Bevroren sprookjesstad Røros

Soms zijn er van die bestemmingen die eigenlijk te mooi zijn om daadwerkelijk te kunnen bestaan. Het Noorse Røros is zo’n verborgen parel. In dit dorpje ontvouwt zich bij de eerste sneeuwval een waar sprookjestafereel, dat nog het beste te vatten is als een mix van klassieke Charles Dickens onder een laagje Disney zoetigheid. Want zeker wanneer de waterige winterzon onder gaat en de omgeving voorziet van een roze gloed, lijkt het dorp vakkundig gemaakt te zijn uit gesponnen suiker en zou je dit beeld het liefst voor eeuwig willen vastleggen om nooit meer te veranderen.

Het kon dan ook niet anders dan dat de schoonheid van Røros niet lang onopgemerkt zou blijven. Al in 1980 zette UNESCO dit oude mijnstadje op de werelderfgoedlijst en het aanzicht van de stad is sindsdien dan ook onveranderd gebleven. Van de paard en wagen door de straten tot de Anton Pieck-achtige sneeuwpret van kinderen op de typerende ‘kicksleeën’, zodra je Røros binnenstapt begeef je je ook gewoon in een andere wereld.

Røros blue hour

Het blauwe uur zorgt voor een magisch licht boven het voormalig mijndorpje

Een halfkoude winter is geen winter…

Het dorp is relatief hoog gelegen en is daarom, ondanks dat het vrij in het zuiden van Noorwegen ligt, een van de koudste locaties van het land. Het record staat op min 50 graden Celcius, maar gelukkig is het niet altijd zo extreem. Toch gaf de thermometer bij ons op straat een nette -21 graden aan, met daarbij het opschrift ‘halfkoud’. Ach ja, je moet er wat voor over hebben om te kunnen wonen in een dorp met mini-skipiste in het centrum…


Hoe mooi de straten dan ook zijn, soms moet je gewoon even naar binnen om op te warmen. De twee grote straten zijn rijk aan kleine winkeltjes met bijzondere lokale snuisterijen en design – er zijn geen ketens te vinden in Røros – en ook aan barretjes en restaurants is geen tekort. In het Vertshuset hotel zit een microbrouwerij en hoewel die vanwege uitbreiding inmiddels verplaatst is buiten de stadsgrenzen, is een Røros-bier proeverij zeker een aanrader om weer even helemaal op te warmen. Want hoewel het heerlijk toeven is in de vele schattige achterafstraatjes van Røros, is het nog leuker om de omgeving te gaan verkennen met winterse avonturen.

Winterse avonturen

Van zo’n dik pak sneeuw moet je immers gebruik maken! Dat kan in Røros op vele manieren. Sowieso zijn er op meerdere plekken ski’s te huur en langlaufen is dan ook iets wat veel in deze regio gebeurt. De lage bergen zijn hier prima geschikt voor en het zorgt voor de mooiste vergezichten.

Mijn persoonlijke favoriet is echter het maken van een prachtige tocht met de huskies. Bij het Huskypoint net buiten de stad kun je geweldige dagtochten maken met deze fantastische dieren. Niet alleen kun je voorop zitten en genieten van het adembenemende uitzicht, het is ook mogelijk om zelf de slee te besturen en dat is echt een van de tofste dingen om te doen. Je hoort niets anders dan de krakende sneeuw onder de slee en het doffe getrappel van de hondenpootjes over het pad en dat tezamen met het beeld van de uitgestrekte besneeuwde landschappen is alleen maar een magische ervaring te noemen. Je komt op plekken die je anders nooit zou vinden en de prachtige en bovenal bijzonder lieve huskies hebben de tijd van hun leven, want rennen is echt het allerliefste wat ze doen!

Huskytocht Røros

De husky’s van Huskypoint boffen maar met elke dag zo’n verbluffend uitzicht!

Mocht je liever wat meer tempo maken – de huskies rennen zo’n 16 km per uur – dan is een sneeuwscootertocht zeker aan te raden. Een geheel andere ervaring omdat je hier lekker door de sneeuw kunt crossen – wel met beleid, want het is nog niet zo makkelijk als het eruit ziet in eerste instantie – maar wat kun je dan in korte tijd een geweldige afstanden afleggen en op bijzondere locaties komen. Wij maakten met Røros Hotell een tocht naar de top van de berg, ver boven de boomgrens en waar niets anders stond dan een verlaten houten huisje waarbinnen wij ons heerlijk konden opwarmen bij het haardvuur. Het was er zo koud dat een groot deel van de pasjes, zoals die van de hotelkamer, het bij terugkomst niet meer deden, maar de verstilde momenten wanneer je je sneeuwscooter uitzet en de besneeuwde omgeving in je opneemt zijn ongeëvenaard.

Roros Hotell Sneeuwscooter

De ongelofelijke weidsheid en stilte boven op de berg na een sneeuwscootertocht is in geen woorden te vatten

Idyllisch Røros per slee

Geen zin om ver de natuur in te gaan? In Røros zelf is gelukkig ook voldoende te beleven! De oude kopersmelterij werd omgetoverd tot een museum over de historie van de stad en hier kun je alles leren over het ontstaan van dit plaatsje om deze verschrikkelijk koude plek. Naast het museum ligt een grote heuvel, Slagghaugen, vanwaar je een fenomenaal uitzicht hebt over de met dikke lagen sneeuw bedekte daken van Røros. Vanaf hier kom je ook in het museumstraatje waar onder meer Pippi Langkous is gefilmd en wandel je zo de kleine achterafstraatjes van dit idyllische dorpje in.

Nog leuker is om dit op de traditionele kicksled te doen, een slee die je als het ware als een step kunt gebruiken en waarmee jij (en met jou de dorpsbewoners) je gemakkelijk kunt voortbewegen door de straten. Heuvel af is het wellicht even wennen om te remmen, maar de omstanders leggen je dat met veel plezier en humor uit! Bovendien is de kicksled bij de meeste hotels inbegrepen, bij het Vertshuset waar wij verbleven stonden er standaard tien bij de deur om gewoon even meegepakt te worden. Niets staat er dus aan in de weg om als ene kind zoveel plezier te hebben in Røros en omgeving!

Kicksled Røros

Geen betere manier om de stad te verkennen dan per traditionele kickslee. En het zorgt nog voor kinderlijk vermaak ook!

Røros is een real-life sprookje gemixt met een goede dosis historie en Noors comfort en daarmee de perfecte winterbestemming. De avonturen liggen voor het oprapen, de natuur ligt aan je voeten en vanaf het eerste moment dat je de gezellige straatjes van het centrum binnenwandelt, voelt het als een warm thuiskomen. Er is geen betere manier om aan de grauwe regenwinters te ontkomen dan door wintersprookje Røros is te stappen!

Tips:

  • Røros ligt diep in het binnenland van Noorwegen en de reis ernaartoe kost dus even tijd. Het beste kun je vliegen op Oslo, om van daaraf met Wideroe door te vliegen naar Røros. Ook kun je vanaf Trondheim met de trein naar het plaatsje afreizen.
  • Noorwegen is niet goedkoop, maar de winterpret is het meer dan waard! Bovendien kun je ook zonder geld uit te geven een goede dag spenderen in het kleine centrum, door op pad te gaan met de kicksled.
  • Lokale specialiteiten en gerechten zijn ten zeerste aan te raden om te proeven, zoals het lokaal gebrouwen Røros bier.
Lekker crossen door de prachtige natuur van Røros

Lekker crossen door de prachtige natuur van Røros

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>