Trippen in België: dit zijn de mooiste steden

België is niet zo groot, maar dankzij zijn lange, grensverleggende geschiedenis heeft het landje behoorlijk wat interessante steden. Antwerpen, Brussel en Brugge ken je natuurlijk al, maar ben je al eens in Mechelen geweest? Of in Oostende? En wat dacht je van Luik, Dinant of Charleroi?

Mechelen

De stad Mechelen ligt precies tussen Brussel en Antwerpen in. Het is een oude stad, die ooit zelfs de hoofdstad van de Nederlanden was. Margaretha van Oostenrijk, die in de zestiende eeuw de landvoogdes van de Habsburgse Nederlanden was, hield van Mechelen en had er haar zetel. Omdat Margaretha van Oostenrijk een cultureel begaafde vrouw was, trok de stad in die tijd kunstenaars, adel en geleerden aan.

Toegegeven, in de meest recente jaren had Mechelen niet meteen de beste reputatie. Vooral in de jaren ’90 stond de stad bekend als een ietwat gure stad. Maar sindsdien is er hard gewerkt aan de opwaardering van het centrum. Leegstaande kerken en stadspaleizen kregen nieuwe bestemmingen, straten werden opgefleurd én de hele binnenstad werd een fietszone: fietsers hebben er altijd voorrang op automobilisten.

  • Tip: bezoek Het Predikheren, een oud kloostergebouw dat een nieuwe bestemming kreeg als stadsbibliotheek en cultuurruimte. Op het binnenplein kan je gezellig wat drinken.
  • Heerlijk uit eten: stadsbrouwerij Het Anker brouwt niet alleen het lokale bier Gouden Carolus, maar heeft ook een brasserie waar je typische Vlaamse kost kan eten vergezeld van een passend biertje.
  • Lekker logeren: in hartje Mechelen vind je het Martin’s Patershof. Dit hotel werd in de oude Karmelietenkerk gebouwd is uitzonderlijk sfeervol.
  • Leestip: Meer dan Mechelen.
  • Bezoek de website van Visit Mechelen voor meer tips en advies.
Mechelen Sint-Romboutstoren

De Sint-Romboutstoren van Mechelen domineert de skyline

Oostende

Dé stad aan zee is Oostende. Hoewel Oostende zeker het formaat en het uitzicht van een stad heeft, is het in essentie nog steeds een vissersdorp. De unieke relatie tussen stad en zee is overal voelbaar. In de jachthaven ligt de Mercator, het oude trainingschip, wat verderop staat het Nationaal Monument voor Zeelieden, dat onze matrozen, vissers en marine eert.

In de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw was Oostende een resort voor de Belgische adel die in de zomer de gezonde zeelucht kwam opsnuiven. Die grandeur voel je nog steeds in die typisch Belgische zeedijk, de overdekte gaanderij van het Thermae Palace en de vele standbeelden. Toch heeft de stad ook een moderne kant. Het street art project The Crystal Ship toont de geschiedenis én de actualiteit van Oostende in een steeds groeiend aantal graffiti werken en murals.

  • Tip: op regendagen kan je het Mu.zee bezoeken. Dit museum heeft wisselende tentoonstellingen die Belgische kunstenaars in de kijker zetten.
  • Heerlijk uit eten: Bistro Mathilde is het beste restaurant van Oostende. Hier eet je verschillende Vlaamse gerechten, met als signatuurgerecht de lokale specialiteit tatjespap, een gepocheerd ei met garnalen en karnemelkpuree.
  • Lekker logeren: het Thermae Palace aan de zeedijk is een gevalletje historische glorie. Hier logeer je in comfort en waan je je als adel uit de negentiende eeuw.
  • Leestip: de Vlaamse kusttram – wat een goed idee!
  • Bezoek de website van Visit Oostende voor meer tips en advies.
Oostende Mercator

Het bekendste schip van Oostende is de Mercator

Antwerpen

Iedereen kent Antwerpen natuurlijk. De stad wordt niet voor niets door heel Vlaanderen het stad genoemd. Na Brussel is Antwerpen de grootste stad van België. Ze staat vooral bekend als stad van mode, van diamanten en van chocolade. Belgen, maar ook Nederlanders, trekken maar wat graag naar Antwerpen om een feestje te bouwen.

