Ameland of Texel: waar moet jij deze zomer naartoe?

Wie kent de naam TV-tas niet? Het is een handig ezelsbruggetjes om de vijf Waddeneilanden te onthouden. Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Misschien heb je ze alle vijf al een keer gezien of misschien ben je er nog nooit geweest: feit blijft dat de Waddeneilanden een perfecte bestemming vormen voor een vakantie dicht bij huis.

Waarom op vakantie naar de Waddeneilanden?

Het weer op de Waddeneilanden is doorgaans net wat beter dan op het vasteland en de kustlijn staat in menig lijstje met mooiste stranden van Europa. Ieder Waddeneiland heeft zijn eigen charme en karakter. Zo is het autovrije Vlieland erg rustig en valt er op Texel veel te beleven. Ameland is een paardeneiland en paardrijden op Ameland is dan ook een echt must. De eilanden Terschelling en Schiermonnikoog hebben ook veel moois, leuks en ieder hun aparte bezienswaardigheden, maar dit keer willen wij de twee drukbezochtste eilanden tegenover elkaar zetten. De twee Waddeneiland die al jarenlang erg populair zijn: Ameland en Texel. Welke van de twee is nu het mooist of het leukst om te bezoeken?

Waddeneilanden

Ameland of Texel: het grootste verschil tussen beide eilanden is eigenlijk de grootte. Texel is 170 km2 tegen Ameland met 60 km2.

Texel

Je vakantie naar Texel begint al op de veerboot vanaf Den Helder. Twintig minuten varen is het, dan sta je op Nederlands grootste Waddeneiland. Met zeven dorpen en zo’n veertig natuurgebieden valt er genoeg te doen. Het eiland is gezegend met kilometers aan mooie stranden en er valt veel te ondernemen voor zowel jong als oud. Of je nu op zoek bent naar avontuur of juist een rustige natuurvakantie wilt beleven, op Texel kan het allemaal. Aan leuke restaurants en horeca geen gebrek tijdens je vakantie op Texel, in De Koog hangen jongeren ‘s zomers zelfs aardig de beest uit. Veel restaurants hebben typisch Texelse producten op de kaart staan, zoals lokaal gebrouwen bier of een Juttertje – een kruidenbitter, botermals lamsvlees en natuurlijk ook verse vis.


Het brede duingebied leent zich uitstekend voor een sportieve activiteit. Je kunt er een mooie wandeling of fietstocht maken, maar je kunt er ook voor kiezen om het eiland vanaf de rug van een paard te bekijken. Uiteraard kun je vanaf Texel ook een wandeling over het drooggevallen wad maken, maar een balletje slaan op de golfbaan en parachutespringen behoren ook tot de mogelijkheden. Houd je meer van cultuur? Texel telt niet alleen zeven dorpen maar ook zeven musea. Samen vertellen ze het verhaal van Texel. Over het vroegere boerenleven op Texel, de walvisvaart, de oorlog, het mariene leven (zeehonden). Er is niet alleen het grootste juttersmuseum ter wereld, maar ook Galerie RAT in het historische centrum van Den Burg, waar de fantasie wordt geprikkeld met bijzondere sculpturen gemaakt van aangespoelde materialen.

Overigens is Texel ook na de zomer een hele leuke vakantiebestemming. Lees hier meer over nazomeren op Texel.

Ameland of Texel vakantie

Ameland

Heel dichtbij, maar toch ver weg! Zo voelt het wanneer je in Holwerd op de boot stapt en na een mooie tocht over de Waddenzee aankomt op Ameland. De veerboot komt na ongeveer drie kwartier aan in Nes, een leuk dorp met gezellige winkeltjes en mooie kapiteinshuizen. Hier dichtbij is ook camping Duinoord gelegen waar je heerlijk kunt verblijven. Het grootste dorp van Ameland is Hollum met zijn huizen uit de 17e en 18e eeuw. Hier staat ook de markante vuurtoren van het eiland. Bornrif is dé herkenningsspot van Ameland. Buren is een heerlijk rustig dorp en de toegangspoort tot het natuurgebied “Het Oerd”. Wil je liever in een natuurgebied overnachten dan is ’t Oerd een betere locatie.

Ameland is wel kleiner dan Texel, maar heeft ook leuke authentieke dorpjes, schitterende natuur, maar vooral veel zee en strand! De vier dorpen, elk met een eigen geschiedenis en cultuur, hebben een gezellige stadskern met leuke restaurants en cafés. Strijk neer voor een lekkere lunch of reserveer een tafeltje voor een culinair avondje uit. Ook hier hebben veel restaurants typische streekproducten op de kaart staan, zoals lokaal gebrouwen bier of een Nobeltje – de typisch Amelandse cranberrylikeur, Amelander honing, roggebrood en mosterd, oesters en zeebaars én Amelander lam, rund, wilde gans of duinkonijn. Waar Texel zeven dorpen en zeven musea heeft, heeft Ameland toevallig vier dorpen en vier museums. Deze vier samen vertellen het verhaal van Ameland. Over de maritieme historie, de landbouw en visserij, de walvisvaart en de koopvaardij.

Ook op Ameland kun je tijdens je vakantie veel sportieve activiteiten ondernemen. Het eiland is niet groot en daardoor kun je op een fiets of mountainbike vrijwel heel het eiland ontdekken. Breng een bezoek aan de vuurtoren en klim naar de top voor een geweldig uitzicht over de omgeving. In de zomermaanden worden met enige regelmaat demonstraties met de paardenreddingsboot gegeven. Alsof je terugreist in de tijd, want tijdens deze activiteit zie je hoe men vroeger drenkelingen uit het water haalde. Daarnaast kun je ook kitesurfen, golfen of natuurlijk paardrijden. In de bossen en op het strand zijn diverse ruiterpaden zodat je het eiland te paard kunt ontdekken.

Ameland

Ameland of Texel

Leuke dorpen, mooie natuur, prima voorzieningen en fijne strandtenten zijn op beide eilanden goed vertegenwoordigd! Ongeacht het seizoen en de temperatuur valt er op de Waddeneilanden genoeg te doen. Van robbentochten tot wadlopen en van mountainbiken tot culinaire oestertochten. Texel en Ameland hebben elk hun eigen charme, natuur, activiteiten, overnachtingsmogelijkheden en inwoners – en eigenlijk is het onmogelijk voor ons om voor jou te bepalen welk Waddeneiland nu het leukste, mooiste of meest geschikt is. We hopen dat je na het lezen van dit artikel zelf beter kunt bepalen waar jouw voorkeur naar uit gaat.

Welk eiland zou jij kiezen, Ameland of Texel? En waarom? Laat het ons weten in een reactie onderaan dit artikel. Dank je wel!

Team Reishonger
Follow us

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>