Als de dagen kort en guur zijn, lijkt de lente mijlenver weg. Je snakt zó naar de zon en zee dat je er een mogelijk witte kerst graag voor opgeeft. Wist je dat je in Frankrijk heerlijk kunt genieten van winterzon? Want ja, Frankrijk is ook een winterzonbestemming! En niet één bestemming, maar meerdere! Ze zijn divers en gevarieerd, verdeeld over vijf continenten en ze komen tegemoet aan al je verwachtingen!

Guadeloupe

Guadeloupe

Dankzij de overzeese gebieden strekt Frankrijk zich uit tot in de verste uithoeken van de wereld. Ver buiten Europa wordt het Franse grondgebied begrensd door de Indische, Atlantische en Stille Oceaan, de ijsbanken van de Zuidpool en het tropisch regenwoud. Je kunt er helemaal niets doen of allerlei activiteiten ondernemen. Een ding is zeker, je geniet er van lokale tradities en culinaire specialiteiten, waanzinnige stranden, weelderige jungle en allerlei tropische dieren. Een heerlijke mengeling van zon en ‘French Touch’! Dat geldt voor populaire bestemmingen zoals de Franse Caraïben en Tahiti, maar ook voor misschien minder bekende plaatsen zoals Nieuw-Caledonië of Frans-Guyana.

Waarschijnlijk wist je al dat Frankrijk overzeese gebieden bezit, oorspronkelijk koloniale ’bezittingen’. Dit geldt immers ook voor andere Europese landen. Zo heeft Groot-Brittannië onder meer de Pitcairneilanden, de Falklandeilanden, de Britse Maagdeneilanden en Bermuda. Aruba, Curaçao en Sint-Maarten zijn Nederlands. De Deense overzeese gebieden zijn Groenland en de Faeröer eilanden. Noorwegen heeft Spitsbergen, Jan Mayen en Bouvet. Spanje heeft naast enkele eilanden dicht bij het vasteland ook nog de Canarische Eilanden als overzees gebied. En Frankrijk dus Guadeloupe, Martinique, Frans-Polynesië, Frans-Guyana, La Réunion, Sint-Maarten, het noordelijke deel van het eiland en Saint-Barthélemy. Maar wist je dat ook Mayotte, Wallis en Futuna, Saint-Pierre en Miquelon, een archipel net voor de kust van Canada, Nieuw-Caledonië en Clipperton, een atol in de Grote Oceaan, tot de overzeese gebieden van Frankrijk behoren?


Ontdek de Franse Antillen

De eilanden van Guadeloupe, in de Caraïbische Zee, vormen een archipel in het hart van de boog van de Kleine Antillen. Het is een van de belangrijkste Antilliaanse bestemmingen. De perfecte vakantiebestemming als je houdt van schitterende stranden en turquoise lagunen. De kust heeft stranden met fijn zand in witte, grijze en okertinten. Ook natuurliefhebbers komen aan hun trekken met de bijzondere, ongerepte landschappen. Klim tot aan de top van de beroemde Soufrière vulkaan, get your adrenalinekick tijdens het raften, canyoning of zip-linen, ga wandelen over de paden van het tropische bos, ontdek al snorkelend of duikend de prachtige zeebodem of maak een tochtje in een catamaran door het natuurreservaat van Grand Cul-de-Sac Marin. Anderen zullen op verkenning trekken naar Marie-Galante, Les Saintes of La Désirade, die samen met het hoofdeiland de archipel van Guadeloupe vormen.

Reishonger’s Sascha was half december in Guadeloupe en schreef er het volgende over:

Ook Saint-Barthélémy en het Franse deel van Sint-Maarten, Saint-Martin, zijn fascinerende eilanden, verschillend maar allemaal even mooi. De economie op Sint Maarten is (helaas) volledig gericht op het massatoerisme, ‘gelukkig’ komen veel toeristen niet verder dan de taxfree winkels, terwijl het eiland zo mooi is. Je vindt er 37 prachtige stranden, een hip uitgaansleven en een oneindig scala aan watersportmogelijkheden. Ervaar de immense kracht van opstijgende vliegtuigen op Maho Beach, vaar in een houten bootje naar het kleine zandeilandje Pinel of vlieg met een propellervliegtuig naar Saba en beklim de vulkanische berg Mount Scenery. Ook geniet je hier van kleurrijke markten met exotisch groente en fruit in overvloed, typische creoolse gerechten en de bekende agrarische rum!

De passaatwinden, de zon en de zee maken van Sint Maarten een bestemming die tegelijk fascinerend en indrukwekkend is

Saint-Martin… een echte schat!

Martinique, de Bloem van de Caraïben, mag dan in het bijzonder geliefd zijn bij vakantiegangers die van het tropische klimaat en het onbezorgde leven houden; ook natuurliefhebbers komen hier zeker aan hun trekken. Martinique is voor een groot deel beschermd gebied. Behalve de uitzonderlijke biodiversiteit bezit Martinique bijzondere, ongerepte landschappen die veel wandelaars aanspreken. De vulkaan Mont Pelée, jungle, watervallen, hoge bergtoppen in het noorden, maar ook 350 kilometer schitterende stranden met wit of zwart zand.

bloemeneiland martinique

Martinique is zonder twijfel een prachtig eiland maar zijn echte rijkdom ligt in het hart van de bewoners en haar tradities

Paradijs van het ecotoerisme

Frans-Guyana is een avontuurlijk gebied met ongerepte, woeste landschappen, de Amazonerivier en natuurreservaten met uitbundige fauna en flora. Frans-Guyana ligt in het noordoosten van Zuid-Amerika, tussen Suriname en Brazilië; 90% van het land bestaat uit tropisch regenwoud. Je gaat erheen voor de ongerepte natuur, avontuur en ontdekking.

