Leren skiën doe je in SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental

Wanneer je nog nooit op de latten hebt gestaan, kan leren skiën voor een volwassene een beetje eng zijn. Wat je dan nodig hebt, is een skileraar met veel geduld en een skigebied dat ruimte heeft voor skiërs van elk niveau.

Deze winter reisde ik naar het skigebied SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental om te leren skiën. Het was niet de eerste keer dat ik op latten stond. Ik lijk maar niet voorbij het beginnersniveau te komen. Ondanks het feit dat ik skiën best wel leuk vind, lijk ik alles van mijn vorige lessen helemaal vergeten te zijn. Mijn hoofd vult zich met oneindig veel ‘wat als’ situaties. Wat als ik niet kan remmen en tegen een boom ski? Wat als ik een been breek? Of erger, wat als ik helemaal uit controle tegen een andere skiër knal?

En laat dat nu juist het probleem zijn dat de meeste volwassen, beginnende skiërs treft. We denken te veel na. We zien wat er kan misgaan in ons hoofd, en dat maakt het skiën moeilijk. Toch, ik ben niet de persoon die zomaar opgeeft. Op naar Oostenrijk, dus.

Uitzicht op de besneeuwde Alpen

Elke keer als ik de Alpen zie, word ik opnieuw verliefd!

SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental

Het skigebied SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental (een hele mond vol) ligt op een dik uur rijden van Innsbruck, en bijna twee uur rijden van München. In de schaduw van de Wilder Kaiser bergketen liggen negen dorpjes met klinkende namen als Ellmau en Söll en Itter. Deze dorpjes vormen de kern van het skigebied. En dat mag je letterlijk nemen: in de loop der tijd verenigden de eigenaars van hotels, restaurants en berghutten uit dit gebied zich onder de naam SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental.

En dat heeft ze geen windeieren gelegd. SkiWelt beheert het hele skigebied, van de skiliften en de pistes tot de skischool. Op hun overzichtelijke website vind je het hele gebied samengevat. Je kan er hotels, restaurants en activiteiten boeken. Je leest er meer over de prijzen en de werkwijze van SkiWelt. Kortom: je vindt er alles wat je nodig hebt om je skireis te plannen.

Skigebied van Skiwelt

Het hele skigebied is onder beheer van Skiwelt. Je geniet dus van goed onderhouden moderne skiliften.

Leren skiën

Al op mijn eerste ochtend in SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental stond er skiën op het programma. In Ellmau, waar ik logeerde in hotel Kaiserblick, nam ik de skilift naar de berg Hartkaiser. Met armenvol gehuurde ski’s en skistokken stond ik op 1.500 meter hoogte. Onder mij zag ik de hele vallei.

Terwijl andere, meer ervaren skiërs vlotjes naar de pistes gleden, werd ik door mijn skileraar apart gezet voor een opwarming. Het was weer wennen aan die knellende laarzen en leren bewegen op die onhandige ski’s.

Mijn skileraar, uit de SkiWelt skischool, bleek van aanpakken te houden. Na de opwarming werd ik zonder pardon op de piste gezet. Zolang ik kon remmen, was het goed. Techniek en elegantie waren voor later.
Skiën gaat vaak tegen je intuïtie in. Je leunt natuurlijk weg van de helling onder je, terwijl je eigenlijk moet meeleunen. Je spieren moeten dubbel zo hard werken op die manier. Enkele uren skiën per dag is dus zwaar genoeg voor een beginner.

Twee dagen oefende ik op de pistes. ’s Middags zakte ik doodmoe op een stoel in een van de bergrestaurants. Oostenrijks voedsel is meestal zwaar en calorierijk, maar wat heb je dat nodig als je leert skiën! ’s Avonds viel ik in slaap zodra mijn hoofd het kussen raakte.

Ellmau in Oostenrijk

Het dorp Ellmau ligt in de vallei, zichtbaar van de skipistes.

De winterse Alpen

Hoe leuk ik skiën ook vind, ik hou het geen hele dag vol. Gelukkig is er in de prachtige Alpen genoeg te doen dat niks met skiën te maken heeft. Mensen die niet van skiën houden, of er gewoon niet goed in zijn, kunnen in SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental gebruik maken van kilometerslange langlaufpaden en wandelpaden.

Mijn favoriete activiteit is het rodelen. In Söll vind je rodelbanen van meer dan vier kilometer lang! Gezeten op zo’n houten slee scheur je in een sneltreinvaart naar beneden. Wel oppassen in de bochten, want er zit geen stuur op die dingen.

Rodelen in Wilder Kaiser – Brixental

Ik vind rodelen zo leuk! Het gaat zo snel, en het risico op vallen is zo veel kleiner dan met skiën.

Wat je ook kiest, na een dag in de sneeuw heb je zin in warme dingen. Veel hotels hebben een sparuimte, waar je je vermoeide spieren kan weken in het warme water. Om dan ’s avonds, helemaal ontspannen, te genieten van een kaasfondue met Oostenrijkse wijnen of bier. Heerlijk!

Uitzicht op de Alpen vanuit een zonnestoel

Genieten van de Alpen kan op zo veel verschillende manieren.

Het iglodorp

Naast de klassieke hotels en restaurants, heeft SkiWelt Wilder Kaiser- Brixental ook een iglodorp. Een reeks iglo’s die volledig bestaan uit sneeuw en ijs. Je vindt er een bar, waar je kan genieten van warme chocolademelk en stevige borrels. Maar ga je dieper de iglo’s in, dan vind je een soort van ijsparadijs. Tafels van ijs, bedekt met dierenvellen. Kleine nissen voor diners bij kaarslicht. En zelfs een kapel waarin huwelijken voltrokken kunnen worden! De muren bestaan uit ijssculpturen, allemaal prachtig verlicht.

Je kan dit iglodorp bezoeken, maar je kan er ook logeren! Kleinere iglo’s staan rond de grote. Op het ijs liggen dikke matrassen en slaapzakken. Om het warm te krijgen, kruip je romantisch dicht tegen elkaar.

Iglo in Wilder Kaiser- Brixental

Een tafel gemaakt van ijs, met ijssculpturen in de muren van de iglo.

De praktische kant

Na alle sneeuwpret keerde ik moe, maar voldaan weer naar huis. Of ik mijn skilessen ga onthouden, zullen we volgend jaar moeten zien. Maar hoe dan ook, ik had er plezier in. Het skiën, het rodelen, de sneeuw: ik krijg er geen genoeg van.

SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental is een van de grootste skigebieden in Oostenrijk. Dat maakt dat het soms wat drukker is, maar ook dat er veel meer mogelijkheden zijn. Skiërs van elk niveau kunnen er terecht op de door SkiWelt onderhouden pistes. En de skischool vond ik zelf erg goed. De skileraars hebben genoeg ervaring om iedereen te leren skiën en, nog veel belangrijker, enorm veel geduld.

Skiërs kunnen gebruik maken van het hele skigebied in één skipas, maar beginnende skiërs kunnen ook een skipas kopen voor een kleiner gebied. De pistes zijn bijna allemaal verbonden, en je kan ook gebruik maken van skibussen die non-stop rijden tussen de verschillende stations én hotels.

Ik logeerde in hotel Kaiserblick, wat een heel klassiek Oostenrijks hotel is. Ik at in de berghutten aan de pistes, waarvan Stöcklalm mijn favoriet was. Hun kaasfondue was zo lekker dat ik er maar aan blijf denken.

Het Wilder Kaiser gebergte tijdens zonsondergang

Het Wilder Kaiser gebergte kleurt zo mooi in een zonsondergang.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>