Natuurlijk eten in Bad Tölz

De voormalig populaire kuurstad Bad Tölz merkte dat het kuren minder en minder populair werd. Trends komen en gaan, natuurlijk. Maar wat moet een stad dan, om zichzelf weer bijzonder te maken?

Het antwoord bleek erg simpel, het lag letterlijk voor hun voeten: Bad Tölz omarmde natuurlijke voeding, zelfs veganisme.

Eten uit de Natuur

Een bergstad als Bad Tölz, omringd door bossen en landerijen, heeft de natuur als voorraadkast. Dat leerde kruidencoach Inge mij, toen ze me mee nam op een wandeling om kruiden te verzamelen voor mijn lunch. Ik leerde een paar kruiden herkennen, al was het niet altijd gemakkelijk, in een mengeling van Nederlands, Duits en Engels.

Na het verzamelen van kruiden en bloemen, proefde ik van verse kruidenboter op brood, met een glas warme vlierbloesemsap. Héérlijk!

Een heerlijk stukje toast met kruidenboter.

Een heerlijk stukje toast met kruidenboter.

Café Im Süd

Het volgende bezoek in Bad Tölz was dat aan Café Im Süd. Dit café, een gezellig samenraapsel van bankjes, stoelen en bloemenkleedjes, serveert naast de meest heerlijke baksels, ook regelmatig veganistische gerechtjes en taarten. En ik zou zo’n taart leren maken.

Voor ik het wist stond ik in de keuken avocado’s te pletten. Want, ja, die taart zou een avocadochocoladetaart worden. Met een bodem van dadels, noten en kokosnootolie, en een vulling van avocado’s, cacaopoeder en agavesiroop. Hoeveelheden waren niet zo belangrijk, zolang het maar lekker smaakte.

Het gezellige Café Im Süd.

Het gezellige Café Im Süd.

Tölzer Veg

Omdat men in Bad Tölz goed begrijpt dat het voor veganisten niet altijd gemakkelijk is om restaurants te vinden die ook veganistische menu’s serveren, houdt de stad tweemaal per jaar de Tölzer Veg weken. En dat in oktober en na Pasen. Dat wil, in het kort, zeggen dat de stad tijdens die acht (!) weken in het teken van veganisme staat.

Tijdens zo’n vierwekelijks festival vind je in de stad een markt, waar je kan kijken naar show cooking, waar je leert over voedzame gerechten zonder vlees en dierlijke producten, en waar je natuurlijk ook kan proeven. Bovendien serveert bijna elk restaurant in de regio op z’n minst één veganistisch menu. Veel van de gebruikte producten zijn overigens lokaal geboert, omdat ook dat een belangrijk aspect is voor veel veganisten: streekproducten die de seizoenen volgen zijn immers natuurlijk en veel beter voor de aarde.

Gelegen dicht bij de Alpen, is Bad Tölz een wandelparadijs.

Gelegen dicht bij de Alpen, is Bad Tölz een wandelparadijs.

De Rest van het Jaar

Natuurlijk is het in Bad Tölz niet enkel interessant in die acht weken per jaar. De stad is gezellig, met een leuke winkelstraat en met prachtige bossen er omheen. Vul je dagen met wandelen, en met het verkennen van de stad, die behoorlijk wat prachtige voorbeelden van geschiedenis heeft. Denk aan beschilderde gevels, architectuur en lokale klederdracht.

Tip: stop ook zeker bij de supermarkt Bio Delikat, en proef hun veggie hamburgers!

Heb je, zoals ik, een voorliefde voor kerken en hun geschiedenis? Dan is het zeker interessant om de Kalvierenberg te beklimmen, en de kerk op de top te bezoeken. Niet enkel om het prachtige uitzicht over de stad, maar ook om het bijzonder rijke interieur van de kerk. Bovendien vind je in de kerk één van de weinige met juwelen bekleedde skeletten. Dit skelet is van een martelaar, die later heilig werd verklaard, en is een bijzonder zicht.

Meer dan genoeg te doen dus, daar in Bad Tölz!

Het met juwelen en goud bekleedde skelet in de kerk op de Kalvierenberg.

Het met juwelen en goud bekleedde skelet in de kerk op de Kalvierenberg.

Lotte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>