Reiziger in eigen land: Laag Holland

Ik vind de wereld zo fascinerend en prachtig dat ik het liefst àlles er van zou willen zien. Ik maak de ene na de andere reis. Soms naar verre oorden, soms wat dichterbij huis, ergens in Europa. Maar soms vergeet ik hoe mooi ons eigen land is. En hoe enorm de moeite waard het is om Nederland ook grondig te verkennen. Dus ging ik voor een blogweekendje naar Laag Holland. Toen ik voor het eerst hoorde over Laag Holland had ik niet eens een idee waar dit gebied precies lag. Maar na een weekend hier door te hebben gebracht ben ik om. Wat een leuke regio!

Originele publicatie: 26 april 2017
Laatste update artikel: 2 juni 2020

Laag Holland is een prachtig oer-Hollands gebied een stukje boven Amsterdam. De meest bekende plekken zijn de Zaanse Schans en Volendam. Maar Reishonger zou Reishonger niet zijn als we zouden schrijven over toeristische plekken. Het juist gaat om de bijzondere, meer onontdekte plekjes. We gingen op micro-avontuur in eigen land.

Stadsleven

Neem bijvoorbeeld Edam. Ik dacht als eerste aan kaas, maar Edam heeft veel meer te bieden. Edam is compact en gemakkelijk in een middag te verkennen. Wij deden dat op een bijzonder originele manier; namelijk op de step! Achter een enthousiaste gids aan, op naar prachtige kerken, pleinen, pittoreske huisjes, oude straatjes en heel, heel veel bruggetjes want overal is water. Mijn persoonlijke hoogtepunt: ’t Snoepwinkeltje! Een paradijs waar je je waant tussen eindeloze lolly’s, dropjes, chocolaatjes en echte oud-Hollandse snoepjes. Andere leuke stadjes in de regio zijn Volendam, Monnickendam en Marken. De een zal wat meer toeristisch zijn dan de ander.

Huisjes in Edam

‘t Snoepwinkeltje!

Een van de vele bruggen in Edam

Een haven in Volendam

Natuur

Aan natuur ook geen gebrek; zo heb ik gefietst door natuurgebied het Twiske. Weilanden, meertjes en mooie plekken om even te genieten van een lunch. Als je niet super fanatiek bent is het aan te raden om een elektrische fiets te huren. Het is behoorlijk winderig in deze streek! Vooral met een elektrische fiets maar je met gemak een tocht van minstens 20 kilometer. Gewandeld heb ik rondom Oosthuizen. De wandeltocht begon vanaf bezoekerscentrum de Breek. Een wederom enthousiaste gids heeft ons veel verteld over de regio, met name over de geschiedenis van het wegpompen van water. Vroeger was dit gebied namelijk een en al water. Het diepste punt van Laag Holland ligt ook hier, maar liefst 6.5 meter onder zeeniveau! Hoe stoer is dit om aan buitenlandse reizigers te vertellen. Geen enkel land doet wat Nederland hier doet.

Sowieso zou ik iedere buitenlander aanraden om hier naar toe te komen. Ik heb vaak mensen ontmoet die zeggen ‘Jaa, ik ben in Nederland geweest; in Amsterdam!’. Maar ik denk dat je pas ècht in Nederland bent geweest als je ook weilanden vol me koeien, oude stadjes als Edam, sloten, kanalen, windmolens en een van de diepste punten van Nederland hebt gezien. En dat kan heel goed in Laag Holland. Bovendien, hartstikke dicht bij Amsterdam. Je bent er vanaf Amsterdam met 20 minuutjes rijden en je waant je zo in een oase van rust na de drukke stad.

Oer Hollands landschap

Heerlijke lunch in natuurgebied het Twiske

De Zaanse Schans

Hoe cliché het ook is, de Zaanse Schans wil je niet missen als je in dit gebied bent. Het barst er van de Aziaten met selfie-sticks, maar het blijft heel leuk om te verkennen. Je kunt souvenirs shoppen, het museum bezoeken en ook leuke workshops doen. Het is grappig om te beseffen dat in alle knusse groene huisjes nog gewoon mensen hun leven aan het leiden zijn. Wil je een beetje van de overenthousiaste toeristen vermijden? Ga dan met een boot naar de Zaanse Schans vanaf Zaandam. Op deze manier heb je eerst prachtig uitzicht op de molens zonder de toeristen om je heen. Je kunt daarna alsnog uitstappen en de Zaanse Schans te voet verkennen.

Even als echte toerist in de Zaanse Schans!

Met de boot naar de Zaanse Schans

Inspiratie

Het valt me op dat het in deze regio barst van mensen die hier al een eeuwigheid wonen en trots zijn op hun regio. Bij diverse rondleidingen (in Edam, rondom Oosthuizen) heb ik mensen gesproken die vol passie hun kennis delen met onwetende mede-Nederlanders zoals ik. Heel inspirerend!

Voor mensen die van eten houden (zoals ik!) is er ook genoeg te beleven in Laag Holland. Er zijn goede restaurants en leuke workshops met betrekking tot lokale producten. Ook aan goede accommodatie geen gebrek. Lees later meer over een wel hele bijzondere accommodatie en over Laag Holland voor liefhebbers van het goede leven.

Tekst en foto’s: Jessica Groenestijn

Team Reishonger
Follow us

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>