempo door de bocht. En hoewel de praktijk iets weerbarstiger is – de eerste bochten gaan verre van soepel – pik je de kunst van het rodelen toch wel erg snel op.

Rodelen Tirol

Jong geleerd, oud gedaan

En precies dat is hetgeen dat deze sport zo leuk maakt. Met weinig moeite kun je het rodelen al prima onder de knie krijgen en dan kun je je kinderlijk goed vermaken. De rodelbanen zijn er in alle soorten en maten en allemaal hebben ze hun eigen charme. Zo heb je het echte traditionele rodelen, waar je een lange avondwandeling maakt naar een knusse berghut, zoals de Brandstattalm. Na daar heerlijk gegeten en gedronken te hebben – een schnapps hoort er natuurlijk bij – is het dan tijd om dezelfde weg weer naar beneden te roetsjen. Een ervaring die totaal niet te vergelijken is met de drukkere avonden bij rodelbanen die met een lift te bereiken zijn. Drommen mensen komen af op deze rodelavonden om in grote getalen – en vele malen – de berg af te sleeën. Ook hier kun je op de top van de berg heerlijk pauzeren voor een verwarmend drankje, om vervolgens vol goede moed weer op de slee te stappen.

Rodelabend Tirol Nachtrodeln

Deze gezellige rodelavonden worden opgesierd door een vrolijke mix van kleurrijke sleeën. Als je in Tirol bent opgegroeid, bezit je hoogstwaarschijnlijk je eigen rodel, vaak met gepersonaliseerde bekleding en kleuren. Zo’n slee wordt gemaakt met aandacht en liefde voor de wensen van de klant. Rodelbouwer Bernhard Lederwasch runt al 20 jaar met zijn vrouw Gallzeiner, een bedrijfje dat rodels produceert. En, garandeert hij, zo’n rodel koop je voor het leven. Hij kent al zijn klanten en hun wensen dan ook persoonlijk, en maakt desnoods een rodel geheel op maat voor iemand. Alles om het sleeplezier voor iedereen toegankelijk te houden!

Van sleetjes voor de allerkleinsten tot familierodels waar je een kind voorop kunt zetten, Gallzeiner verkoopt het allemaal. Op de rodelbaan kom je deze variëteit in groepen ook tegen. Ouders met kinderen op de slee, of gewoon hele vriendengroepen op drie sleeën gepropt. Want rodelen is leuk, maar samen rodelen is natuurlijk nog veel leuker!

Rodelen in Tirol

De haarspeldbochten heb je met een beetje oefening snel onder de knie

Klaar? Sleeën maar!

Voor degenen die geen eigen slee hebben, is het gelukkig makkelijk om er eentje te huren of te lenen. Veel hotels in Tirol hebben er een aantal staan die je vrij kunt gebruiken. Ook de berghutten die bij de rodelbanen liggen, bieden het rodelen na het eten vaak als extra service aan de gasten aan.

Bij de grotere banen, zoals de recent geopende Kellerjochbahn of de Elferbahn, kun je voor een paar euro een slee huren. Alleen nog even met de kabelbaan naar boven en je hebt gegarandeerd uren sleeplezier. Juist omdat de rodelbanen vaak vlakbij de skipistes liggen is het een ideale afwisseling van je wintersportvakantie. De meeste banen zijn tot ‘s avonds laat verlicht en geven prachtige vergezichten over de dalen en de adembenemende natuur. En toegegeven, niet is fijner dan na een lange dag skiën nog even heerlijk zittend van de berg af te sjeesen!

Gleinserhof Rodelbahn

 

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>