Vaar de Maroni af met een langwerpige boot die lijkt op een kano, een prauw, ontdek de kust, waar de zeeschildpadden hun eieren leggen, of de moerassen van Kaw, op 55km van Cayenne, met heel wat watervogels en reptielen die je met een gespecialiseerde gids gemakkelijk kan observeren. Leer meer over de geschiedenis van de strafkolonie op de Îles du Salut. In Kourou is het ruimteavontuur toegankelijk voor iedereen tijdens een gratis bezoek aan de installaties van de drie soorten raketten die er regelmatig worden gelanceerd: Ariane 5, Soyuz en Vega.

Dreyfus’ hut op Duivelseiland

Dreyfus’ hut op Duivelseiland

Absolute droombestemming in de Indische Oceaan

De ongerepte landschappen, het tropische regenwoud, maar ook de twee vulkanische bergketens, de Piton des Neiges en Piton de la Fournaise (met een hoogste punt op 3.069 meter), maken van het eiland la Réunion een gedroomde plek voor natuurliefhebbers en wandelaars. Het eiland, tussen Madagaskar en Mauritius gelegen, heeft een uitzonderlijk mooie natuur en beschikt over een netwerk van biologische reservaten, dat 7.000 hectaren beslaat. Vandaag de dag is La Réunion een modern en welvarend eiland, wat met name aan het toerisme te danken is. Het massatoerisme blijft echter uit, doordat het eiland door het vulkanische gesteente de uitgestrekte witte stranden mist. Daar krijg je wel iets voor terug; prachtige kustlijnen, watervallen, idyllische stranden met kristalhelder turquoise water, groene bergtoppen en gigantische kraters. Een ring van koraal, 30 km lang, omgeeft een deel van het eiland en vormt daarmee een uitzonderlijke en veilige lagune.

le cirque de Mafate - Réunion

Het keteldal van Mafate, la Réunion

Maak op La Réunion een spectaculaire wandeling naar de onherbergzame Mafate kloof. Volg vervolgens de 400 bochten tellende Route Nationale nummer 5 naar het binnenlandse plaatsje Silaos. Ga ook naar een van de gigantische watervallen op het eiland Réunion, zoals Bassin des Aigrettes, Bras Rouge of Takamaka.

Baleine

Van juni tot oktober kun je er heel goed walvissen spotten

Paradise of the Pacific

Alleen de namen al… Tahiti, Moorea en Bora Bora… De ruim 100 eilanden die Frans-Polynesië vormen, verborgen schatten in de zuidelijke Stille Oceaan, zijn verdeeld over vijf archipels in het grootste maritieme gebied van de planeet, het equivalent van de oppervlakte van Europa. De eilanden bieden unieke landschappen en grandioze panorama’s. Groene vulkanische eilanden worden afgewisseld door koraal-atollen met kristalhelder water. Met turquoise lagunes, eilanden met schitterend roze zand en oude tradities (zoals de tatoeage en de praktijk van de prauw), belooft Frans-Polynesië iedereen een idyllische reis. Bungalows op palen, exclusieve behandelingen in de meest prestigieuze wellnesscentra, cruises op een jacht of een zeilboot bij zonsondergang, duiken in zee-engtes of safari’s met een 4×4 terreinwagen…

Moorea Island, Roto Nui Volcanic Mountain, Tahiti

Moorea Island, Roto Nui Volcanic Mountain, Tahiti

Nieuw-Caledonië is een waanzinnige archipel in het hart van de Stille Oceaan, met veel ongerepte stukken natuur, oerbossen, watervallen en de grootste lagune ter wereld. Met recht een off the beaten track bestemming, die alles te bieden heeft wat bij een tropische bestemming hoort. De archipel bestaat uit het hoofdeiland Grande Terre met daaromheen een aantal paradijselijke eilandjes. Grande Terre is ongeveer 400 km lang en bestaat uit een ruig granieten berglandschap met vooral aan de oostkust baaien, witte stranden en exotische rotsformaties. Ook op de meer afgelegen eilandjes zijn de moeite waard. Île des Pins, met paradijselijke baaien, heeft naaldbomen en hagelwitte stranden, Ouvéa is een prachtig koraal-atol met turquoise lagune, koraalriffen, witte stranden en palmbomen. Geschikt voor de avonturier is het totaal ongerepte Lifou. Maak een uitstapje met een prauw en proef eens van Bougna, een traditioneel gerecht dat gegaard wordt in een grondoven. Nieuw-Caledonië, waar je hartelijk onthaald wordt, staat voor een onvergetelijke ontdekking, ver weg van de platgetreden paden!

nieuw-caledonie

Ontdek de exotische eilanden van Nieuw-Caledonië

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>