Tignes, dorp met oneindig veel mogelijkheden

Zeg Tignes en je zegt wintersport. Het Franse dorp in de Alpen is al jarenlang een zeer populaire wintersportlocatie. En terecht. Niet alleen vanwege de vele kilometers aan skigebied (ruim 300 kilometer!), maar ook omdat Tignes de kunst verstaat om het echt iedereen naar de zin te maken.

Skigebied Tignes

Of je nou een beginner bent of een gevorderde wintersporter, of je nou iemand bent die liever de hele dag op de piste is of ook ander vermaak zoekt: in Tignes is er voor iedereen iets te vinden. Niet voor niks mag Tignes zich één van de beste wintersportgebieden in de Alpen noemen.

Tignes bestaat eigenlijk uit vijf kleine dorpskernen rondom het stuwmeer Lac du Chevril, elk met zijn eigen kenmerken en ligging. Dat zijn de hoger gelegen kernen Le Lac, Le Lavachet en Valclaret, en Tignes 1800 Les Boisses en Tignes 1550 Les Brevières. Die laatste twee zijn meer gericht op families, waarbij de pistes nét even iets makkelijker zijn. Maar het zijn vooral de hoger gelegen kernen die populair zijn, waarbij Valclaret zich meer op jongeren richt. Minder authentiek, maar de ligging en het vermaak maken veel goed.

De besneeuwde bergen van Tignes

Pistes

Kom je vooral naar Tignes om veel kilometers te maken op de piste? Geen probleem. Het gebied beschikt over ruim 300 kilometer aan pistes, samen met het aaneengesloten gebied van Val d’Isere. De moeilijkheidsgraad is daarbij verschillend, maar gevorderde wintersporters kunnen hier hun hart ophalen. Maar ook aan beginners is gedacht. Zo zijn er tien liften die gratis gebruikt kunnen worden, zodat je op je gemakje kunt kijken of wintersport nou wel echt iets voor jou is.

Behalve het aantal kilometers beschikt Tignes echter over nog meer sterke punten. Het wintersportseizoen duurt hier namelijk maar liefst acht(!) maanden, waardoor alle registers zijn opengetrokken als het gaat om mogelijkheden. Daarin ontbreken dus ook een funpark, halfpipe, bordercross en slalomparcours niet. Tignes is sneeuwzeker en, heel fijn: er zijn veel lange afdalingen te maken, waarbij je flink wat hoogtemeters kan afleggen. Heel fijn voor de tourskiërs! Bovendien zijn er veel off-piste mogelijkheden voor de echte avonturiers. Ik zei toch dat Tignes voor elk niveau iets te bieden heeft?

Activiteiten in Tignes

Okee, so far voor de sportieve wintersporters. Maar hoe zit het met andere mogelijkheden in het gebied? Ook daaraan geen gebrek. Het wintersportseizoen is immers erg lang en dus moet het gebied meer bieden dan alleen de verscheidenheid en het aantal kilometers aan pistes in het gebied. Gelukkig zit het ook daarmee wel goed.

Dat er een rodelbaan is, kan men misschien nog wel raden. Het spectaculaire van deze baan (Pala’fou geheten) is echter dat deze pas opengaat als het donker wordt. Voorzien van een helm met lamp glij je naar beneden en daarbij kunnen flinke snelheden worden gehaald. Erg leuk voor een wedstrijdje tegen je vrienden en/of vriendinnen! Een variant hierop kan trouwens ook: snowtubing.

Wil je liever Tignes van bovenaf bekijken? Ook dat kan! De mogelijkheid om te parapenten in Tignes is aanwezig en geeft je een mooi uitzicht op de hele vallei. Wil je nog langer in de lucht hangen? Overweeg dan om bij Tignes Air Experience met een ‘ULM’ de lucht in te gaan! In een ultralight vliegtuigje raas je langs bergtoppen en heb je een fantastisch uitzicht over de hele regio. Als je het aandurft, zal de piloot je zelfs verwennen met nog meer gewaagde manoeuvres, zoals (extreem) laag boven de grond vliegen. Een aanrader!

Ook op de grond zijn er overigens nog andere leuke activiteiten. Of beter gezegd: onder het ijs! In Tignes is er de unieke mogelijkheid om te ijsduiken: in speciale pakken (wees niet bang voor de kou, daar heb je geen last van) en uiteraard onder begeleiding kan men onder het ijs (één tot twee meter dik) duiken van Le Lac.