Maar Antwerpen heeft ook een andere kant. Een historische kant die je in de kathedraal ziet, in de Nottebohmzaal van de Hendrik Conscience bibliotheek en in de stemmige Ruien die onder de stad lopen. Antwerpen is immers een oude stad, gebouwd op de fundamenten van zijn eigen geschiedenis.

Antwerpen Vlaanderen België

Antwerpen, bijgenaamd de Koekenstad, heeft weinig introductie nodig, toch?

Brugge

Misschien wel de beroemdste stad van België en al zeker na die ene film: Brugge. De stad met zijn historische centrum, kasseistraatjes en grachten staat bekend als het Venetië van het noorden, en precies daarom trekt de stad veel stellen aan, al hebben de geweldige hotels en restaurants daar ook wel wat mee te maken.

Wanneer je Brugge bezoekt, stap je een beetje terug in de tijd, naar de eeuwen dat Brugge een van de rijkste steden van Vlaanderen was. De ambachten die de stad rijk maakten, zie je terug in historische panden, maar ook omdat ze hier en daar nog in leven gehouden worden: Brugse kant was en is nog steeds wereldberoemd.

  • Tip: Net buiten het centrum van Brugge ligt het oude kerkhof vol Victoriaanse grafmonumenten. In een poging om de monumenten te bewaren, kunnen Bruggelingen een grafmonument opkopen, waarna het leeggemaakt en gerenoveerd wordt, zodat de nieuwe eigenaar er op termijn begraven kan worden. Kijk vooral uit naar de zerk met de stenen schedel erop: een lokale beroemdheid onder Vlaamse urbexers.
  • Heerlijk uit eten: hét bier van Brugge is de Brugse Zot, dat je in zowat elk café kan proeven. Bezoek brouwerij De Halve Maan, waar de Brugse Zot gebrouwen wordt, en strijk neer in hun brasserie voor een lekkere lunch. Met een Brugse Zot, natuurlijk.
  • Lekker logeren: het Martin’s Relais is een boetiekhotel van de Vlaamse keten Martin’s Hotel, die garant staat voor stijl, luxe en unieke panden.
  • Leestip: The Vespa Trip Brugge – ontdek de Vlaamse Polders op een Vespa.
  • Bezoek de website van Visit Brugge voor meer tips en advies.
Brugge

Brugge is wellicht de meest bezochte stad van België

Luik

De Waalse stad Luik wordt ook wel eens de Vurige Stede genoemd. Die bijnaam kreeg de stad tijdens de hoogdagen van de steenkoolindustrie in België. In de directe omgeving van Luik lagen verschillende mijnen, en de kompels leefden in en rond de stad met hun families. Na de sluiting van de mijnen kende Luik een teloorgang, maar sindsdien is de stad weer helemaal terug.

Luik kan je het beste bezoeken met de trein. Je rijdt dan het beroemde station van Luik-Guillemins binnen, een ontwerp van de architect Santiago Calatrava. Van het station ben je zo het centrum in, waar je om zondag de rommelmarkt kan bezoeken, heerlijk kan winkelen en de beroemde trappen van Bueren en zijn omliggende steegjes en straatjes kan bezoeken.

