Street art in Breda: fietstocht langs de Blind Walls Gallery

Op zoek naar avonturen in verre oorden, vergeet je soms het moois dat thuis om de hoek ligt. Zo wist ik al langer dat mijn woonplaats Breda veel mooie straat art heeft. Ik was er echter nog nooit bewust naar op zoek gegaan. Tot nu toe. In een middag fietste ik langs de Blind Walls Gallery in Breda, de mooiste street art van de stad.

Op de fiets langs street art in Breda

Ik begin mijn zoektocht naar de mooiste street art van Breda bij het Centraal Station. Als je zelf niet uit Breda komt, kun je hier een OV-fiets huren. Via de Stationslaan kom ik bij de Liniestraat. Hier vind je drie tropische vogels. Ze zijn gemaakt door de Vlaamse kunstenaar Dzia. Hij schildert al jarenlang dieren op muren over de hele wereld. Door zijn karakteristieke grafische lijnenspel herken je makkelijk wanneer een werk van hem is. Dzia’s inspiratie kwam uit de geschiedenis van de buurt. Vroeger was dit namelijk een polder waar veel vogels broedden. Behalve een flamingo en toekan vind je er nu ook een zeven meter hoge zwaan.

Deze flamingo is van de bekende Vlaamse street artist Dzia

Deze flamingo is van de bekende Vlaamse street artist Dzia

De Blind Walls Gallery: 80+ street art werken in Breda

De Blind Walls Gallery is een verzameling van muurschilderingen in Breda. Het zijn er meer dan 80 in totaal, van zowel Nederlandse als internationale kunstenaars. Het project werd gestart om lelijke, kale muren in de stad (de zogenaamde ‘blind walls’) op te vrolijken. De eerste muurschilderingen werden in 2015 gemaakt. Er komen nog altijd nieuwe werken bij.

Voorafgaand aan het beschilderen van een muur wordt uitgebreid onderzoek gedaan. Hierbij wordt gekeken naar de locatie en het gebouw waar de schildering komt. De interessantste verhalen worden naar een kunstenaar gestuurd, als inspiratie voor de street art. Zo vertellen de muurschilderingen van de Blind Walls Gallery de verhalen en geschiedenis van Breda. Natuurlijk zijn er meer (Nederlandse) steden met mooie street art, maar Breda onderscheidt zich doordat de werken allemaal op de geschiedenis van de stad zijn gebaseerd. De Blind Walls Gallery wordt daardoor ook wel ‘een museum op straat’ genoemd.

Deze toekan is een vrolijke verfraaiing van de buurt achter het station

Deze toekan is een vrolijke verfraaiing van de buurt achter het station

Ontdek (de geschiedenis van) Breda, muur voor muur

Op de Molsparking vind je een heleboel muurschilderingen bij elkaar. Zoals de vrolijke cartoonfiguren van Hedof, die meerdere werken voor de Blind Walls Gallery maakte. En het kleurrijke ‘clowns, animals & freaks’ van Johan Moorman. Dit werk vertelt het verhaal van twee rivaliserende circussen. Toen zij tegelijkertijd Breda aandeden, liet één van de circussen olifanten los op dit terrein om de aandacht van het publiek te trekken. De circusartiesten werden hierdoor jarenlang verbannen uit de stad.

Het (in mijn ogen) mooiste werk op de anderszins kale parking is een samenwerking van drie artiesten. Rutger Termohlen, Collin van der Sluijs en Super A beschilderden een muur met een levensechte rat en andere verwijzingen naar de Pest. Rond 1514 was hier namelijk een begraafplaats voor slachtoffers van deze ziekte. De muurschilderingen zijn een mooie verfraaiing van een gebied waarvan de stad Breda eigenlijk niet zo goed weet hoe ze ermee om moet gaan. Diverse plannen om het terrein op te knappen en een andere bestemming te geven, gingen in voorbijgaande jaren verloren.

De Nederlandse Hedof maakte meerdere muurschilderingen in Breda

De Nederlandse Hedof maakte meerdere muurschilderingen in Breda

‘Clowns, animals & freaks’ herinnert aan een tijd dat circusolifanten over dit terrein liepen

‘Clowns, animals & freaks’ herinnert aan een tijd dat circusolifanten over dit terrein liepen

 Op de Molsparking vind je meerdere murals bij elkaar

Op de Molsparking vind je meerdere murals bij elkaar

 Deze muur herinnert aan slachtoffers van de Pest in de Middeleeuwen

Deze muur herinnert aan slachtoffers van de Pest in de Middeleeuwen

Street art in het centrum van Breda

Ik laat mijn wielen ronddraaien en knijp in de remmen bij de haven van Breda. In de Potkanstraat, een klein steegje verscholen tussen de restaurants en cafés, zitten vier werken in één straat. Al deze muurschilderingen staan symbool voor het uitgaansleven. Zoals de dame met waterplanten en een octopus van Rutger Termohlen, die hiermee het nachtleven en de haven wilde samenbrengen. Je bent hier trouwens om de hoek van de Grote Kerk, de Grote Markt en de winkelstraten.