Voor de wintersporters die meer van relaxen houden is er Le Lagon, een fitness-/wellnesscenter en zwembad. Een fijne plek om lekker bij te komen van een dagje actief zijn op de piste. Je kan hier gebruik maken van de verschillende sauna’s, (stoom)baden of om gewoon lekker in het zwembad te dobberen.

Ultralight vliegen in Tignes

Eten en après-ski

Terwijl de één lekker naar Le Lagon gaat en de sauna induikt en de ander nog actief genoeg is om een afdaling op de Pala’fou rodelbaan te nemen, zal menigeen toch wel toe zijn aan een drankje na een inspannende (of ontspannende!) dag in de sneeuw. Tijd voor de après-ski! Waar menig Nederlander een goede après-ski soms nogal mist in Frankrijk, is Tignes op dat gebied prima voorzien. Verspreid over de verschillende dorpskernen zijn er een aantal leuke plekken, variërend van kleine pubs tot aan hippe discotheken. Eén van de meer geliefde plekken is de Cocorico in Tignes-Valclaret. In het hoogseizoen is er elke dag livemuziek en is het al druk, nog lang en breed voordat de pistes dicht gaan.

Apres-ski in de Cocorico

Culinaire veelvraten kunnen in Tignes ook hun hart ophalen, want het dorp kent een paar fantastische plekken, variërend van lokale gerechten tot haute-cuisine. Mendikoa (Le Lac) is zo’n plek. Een relatief klein menu, maar heerlijke lokale gerechten. Datzelfde geldt voor La Table de Jeanne (Val Claret). De gezellige, landelijke uitstraling en gerechten (fondue en raclette, heerlijk!) passen perfect in de gemoedelijke en ontspannen sfeer die in Tignes heerst.

Tignes kent daarnaast ook een paar luxe restaurants als je eens extra wilt uitpakken. Le Panoramic bijvoorbeeld. De ligging hiervan is uniek (midden in de bergen op ruim 3000 meter hoogte!) en kent, behalve de snelle hap, ook een exclusief menu als je lekker de tijd wil nemen voor een uitgebreide lunch of diner. En geloof me: hier even wat extra tijd spenderen in plaats van de piste is het meer dan waard! Datzelfde geldt ook voor het nieuwe Le Kaya (Le Lac). Hier worden lokale gerechten gecombineerd met invloeden uit andere keukens en dat levert originele, maar vooral heerlijke gerechten op.

De aanwezigheid van goede en gezellige restaurants zal vrijwel nooit direct de aanleiding zijn om een wintersport te boeken in een bepaald gebied. Maar ik weet nu zeker dat heerlijk (lokaal) eten in een fijn restaurant in ieder geval de wintersportvreugde verhoogt!

Heerlijk eten in één van de vele restaurants in Tignes

Duurzaamheid

Ook in de wintersport is duurzaamheid al even een thema dat hoog op de agenda staat; zo ook in Tignes. Het dorp kreeg in 2015 een ‘Green Globe Certification’, een label voor duurzaam toerisme. Niet alleen in economisch en sociaal opzicht, maar natuurlijk ook milieutechnisch gezien. Zo probeert het dorp zoveel mogelijk te recyclen, eco-producten te gebruiken en zelfs water waarmee machines en voertuigen worden schoongemaakt, probeert men zoveel mogelijk te filteren. Daarnaast denkt men goed na over de invulling van het gebied: liften worden gemoderniseerd, waardoor oudere liften afgesloten kunnen worden en het landschap minder wordt vervuild door allerlei kleinere liftjes en bijbehorende terminals.

Ook legt men de nadruk op reizen van en naar Tignes. Het gebied is goed bereikbaar per trein: het station Bourg St. Maurice ligt op een uurtje rijden; uiteraard rijden er bussen naar dit station. Wekelijks vertrekt vanuit Nederland de Thalys Sneeuw naar Tignes. Het overwegen waard!

Nog een mooi initiatief: Tussen de vijf dorpskernen van Tignes rijdt van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat een gratis bus. Laat je dus niet weerhouden als je een hapje wilt eten of naar de après-ski wil in een van de andere dorpskernen. Bovendien kan je de auto lekker laten staan 🙂

Tignes heeft mij aangenaam verrast en sterker nog: een beetje de ogen geopend. Waar wintersport voor mij vooral in het teken stond van zoveel mogelijk kilometers maken op de piste, heeft dit dorp mij laten zien dat wintersport zoveel meer is dan dat. Ben je juist op zoek naar een combinatie van heerlijk wintersporten, ontspanning, lekker eten, andere activiteiten en après-ski? Dan is Tignes de perfecte locatie voor jouw wintersport. En vanaf nu ook de mijne 🙂

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>