  • Tip: op de eerste zaterdag van oktober worden de trappen van Bueren verlicht met meer dan 3000 kaarsen. Een waar spektakel.
  • Heerlijk uit eten: de specialiteit van Luik is Luikse gehaktballetjes met frietjes. Je kan ze in veel lokale restaurants en brasserieën vinden. Welke de lekkerste zijn? Dat is een discussie die al lang gaande is.
  • Lekker logeren: logeren doe je heerlijk in B&B nr 5 in hartje Luik.
  • Leestip: Stedentrip Luik – 7 tips voor een weekendje weg.
  • Bezoek de website van Visit Luik voor meer tips en advies.
Het station Luik-Guillemins

Het station Luik-Guillemins is een ontwerp van Santiago Calatrava

Charleroi

De stad Charleroi, in het zuiden van Brussel, heeft een ietwat ruige reputatie. Ongeveer een eeuw geleden was het een stad met een bloeiende nijverheid, maar die industrie was gebouwd op de steenkoolmijnen in de omgeving. Zodra de mijnen dicht gingen, kwam de stad in verval. De omliggende industrie trok weg en de oude fabriekshallen werden bedekt in graffiti.

Vandaag is Charleroi misschien nog steeds de ruigste stad van België. Maar dat scherpe kantje trekt net mensen aan. Mensen die houden van de vervallen industrie, van de graffiti, van de prachtige, maar verwaarloosde architectuur van de stad. De beste manier om Charleroi te ontdekken is dan ook met een street art tour.

  • Tip: het oude kerkhof van Charleroi, Le cimetière de Charleroi Nord, is een prachtige kerkhof uit de late negentiende eeuw. Bezoek het oorlogsmonument en de prachtige grafbeelden.
  • Heerlijk uit eten: de Gayette is een truffel omhult met botercrème en melkchocolade. Een ware specialiteit met een knipoog naar het steenkoolverleden van de stad.
  • Lekker logeren: het Novotel Charleroi is een fijne keuze voor wie Charleroi wil bezoeken.
  • Leestip: het beste van België.
  • Bezoek de website van Visit Charleroi voor meer tips en advies.
Charleroi

Charleroi is een oude, industriële stad met een rauw kantje

Bonus: Durbuy, de kleinste stad ter wereld

Officieel is Durbuy een stad, maar in werkelijkheid is het plaatsje nauwelijks groter dan een dorpje. Het opvallende middelpunt van Durbuy is het Kasteel van Durbuy, dat nog steeds bewoond is. Errond liggen een wirwar van middeleeuwse kasseistraatjes, kleine huizen met kneuterige gevels en gezellige eethuisjes.

Durbuy is een bezoekje waard, maar niet groot genoeg om er een heel weekend door te brengen. Het beste moment om de stad te bezoeken is in het najaar, want dan vind je in de straten een sfeervolle kerstmarkt.

  • Tip: maak een wandeling in de prachtige omgeving, en eindig in de namiddag in Durbuy, waar je afsluit met een drankje en een hapje.
  • Heerlijk uit eten: strijk neer in het gezellige La Table de Manon, dat net buiten Durbuy ligt, serveert een schitterende keuken in een gezellig kader. Een aanrader!
  • Lekker logeren: hoewel je kleine hotelletjes vindt in Durbuy, loont het om te logeren in de groene omgeving. Op de website van Ardennes Étape vind je zeker een vakantiehuisje naar jouw smaak.
  • Leestip: The Bikepack Trail – tweedaags fietsavontuur in de Ardennen.
  • Bezoek de website van Visit Durbuy voor meer tips en advies.

Het knusse België

België is niet groot, maar toch vind je een heel scala aan gezellige Belgische steden die een bezoekje waard zijn. Bovenstaande steden zijn maar een klein greepje uit het aanbod. Vooral in Vlaamse steden vind je steevast historische centra en met wat geluk zelfs de prachtig bewaarde begijnhoven. In Wallonië vind je ommuurde steden met citadels en forten, in een groen, heuvelig landschap vol kastelen.

Neem dus zeker een kijkje op de websites van Visit Vlaanderen en Visit Wallonië, want je vindt er niet alleen meer interessante steden, maar ook knusse dorpen, wandel- en fietsroutes, restaurants, hotels en bezienswaardigheden die je écht gezien moet hebben. België mag dan wel klein zijn, het heeft veel in zijn mars.

België

Zoveel te zien, zoveel te doen op een piepklein oppervlak; dat is België

Lotte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>