Diverse muurschilderingen staan symbool voor het nachtleven van Breda

Diverse muurschilderingen staan symbool voor het nachtleven van Breda

 Het uitgaanscentrum van Breda met op de achtergrond de Grote Kerk

Het uitgaanscentrum van Breda met op de achtergrond de Grote Kerk

De grachten van Breda, leuk voor een boottochtje

De grachten van Breda, leuk voor een boottochtje

Een niet te missen kunstwerk in het centrum van Breda is de leeuw van Zenk One. De muur in de Picenisstraat is mijn absolute favoriet langs de route van de Blind Walls Gallery. Het werk staat symbool voor de belegering van Breda door de Spanjaarden. Hoewel de stad uiteindelijk werd ingenomen, toonde de burgemeester en het burgerleger grote moed bij de verdediging van Breda. Zenk One, die zelf een atelier heeft in Breda, staat bekend om zijn muurschilderingen met realistische elementen. Deze prachtige leeuw is daar een goed voorbeeld van.

Een van de mooiste muurschilderingen van Breda

Een van de mooiste muurschilderingen van Breda

Street art buiten het centrum van Breda

Niet alle muurschilderingen liggen in het centrum van Breda. Daarom is het handig om op de fiets te gaan. De omweg naar de Bredase buurt Tuinzigt is het waard, want hier staan enkele van de mooiste muren langs de route. De omweg van de street artist die ‘de duivenmelker’ maakte was nog groter. Kunstenaar AlfAlfA komt namelijk uit Venezuela. Hij liet zich inspireren door de geschiedenis van de Dijklaan, waar vroeger blijkbaar veel duivenmelkers woonden. De mooiste duif van Breda draagt een oudhollands kostuum.

De Blind Walls Gallery verken je het beste op de fiets

De Blind Walls Gallery verken je het beste op de fiets

De muurschilderingen in Breda vertellen over de geschiedenis van de stad

De muurschilderingen in Breda vertellen over de geschiedenis van de stad

Het andere werk in de wijk Tuinzigt is van Zenk One, die ook de mooie leeuw schilderde. De muurschildering in de Meidoornstraat is een ode aan de overleden kickbokslegende Ramon Dekkers. Dekkers was achtvoudig wereldkampioen en had als bijnaam ‘de diamant’. Op de muur zie je behalve een diamant ook bokshandschoenen en een Thaise bloemenkrans.

Street art in Breda

De zwaan van Dzia herinnert eraan dat hier vroeger veel wilde vogels waren

Street art in Breda

De Schoenmakerspoort met Demeter, de godin van de landbouw. Vroeger zat hier namelijk een boerderij

Tijdens een zoektocht naar street art in Breda zie je ook de rest van de stad

Het kasteel van Breda, nu een militaire academie

Park Valkenberg ligt naast het station van Breda

Park Valkenberg ligt naast het station van Breda

Zelf street art spotten in Breda?

  • Download zeker de gratis app van de Blind Walls Gallery voordat je op pad gaat. In de app kun je het verhaal achter elke muurschildering lezen. Erg interessant! Ook heeft de app een hele handige kaart, die laat zien waar de werken te vinden zijn. Dat is vooral handig bij werken die geen exact huisnummer hebben en waar de straat lang is (zoals de Stationslaan). De app helpt je ook om de route te plannen.
  • Helaas verdwijnen er ook wel eens muurschilderingen, door sloop of verbouwingen. De Blind Walls Gallery houdt dit bij op hun website. Wil je een bepaald werk echt graag zien, is het dus handig om vooraf op de website even te checken of het nog bestaat.
  • Vind je het interessant om meer uitleg te krijgen over de verhalen en technieken achter de muurschilderingen? Of heb je gewoon geen zin om zelf de route uit te stippelen? De Blind Walls Gallery organiseert ook tours, die je wandelend of met de fiets kunt boeken.
  • Maak er een compleet dagje Breda van! Huur een bootje en ga varen over de grachten van Breda. Geniet van een drankje op de Grote Markt, bekijk de Grote Kerk en ga shoppen in de gezellige straatjes van de binnenstad. Op de weg terug naar het Centraal Station kom je langs het Kasteel van Breda (nu een militaire academie) en het groene Park Valkenberg. Zo kun je zelf oordelen of Breda terecht (al meerdere malen!) is verkozen tot Beste Binnenstad van Nederland.

Heb je zelf tips voor street art in Nederland? Laat het ons weten in de comments!

Meer tips voor reizen en dagjes weg in Nederland lees je in onze categorie ‘micro-avontuur‘.

Tekst en foto’s door Sascha van Zonsbeek

  1. jan knapen zegt:

    In de Passage Zuidpoort in Breda zijn twee muurschilderingen uit 1935. Op internet staan er geen goede kleurenfoto’s van. Er moeten meer interessante schilderingen zijn.

    Naast de Blind Walls, die echt de moeite waard zijn, zouden oudere schilderingen ergens opgenomen moeten worden.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>